Vitamín C
Vitamin C, známý také jako kyselina askorbová nebo askorbát, je základní živinou ze skupiny vitaminů rozpustných ve vodě. Je nezbytný, ale protože je rozpustný ve vodě, nehromadí se v těle. Ačkoli mnoho živočichů, včetně obojživelníků, plazů, některých ptáků a savců, dokáže vitamin C vyrábět z glukózy. Člověk však bohužel do této skupiny nepatří, protože nemá enzym L-gulono-g-laktonoxidázu. Proto jej stejně jako morčata a další primáti musíme neustále doplňovat. Minimální denní množství se pohybuje kolem 6 mg, což rozhodně stačí k tomu, abychom se vyhnuli kurdějím (skorbut, Möllerova Barlowova choroba, avitaminóza C). Ten totiž při nedostatku vitaminu C vede k poškození syntézy kolagenu, což přispívá k závažnějším příznakům kurdějí.
Lékaři se shodují na desetinásobku, ale ve skutečnosti potřebujeme mnohem více než 60 miligramů vitaminu C. O tom, jaké množství, vedou odborníci debaty již desítky let. Dlouho se drželo doporučení 500 mg/den, ale někteří se domnívají, že ani to nestačí: nositel Nobelovy ceny Linus Pauling doporučoval 3 000 mg/den a sám konzumoval 18 000 mg/den, aby zabránil rakovině. Albert Szent-Györgyi, který jako první identifikoval vitamin C a za svou práci získal Nobelovu cenu, konzumoval 1000 mg vitaminu C denně. Když onemocněl, zvýšil toto množství na více než 8000 mg.Zajímavé je, že oba vědci se dožili 93 let.
Vitamin C je citlivý na teplo a světlo, tj. při vystavení vysokým teplotám nebo jasnému světlu se rychle rozkládá. Proto se doporučuje konzumovat potraviny obsahující vitamin C v čerstvém stavu, syrové nebo nanejvýš vařené v páře. Vitamin C se ve větším množství nachází v následujících potravinách: červené/modré ovoce, zelená listová zelenina, citrusové plody, řasy. Nejbohatšími zdroji vitaminu C jsou acerola, šípky, chilli papričky, borůvky, petržel, špenát, kapusta, kiwi, brokolice, růžičková kapusta, citrony, papája, jahody a pomeranče. Čerstvě zakoupené ovoce a zeleninu obsahující vitamin C skladujte maximálně 3-4 dny bez rozkrojení, chráněné před slunečním zářením.
Léčivé účinky
Podílí se na mnoha metabolických procesech a biosyntéze aminokyselin, hormonů a kolagenu. Kyselina askorbová a askorbát jsou v těle přirozeně přítomny, přičemž obě složky se střídají v závislosti na pH. Oxidované formy této molekuly, jako je kyselina dehydroaskorbová, se pomocí redukčních činidel přeměňují zpět na kyselinu askorbovou.
U živočichů působí vitamin C jako kofaktor v řadě enzymatických reakcí, které zprostředkovávají řadu základních biologických funkcí, včetně hojení ran a syntézy kolagenu. Vitamin C je nezbytný pro několik hydroxylačních procesů katalyzovaných oxygenázou (enzymem). Jednou z jeho hlavních funkcí je proto biosyntéza kolagenu: kde se prolin přeměňuje na hydroxyprolin a lysin na hydroxyllysin pomocí prolinhydroxylázy a lysinhydroxylázy za přítomnosti Fe++ (vitamin C udržuje železo v redukované formě).
To je pro naše zdraví nesmírně důležité, ale vitamin C je znám především jako antioxidant. A to není žádná náhoda. Již jsme se zmínili, že nositelé Nobelovy ceny Albert Szent-Györgyi a Linus Pauling používali tento vitamin k prevenci nemocí, včetně rakoviny. Ačkoli zatím neexistuje jednoznačné vyjádření o jeho konkrétních zdraví prospěšných vlastnostech, je jisté, že významně přispívá k zastavení šíření přemnožených volných radikálů a částečně i v důsledku toho k posílení imunitního systému.
Správně fungující imunitní systém vás chrání před patogeny z vnějšího světa, ať už se jedná o bakterie, viry nebo dokonce i plísně. Zabraňuje rozvoji imunitních onemocnění, zpomaluje jejich progresi a zmírňuje příznaky. Dostatečný příjem může díky svým vynikajícím antioxidačním vlastnostem pomoci předcházet vzniku rakoviny.
Je známo, že je účinný při nachlazení a respiračních onemocněních, i když je účinnější při zmírňování příznaků. Tím, že zvyšuje tvorbu kolagenu, urychluje hojení ran, prospívá cévám, snižuje riziko vysokého krevního tlaku a chrání srdce.
