Vanilka
Při vyslovení slova vanilka, se vám vybaví lahodné sladkosti, dorty a zmrzlina, ale tento plod z čeledi orchidejovitých má mnoho vlastností, které pomáhají udržovat zdraví a předcházet chorobám. Stačí špetka, což je dobrá zpráva, protože nepatří mezi nejlevnější koření. Původem pochází z Mexika a jako první ji pěstovali indiáni kmene Totonac. Je poměrně choulostivá a pomalu začíná plodit, obvykle trvá tři roky od výsadby, než se objeví první květy. Dospělá rostlina může dorůst výšky až 25 metrů a její květy se musí opylovat ručně jeden po druhém. Z jejího plodu se najednou urodí pouze 80-100 vanilkových lusků, z nichž se vyrábí nejčastěji používaný vanilkový lusk a vanilkový extrakt. Do Evropy ji přivezl španělský conquistador Hernan Cortes na počátku 15. století a téměř sto let byla privilegiem bohatých. Ve středověku se kromě ochucování pokrmů – nejsilnější aroma má tahitská vanilka – používala hlavně ke zmírnění horečky, léčbě křečí a zažívacích potíží a jako afrodiziakum.
Léčivé účinky
Vanilkové lusky obsahují 52% vody a jsou také bohaté na sacharidy, cukry a bílkoviny, takže jejich kalorická hodnota je velmi vysoká: 100 g vanilkových lusků má přibližně 288 kalorií. Obsahují malé množství tříslovin a různých stopových prvků, vápníku, sodíku, fosforu, draslíku, hořčíku, zinku, mědi, manganu a železa. Obsah vitaminů je dán vitaminy B1, B2, B3, B5 a B6. Konzumace vanilky také pomáhá zmírňovat deprese, stres a s ním spojený vysoký krevní tlak a poruchy spánku.
Její jedinečné a specifické aroma je způsobeno polyfenolem zvaným vanilin, který je silnou antioxidační sloučeninou: váže volné radikály, které způsobují rakovinu a předčasné stárnutí buněk, a přispívá k prevenci a léčbě zánětlivých procesů.
Kromě toho chrání játra, zabraňuje tvorbě peroxynitritu: látky, která negativně ovlivňuje centrální nervový systém a je zdrojem mnoha degenerativních onemocnění. V závislosti na odrůdě obsahuje 1 až 2% vanilinu, nejčastěji se jedná o Bourbonskou vanilku. Významný podíl antioxidantů se nachází také ve vanilkovém extraktu, který se vyrábí z vanilkových lusků s alkoholem a vodou.
Vanilka – konkrétně vanilkový extrakt a esenciální olej – reguluje menstruaci a snižuje nepříjemné křeče v břiše během cyklu. Esenciální olej a odvar z rostliny, především díky vitamínům skupiny B, dezinfikují a zklidňují ekzematickou a aknózní pokožku a podporují vývoj nové, zdravé kožní tkáně. Vanilka skvěle povzbuzuje chuť k jídlu a zvyšuje množství žaludeční kyseliny, čímž zlepšuje trávení. Působí antibakteriálně a antimykoticky, chrání DNA, zabraňuje vzniku rakovinných buněk. Její protinádorové vlastnosti jsou umocněny také jejím antioxidačním působením. Jelikož dodává pocit sytosti, přispívá k úspěšnosti redukčních diet. Vanilkový esenciální olej zlepšuje náladu a je afrodiziakem, řešením problémů s erekcí.
Je důležité vědět, že pouze přírodní vanilkové lusky mají blahodárné účinky. Mnohem levnější syntetická vanilka obsahuje pouze 5 procent původního koření.
Co říká věda?
Odborníci z Universiti Putra Malaysia zkoumali protinádorové cytolytické a cytostatické účinky vanilky. Ve studii publikované v odborném časopise Cancer Epidemology prokázali, že vanilin, který se v rostlině vyskytuje ve vysokém množství, vyvolává apoptózu – programovanou buněčnou smrt – v buňkách rakoviny tlustého střeva a konečníku, a může tak přispívat k prevenci kolorektálního karcinomu.
Využití
- Poruchy spánku
- Bakteriální infekce
- Deprese
- Poruchy trávení
- Ekzémy
- Dezinfekce
- Redukční dieta
- Plísňové infekce
- Křeče
- Horečka
- Vysoký krevní tlak
- Akné
- Prevence rakoviny
- Stres
Zdroje
Palama TL, Khatib A, Choi YH, et al. Metabolic changes in different developmental stages of Vanilla planifolia pods. J Agric Food Chem . 2009;57(17):7651-7658.
Sun R, Sacalis JN, Chin CK, Still CC. Bioactive aromatic compounds from leaves and stems of Vanilla fragrans . J Agric Food Chem . 2001;49(11):5161-5164.
Lirdprapamongkol K, Kramb JP, Suthiphongchai T, Surarit R, Srisomsap C, Dannhardt G, et al. Vanillin suppresses metastatic potential of human cancer cells through PI3K inhibition and decreases angiogenesis in vivo. J Agric Food Chem (2009) 57:3055–63.10.1021/jf803366f
Kamat JP, Ghosh A, Devasagayam TP. Vanillin as an antioxidant in rat liver mitochondria: inhibition of protein oxidation and lipid peroxidation induced by photosensitization. Mol Cell Biochem.
Sinha AK, Sharma UK, Sharma N. A comprehensive review on vanilla flavor: extraction, isolation and quantification of vanillin and others constituents. Int J Food Sci Nutr . 2008;59(4):299-326.
Boonchird C, Flegel TW. In vitro antifungal activity of eugenol and vanillin against Candida albicans and Cryptococcus neoformans. Can J Microbiol (1982) 28:1235–41.10.1139/m82-184
Schwarz B, Hofmann T. Identification of novel orosensory active molecules in cured vanilla Beans ( Vanilla planifolia ). J Agric Food Chem . 2009;57(9):3729-3737.