Acai berry
Acai pochází z amazonské oblasti v Brazílii a domorodí obyvatelé ji nazývají „stromem života“ pro její zdraví podporující, preventivní a vitalizující vlastnosti. Po staletí ji používají v boji proti různým infekcím, parazitům a průjmům a rozmělněnými plody si ošetřují i pokožku. Ačkoli vypadají spíše jako borůvky, při konzumaci čerstvých plodů připomínají chutí čokoládu. Nepatří mezi nejlevnější léčivky, protože ačkoli palmy obvykle poskytují bohatou úrodu, 80 % plodů tvoří jádra. Je mimořádně bohatá na živiny a antioxidanty, jako je resveratrol, polyfenol antokyanin, a má nízký obsah fruktózy, což přispívá k tomu, že bobule aca berry jsou dnes jednou z nejoblíbenějších superpotravin.
Léčivé účinky
Bobule acai obsahují vysoké množství antioxidantů – přibližně stejné jako brusinky – zejména fenoly, vitamin C, flavonoidy a xanthony. Ty jsou důležité i proto, že patří do malé skupiny antioxidantů, které jsou tvořeny tepelně odolnými molekulami. Díky svému antioxidačnímu působení vážou proces stárnutí buněk, zpomalují tvorbu vrásek na pokožce a podporují volné radikály, které urychlují procesy rakoviny a zánětu. Antokyany, polyfenoly [3], včetně resveratrolu, známé z červeného vína – antokyanů je v bobulích acai podstatně více než v červeném víně – jsou zodpovědné za červenomodrou barvu bobulí a jsou rovněž silnými antioxidanty. Chrání cévy, potlačují záněty, mají antibakteriální, antivirové a antiparazitární účinky a vyvolávají programovanou buněčnou smrt (apoptózu) v rakovinných buňkách u mnoha zhoubných nádorů, např. leukémie. Bobule jsou bohaté na vlákninu, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a vitaminy A, B1, B2, B3 a E a z minerálních látek obsahují vápník, fosfor, železo a draslík. Bobule acai posilují imunitní systém, zvyšují aktivitu T-lymfocytů, které hrají důležitou roli při ničení antigenů a regulují činnost ostatních imunitních buněk. Díky svým prospěšným složkám podporují funkce téměř všech orgánů: zlepšují krevní oběh, čistí cévy, snižují LDL (špatný) cholesterol a krevní tlak, čímž zabraňují vzniku kardiovaskulárních onemocnění včetně mrtvice, aterosklerózy a infarktu. Jsou účinné při osteoartróze (zánětu kloubů), jejich vysoký obsah vlákniny přispívá k regulaci trávicích a vylučovacích procesů, šetrně a důkladně odstraňují usazeniny z tlustého střeva a urychlují přirozenou detoxikaci organismu. Doporučují se při dietách, protože zmírňují pocit hladu a zároveň dodávají tělu potřebnou energii, neobsahují fruktózu a snižují hladinu cukru a inzulinu v krvi. Bobule acai mají dezinfekční účinky a jsou vynikajícím antiparazitním prostředkem. Při vnějším použití zklidňují podrážděnou a zanícenou pokožku a podporují hojení ran. Díky svým zklidňujícím účinkům také zmírňují potíže se spánkem a stimulováním oběhového systému léčí poruchy erekce.
Co říká věda?
Komplexní metabolická porucha, která je běžná u obézních lidí, výrazně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a diabetu 2. typu. Vědci z Medicus Research LLC ve Spojených státech zkoumali, jak konzumace acai bobulí ovlivňuje metabolické procesy. Dospělým osobám s nadváhou podávali po dobu jednoho měsíce dvakrát denně 100 gramů dužiny bobulí acai. Z výsledků, které byly publikovány v časopise Nutrition Journal, vyplývá, že u pacientů v rámci studie se konzumací ovoce snížila hladina LDL cholesterolu, glukózy v krvi a inzulínu, a tím i riziko vzniku metabolických poruch.
Využití
- Poruchy spánku
- Zánětlivá onemocnění kůže
- Cukrovka
- Ekzémy
- Trávicí problémy
- Potlačení chuti k jídlu
- Očista od parazitů
- Ztráta hmotnosti
- Zánětlivé procesy
- Průjem
- IBS (syndrom dráždivého tračníku)
- Posílení imunitního systému
- Artritida (osteoartritida)
- Vysoký LDL cholesterol
- Vysoká hladina cukru v krvi
- Erektilní dysfunkce
- Detoxikace
- Prevence rakoviny
- Hojení ran
- Stres
- Kardiovaskulární onemocnění
- Štěpení vlasů a nehtů
- Léčba virových onemocnění
Zdroje
1. Dupureur CM, Sabaa-Srur AUO Tran K Shejwalker PS Smith RE. ORAC Values and Anthocyanin content of Brazilian and Floridian Acia (Euterpe oleraceae Mart). Nat.Prod.J. 2012;2:99.
2. Schauss AG, Wu X, Prior RL, Ou B, Patel D, Huang D, et al.: Phytochemical and nutrient composition of the freeze-dried amazonian palm berry, Euterpe oleraceae mart. (acai). J Agric Food Chem 2006, 54:8598-8603
3. Noratto, G. D., Angel-Morales, G., Talcott, S. T., and Mertens-Talcott, S. U. Polyphenolics from acai ( Euterpe oleracea Mart.) and red muscadine grape (Vitis rotundifolia ) protect human umbilical vascular Endothelial cells (HUVEC) from glucose- and lipopolysaccharide (LPS)-induced inflammation and target microRNA-126. J Agric.Food Chem. 7-27-2011; 59:7999-8012.
4. Ribeiro JC, Antunes LM, Aissa AF, Darin JD, De Rosso VV, Mercadante AZ, et al.: Evaluation of the genotoxic and antigenotoxic effects after acute and subacute treatments with acai pulp (Euterpe oleracea Mart.) on mice using the erythrocytes micronucleus test and the comet assay. Mutat Res 2010, 695(1-2):22-28.
5. Luo R, Tran K Levine RA Nickols SM Monroe DM Sabaa-Srur AUO Smith RE. Distinguishing Components in Brazilian Açaí (Euterpe oleraceae Mart.) and in Products Obtained in the USA by Using NMR. The Natural Products Journal 2012;2:86-94.
6. Rocha AP, Carvalho LC, Sousa MA, Madeira SV, Sousa PJ, Tano T, et al.: Endothelium-dependent vasodilator effect of Euterpe oleracea Mart. (Acai) extracts in mesenteric vascular bed of the rat. Vascul Pharmacol 2007, 46:97-104.