Je také účinný proti předčasnému stárnutí pokožky způsobenému volnými radikály, alergickým reakcím spojeným s oxidačním stresem, makulární degeneraci a snižuje riziko šedého zákalu.
Zlepšuje hladinu glukózy, což je u cukrovky zásadní hodnota.
Kromě toho je vitamin C nezbytný pro syntézu oradrenalinu (neurotransmiteru) z dopaminu a je důležitý pro syntézu karnitinu, který je nezbytný pro přenos acylů (mastných kyselin) do mitochondrií.
Zmírňuje pálení žáhy, reflux, zvracení, nevolnost a zažívací potíže obecně. Proto je například pití citrusové šťávy v tomto období dobrou volbou. Protože nemá žádné vedlejší účinky, lze ji použít i k léčbě nevolnosti v těhotenství. Doporučuje se také při anémii, protože podporuje vstřebávání železa. V tomto případě si však dávejte pozor na množství železa, které přijímáte, protože nadměrný příjem může vést k ukládání železa v těle a k otravě. Mezi příznaky patří bolest hlavy, průjem, nevolnost/zvracení.
Tento vitamin snižuje vstřebávání některých těžkých kovů – kadmia, azenu, olova, rtuti – a má proto vynikající detoxikační účinky. Vitamínem C nelze v zásadě předávkovat, protože je rozpustný ve vodě a z těla se vylučuje močí.
Stručně řečeno, jeho přítomnost na buněčné úrovni revitalizuje náš organismus a přispívá k jeho správnému fungování a zdraví.
Co říká věda?
Ve studii, kterou publikoval Dr. Qi Chen a jeho kolegové z Kansaské univerzity, zkoumali laboratorní účinky kyseliny askorbové na různé nádory: laboratorním myším byly podávány intravenózní dávky vitaminu C desetkrát vyšší, než je množství přítomné v jejich těle. U zvířat, která dostávala chemoterapii a vitamin C, se nádory zmenšovaly mnohem lépe než u těch, která dostávala pouze chemoterapii. Intravenózní podávání vitaminu C jako netradiční léčbu rakoviny poprvé rozvinul kolem roku 1970 nositel Nobelovy ceny Pauling.
Německá studie prokázala, že vysoké dávky intravenózního vitaminu C mohou zmírnit příznaky spojené s kožními a respiračními alergiemi. Studie se zúčastnilo 71 pacientů s alergií, z nichž polovina neužívala žádné jiné léky než vitamin C.
Využití
- Posílení imunity
- Zažívací potíže
- Cévní problémy
- Průjem
- Detoxikace
- Makulární degenerace
- Šedý zákal
- Vysoký krevní tlak
- Kožní problémy
- Alergie
- Zácpa
- Sezónní onemocnění
- Nevolnost
- Zvracení
- Reflux
- Záněty
- Infekce
- Nádorové onemocnění
- Anémie
- Alzheimerova choroba
- Parkinsonova choroba
Zdroje
https://www.vox.com/2015/1/15/7547741/vitamin-c-myth-pauling
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136002/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6136002/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7607440/
Nutrients. 2017 Nov 3. Vitamin C and Immune Function. Carr AC, Maggini S.
Nutrients. 2017 Aug 12. The Roles of Vitamin C in Skin Health. Pullar JM, Carr AC, Vissers MCM.
Nutrients. 2017 Jun 27. Does Vitamin C Influence Neurodegenerative Diseases and Psychiatric Disorders?. Kocot J, Luchowska-Kocot D, Kiełczykowska M, Musik I, Kurzepa J.
Nutrients. 2017 Mar 29. Vitamin C and Infections. Hemilä H. J Nutr Sci
Vitaminol. 2014. Vitamin C in the treatment and/or prevention of obesity. Garcia-Diaz DF, Lopez-Legarrea P, Quintero P, Martinez JA.
Medicine (Baltimore). 2020 Feb. Effects of vitamin C supplementation on essential hypertension: A systematic review and meta-analysis. Guan Y, Dai P, Wang H.
Integr Cancer Ther. 2014. Intravenous Vitamin C and Cancer: A Systematic Review. Fritz H, et al.
Cancer Res. 1979 Mar. Ascorbic acid and cancer: a review. Cameron E, Pauling L, Leibovitz B.
Stone, I. Vitamin C: The Healing Factor Against Disease. New York: Grosset and Dunlap, 1972
Vitamin C- health professional fact sheet Office of Dietary Supplements, National Institutes of Health. 2016
Zhu C. et al., Higher iron bioavailability of a human-like collagen iron complex J Biomater Appl. 2017
Knekt P. et al., Antioxidant vitamins and coronary heart disease risk: a pooled analysis of 9 cohort Am J Clin Nutr. 2004
Forestiere F. et al., Consumptiom of fresh fruit rich in vitamin C and wheezing symptoms in children Thorax. 2000