Údolí Lecivych Bylin

Pšeničné klíčky

Pšeničné klíčky jsou skutečnou bombou pro zdraví, bohatou na vitamíny, bílkoviny, antioxidanty, vlákninu a minerály. Výborně posilují imunitu, zpomalují stárnutí, podporují početí, snižují hladinu cholesterolu, chrání cévní systém a zlepšují trávení. Jsou vysoce kalorické a kvůli obsaženému lepku by je neměli konzumovat lidé s celiakií. Mají vysoký obsah kyseliny listové, proto se doporučují v těhotenství.

Léčivé účinky

Pšeničné klíčky obsahují extrémně vysoké množství omega-3 mastných kyselin, což přispívá k tomu, že konzumace pšeničných klíčků snižuje záněty, snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu v krvi a zvyšuje hladinu prospěšného LDL cholesterolu. To je dáno také tím, že pšeničné klíčky chrání celistvost tepen a žil a normalizují krevní oběh. Vitamíny skupiny B pomáhají přeměňovat živiny na energii; niacin, thiamin a kyselina listová chrání zdraví srdce a cév a kyselina listová hraje roli při prevenci cukrovky a vrozených vývojových poruch plodu. Pšeničné klíčky uvolňují svalové křeče, působí proti stresu a díky vysokému obsahu chlorofylu a železa zvyšují obsah kyslíku v krvi. Obsahují bílkoviny, které jsou prospěšné pro svaly, fosfor a vápník, které posilují kosti, zinek, který hojí rány, a zejména draslík, který upravuje krevní tlak. Pšeničné klíčky jsou bohaté na vitamin E, posilují imunitní systém, stimulují hormonální rovnováhu reprodukčních orgánů, zklidňují nervový systém a zlepšují paměť. Svým mimořádně vysokým obsahem železa se podílí na prevenci chudokrevnosti. Protože pšeničné klíčky podporují metabolismus, obnovují funkci jater a urychlují vylučování toxinů, účinně podporují přirozené detoxikační procesy organismu. K tomu přispívá vysoký obsah vlákniny, která kromě regulace hladiny cholesterolu zlepšuje pohyb střev a odstraňuje zácpu. Pšeničné klíčky mají také antibakteriální účinky a jejich antioxidanty, včetně selenu, zabraňují růstu rakovinných buněk, vážou volné radikály a zpomalují stárnutí. Lidé trpící rakovinou prostaty a prsu by se však měli jejich konzumaci vyhnout.  Odvar z pšeničných klíčků působí jako účinné antitusikum.

Co říká věda?

Výzkumníci z St. Louis-i Washington University prokázali, že pšeničné klíčky jsou bohaté na fytosteroly. Podle studie publikované v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition mohou pšeničné klíčky díky endogenním fytosterolům snížit vstřebávání cholesterolu až o 43% a nižší hladina cholesterolu pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním, včetně aterosklerózy a infarktu.

Využití

  • Onemocnění krevního oběhu
  • Zácpa
  • Prevence rakoviny
  • Poruchy paměti
  • Hojení ran
  • Léčba rakoviny
  • Anémie
  • Cukrovka
  • Zmírnění zánětu
  • Detoxikace
  • Náhrada vlákniny

Zdroje

Jensen MK, Koh-Banerjee P, Hu FB, Franz M, Sampson L, Gronbaek M, Rimm EB. Intakes of whole grains, bran, and germ and the risk of coronary heart disease in men. Am J Clin Nutr 2004 Dec;80(6):1492-9. 2004. PMID:15585760.

Ramadan, M.F., Showky, H.S. and Sulieman, A.M. (2008) Comparison between the Effect of γ-Irradiation and Roasting on the Profile and Antioxidant Activity of Wheat Germ Lipids. Grasas y Aceites, 59, 166-173.

Jamieson, S.G. and Baughman, F.W. (1992) Wheat Germ Oil. Oil and Soap.

Yu, L., Haley, S., Perret, J., Harris, M., Wilson, J. and Qian, M. (2002) Free Radical Scavenging Properties of Wheat Extracts. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 50, 1619-1624.

búzacsíra

Pšeničné klíčky

Název:

Pšeničné klíčky

Latinský název:

Triticuma aestivum