Údolí Lecivych Bylin

Máta peprná

Máta peprná je jedním z nejznámějších zástupců čeledi mátovitých. Její název pochází ze jména nymfy Menthy, kterou žárlivá Persefona proměnila v rostlinu; její manžel Hádes mohl udělat jen tolik, že ji obdařil neobyčejnou vůní. Byla známá a oblíbená již ve starověku: zejména Řekové ji používali k úlevě od zažívacích potíží, zatímco Římané rádi žvýkali lístky máty po velkých hostinách, aby povzbudili trávení. Ve středověkých klášterech ji mniši používali k léčbě kašle, žaludečních potíží, bolesti dásní a k bělení zubů. Od 17. století se vedle tradičních druhů máty objevuje máta peprná, vyšlechtěná z máty vodní a máty kopinaté. Díky své příjemné chuti a vůni je velmi oblíbená také jako přísada do potravin.

Léčivé účinky

Její hlavní účinnou látkou je mentol, který zesiluje chladivé, antiseptické a analgetické účinky máty peprné. Mátový olej vmasírovaný do čela je vynikajícím prostředkem proti bolestem hlavy, zatímco jeho nakapání na dásně snižuje také bolest zubů. Při vnitřním užití zmírňuje zažívací potíže: je silným protikřečovým prostředkem a zmírňuje nevolnost a nadýmání.

Protože uvolňuje svaly žaludku a střev, zmírňuje také příznaky IBS a bolestivé menstruace. Zlepšuje fyzickou výkonnost, dýchací funkce a zvyšuje přísun kyslíku do mozku.

Je vynikajícím osvěžovačem dechu, neutralizuje zápach z úst. Díky obsahu vitaminu C, který posiluje imunitní systém, je máta vynikajícím prostředkem proti nachlazení (zejména jako čaj): pomáhá při kašli a bolestech v krku a čistí dýchací cesty.

Při vnějším použití máta peprná prokrvuje pokožku a podporuje regeneraci epitelové tkáně. Zmírňuje bolest způsobenou puchýři a modřinami, tlumí svědění způsobené kousnutím hmyzem nebo alergií, léčí kožní záněty a odstraňuje vyrážky. Zklidňuje pokožku hlavy a lze ji použít na mastné i suché vlasy. Obklad z oleje může být užitečný při revmatismu a jiných bolestech kloubů a svalů. Flavonoidy v mátě mají vynikající antioxidační účinky. Vážou na sebe přebytečné volné radikály, zpomalují stárnutí pokožky, pomáhají předcházet kardiovaskulárním onemocněním a ničí nádorové buňky. Kromě antioxidačních vlastností má máta také antibakteriální účinky.

Co říká věda?

Co říká věda?Vědci z University of Adelaide dospěli k závěru, že máta peprná aktivuje „kanál bolesti“ v tlustém střevě a zmírňuje zánětlivé bolesti v trávicím traktu. Konzumace máty peprné tak může významně zmírnit bolesti spojené s IBS a přispět k léčbě syndromu dráždivého tračníku. Výsledky výzkumu byly publikovány v odborném časopise Pain.

Využití

  • Trávicí potíže
  • Nadýmání
  • Bolest zubů, zánět dásní
  • Nachlazení
  • Kašel
  • Bolest v krku
  • Zápach z úst
  • Bolesti svalů a kloubů
  • Kožní problémy
  • IBS
  • Bolestivá menstruace
  • Kardiovaskulární onemocnění

Příprava mátového čaje:

  • Přiveďte k varu 1 litr vody.
  • Když vře, přidejte 30 g suchých, ručně drcených lístků máty peprné.
  • Odvar stáhněte z ohně a přikryjte, aby se cenné éterické oleje neodpařily.
  • Po 5 minutách mátový čaj sceďte a vlažný vypijte.

 

Mátový čaj je díky svým účinným látkám vynikajícím dezinfekčním prostředkem a stimulátorem trávení. Podporuje správné vylučovací procesy jater, čímž přispívá k samočisticím, tj. detoxikačním procesům organismu. Pokud jej používáte ke zlepšení metabolismu jako součást diety, vyvarujte se slazení. Při IBS a podráždění střev se doporučuje pít 3-4 šálky mátového čaje denně. Abyste zabránili vzniku zubního kazu, vypláchněte si po čištění zubů ústa mátovým čajem, který urychlí hojení ran v ústech. Díky svým protizánětlivým a antibakteriálním vlastnostem se při zevním použití úspěšně používá k léčbě akné a jiných kožních zánětů. Mějte však na paměti, že může dráždit citlivou pokožku. Mátový čaj by se neměl podávat malým dětem do 6 let a dospělým se doporučuje vypít maximálně půl litru denně.

Zdroje

Nair B. Final report on the safety assessment of Mentha Piperita (Peppermint) Oil, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf, and Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Water. Int J Toxicol. 2001;20 (Suppl. 3):61–73.

Schmidt E, Bail S, Buchbauer G, Stoilova I, Atanasova T, Stoyanova A, Krastanov A, Jirovetz L. „Chemical composition, olfactory evaluation and antioxidant effects of essential oil from Mentha x piperita”. Natural Product Communications. 2009 Aug;4(8):1107-12. Accessed October 25th 2013.

Inoue T, Sugimoto Y, Masuda H, Kamei C. Antiallergic effect of flavonoid glycosides obtained from Mentha piperita L. Biol Pharm Bull. 2002;25:256–9.

Benjamin Kligler, M.D., M.P.H. and Sapna Chaudharay, D.O. „Peppermint Oil” American Family Physician 2007 Apr 1;75(7):1027-1030. Accessed October 25th 2013.

Mimica-Dukić N, Božin B, Soković M, Mihajlović B, Matavulj M: Antimicrobial and antioxidant activities of three Mentha species essential oils. Planta Med 2003, 69:413-419.

borsmenta

Máta peprná

Název:

Máta peprná

Latinský název:

Menta piperita