Borůvka černá
Borůvka černá, známá také jako brusnice borůvka nebo pravá lesní borůvka – Vaccinium myrtillus, je oblíbená především pro svou kulinářskou hodnotu a je častou součástí pokrmů z lesních plodů, zejména koláčů a zmrzlin. Méně známá je však skutečnost, že toto trpké, ale příjemně chutnající bobulovité ovoce má řadu zdraví prospěšných a léčivých vlastností. Pochází ze severní Evropy a roste v nadmořské výšce až 2500 metrů. Období zrání je však poměrně krátké, čerstvé plody jsou k dostání hlavně v červenci a srpnu.
Léčivé účinky
100 g borůvek obsahuje pouze 27 kalorií, což z nich činí skvělou potravinu pro hubnutí. Obsahují sacharidy, rostlinnou vlákninu, bílkoviny a zanedbatelné množství rostlinného tuku. Borůvky neobsahují cholesterol a jsou bohaté na minerální látky, vápník, draslík, sodík, železo a fosfor. Mají vysoký obsah vitaminu C, 44 mg na 100 g, což je srovnatelné s citrusovými plody. To je dáno také jejími silnými antioxidačními účinky, které přispívají k prevenci a léčbě zánětů a cévních onemocnění.
Borůvky jsou také skvělé pro oči, snižují riziko šedého zákalu, podporují srdeční činnost a díky svým antiseptickým a antibakteriálním vlastnostem mohou pomoci při léčbě infekcí močových cest. V případě nachlazení jich jezte co nejvíce: můžete je jíst syrové nebo je smíchat s jogurtem. Druhá varianta je účinnější, protože dodává tělu také probiotika. Můžete také užívat vymačkanou šťávu nebo práškový doplněk stravy. Můžete si z nich vyrobit i džem nebo sirup: stačí malá dávka borůvkového nápoje a váš krevní oběh se osvěží.
Borůvky mohou nejen posílit naše cévy, ale také zmírnit problémy s křečovými žilami. Pravidelná konzumace může zmírnit nepříjemné pocity těžkých končetin a vyblednout popraskané kapiláry. Za tyto účinky vděčíme antokyanům, které díky svým protisrážlivým vlastnostem pomáhají předcházet rozšiřování cév a snižují riziko tvorby plaků, a tím i vzniku různých embolií. Borůvky díky obsahu antioxidantu pterostilbenu dokáží snižovat hladinu triglyceridů v krvi a zároveň regulovat a udržovat správnou hladinu cukru v krvi.
Podobně jako brusinky jsou borůvky účinné při léčbě zánětů. Napomáhají hojení různých akutních nebo chronických střevních zánětů a mohou být užitečné při otravách jídlem, žaludečních vředech a IBS. Účinně působí proti příznakům sezónních onemocnění (chřipka, nachlazení) a působí preventivně proti alergiím. Jako přírodní projímadlo pomáhají při zácpě a díky obsahu železa pomáhají při léčbě chudokrevnosti. Díky svým antioxidačním vitamínům a flavonoidům bojují proti škodlivým volným radikálům, které způsobují předčasné stárnutí buněk, poškození DNA, rakovinu, cévní problémy a záněty.
Nejenže zlepšují naše zdraví zevnitř, ale pravidelná konzumace může také přispět ke krásnějšímu a mladistvějšímu vzhledu naší pleti. Blahodárně působí také na mazové žlázy, takže pokud borůvky zařadíte do svého jídelníčku, nemusíte se obávat mastných vlasů. Nezapomeňte však, že stejně jako všechny potraviny mohou mít i borůvky nežádoucí následky. Může se u vás objevit mírný průjem, bolest žaludku, hlavy, zvracení, které okamžitě zmizí, pokud borůvky přestanete jíst.
Co říká věda?
Podle švédských vědců mohou borůvky pomoci odstranit zánět dásní. Studie z Kristianstadské univerzity ukazuje, že konzumace 500 gramů tohoto ovoce denně může přinést významné výsledky.
Vědci z Výzkumného centra pro zpracování ovoce v Tokiu zkoumali protinádorové účinky složek borůvek a zjistili, že extrakt z plodů obsahující antokyanidiny (delfinidin, malvidin) účinně potlačuje růst lidských buněk HL60 zodpovědných za leukémii. V menší míře borůvky také vyvolaly programovanou buněčnou smrt lidských buněk rakoviny tlustého střeva HCT116.
Využití
- Kožní problémy
- Akné
- Kardiovaskulární problémy
- Anorexie
- Diabetes, cukrovka
- Zažívací problémy
- Infekční onemocnění
- Alergie
- Močové problémy
- Hubnutí
- Komplementární terapie pro prevenci rakoviny
Zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4463668/
Bilberry Benefits: How Bilberries Help the Body
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12502387
Choi E.H, Ok H.E, Yoon Y, Magnuson B.A, Kim M.K, Chun H.S. Protective effect of anthocyanin-rich extract from bilberry ( Vaccinium myrtillus L.) against myelotoxicity induced by 5-fluorouracil. Biofactors. 2007;29:55–65.
Katsube N, Iwashita K, Tsuchida T, Yamaki K, Kobori M. Induction of apoptosis in cancer cells by bilberry ( Vaccinium myrtillus ) and the anthocyanins. J Agric Food Chem. 2003;51:68–75.
Takikawa M, Inoue S, Horio F, Tsuda T. Dietary anthocyaninrich bilberry extract ameliorates hyperglycemia and insulin sensitivity via activation of AMP-activated protein kinase in diabetic mice. J Nutr. 2009;140:527–33
Sakakibari H, Ogawa T, Koyanagi A, et al., editors. Distribution and excretion of bilberry anthocyanins in mice. J Agric Food Chem. 2009;57:7681–6.