Grapefruit
Grapefruit, který patří do čeledi citrusových plodů, není v Evropě příliš rozšířeným ovocem. Ačkoli je velmi zdravý, jeho hořká, někdy palčivá chuť ho činí méně oblíbeným. Pochází z Barbadosu a předpokládá se, že se vyvinul přirozeným křížením pomerančů a palmy dovezené z Indonésie. Jeho název poukazuje na to, že roste v trsech, podobně jako hrozny. Dnes se pěstuje mimo jiné v Karibiku, na Floridě, v Jižní Americe, na Blízkém východě a v Africe a je k dostání čerstvý po celý rok. Existuje mnoho odrůd grapefruitů, jejichž slupka a dužina se pohybuje od žlutavé přes oranžovou a růžovou až po červenou. Grapefruit je mimořádně bohatý na vitamin C a bohatý zdroj pektinu, draslíku a vlákniny, je vynikajícím antioxidantem, chrání srdce a cévní systém, napomáhá trávení a detoxikuje organismus.
Léčivé účinky
Půlka rozkrojeného růžového grapefruitu (asi 120 gramů) dodá téměř šedesát procent denní potřeby vitaminu C. Vysoké množství antioxidačního vitaminu C váže škodlivé volné radikály, posiluje imunitní systém, zabraňuje zánětům a kardiovaskulárním onemocněním (včetně mrtvice) a zpomaluje stárnutí buněk. Je vynikající při nachlazení, ale také při zmírnění příznaků astmatu, osteoartritidy a revmatoidní artritidy. Bylo prokázáno, že jeho růžové a červené dužiny díky obsahu lykopenu – nejsilnějšího antioxidačního karotenoidu – zvyšují odolnost proti nádorům, zejména proti rakovině prostaty, plic a tlustého střeva. Veškeré grapefruity obsahují limonoidy, které stimulují játra k produkci protinádorového detoxikačního enzymu glutathion S-transferázy (GST), podporují imunitní systém v boji proti rakovině prsu, tlustého střeva, žaludku a kůže a snižují riziko rakoviny plic způsobené cigaretovým kouřem. Obsah draslíku přispívá k jeho ochrannému účinku na srdce, flavonoidy k jeho antioxidačním vlastnostem, zatímco rostlinná vláknina v grapefruitu podporuje správné trávení, důkladné a pravidelné vylučování stolice, podporuje vylučování odpadních látek usazených ve střevním traktu, a tím přispívá k přirozené detoxikaci organismu. Díky svému antioxidačnímu působení také pomáhá chránit před Alzheimerovou chorobou.
Grapefruit je bohatý na vitaminy A a B, zklidňuje podrážděný střevní trakt a pomáhá předcházet a léčit vředy. Výrazně snižuje hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi – červený grapefruit je v tomto ohledu účinnější než žlutý -, reguluje hladinu inzulinu a detoxikuje játra. Svým močopudným účinkem stimuluje ledviny a močový měchýř, čímž pomáhá předcházet vzniku ledvinových kamenů. Cenná jsou také semena grapefruitu: mají antibakteriální účinky a působí protiinfekčně a protizánětlivě. Esenciální olej získaný z grapefruitu lze použít v odpařovači nebo ve vodě do koupele ke zmírnění příznaků deprese a odstranění poruch spánku. Aplikuje se přímo na pokožku, dezinfikuje a zklidňuje postižený povrch kůže – akné, pupínky. Obsah bergamotinu přirozeně snižuje různé abstinenční příznaky – zejména u těžkých drog – bez vedlejších účinků a urychluje vylučování škodlivých látek. Denně konzumovaná šťáva z tohoto ovoce snižuje hladinu cukru v krvi a rozmíchaná v šálku kávy je výborným prostředkem proti bolesti, zejména při bolestech hlavy a migrénách.
Co říká věda?
Cholesterol ve stravě je přímo spojen s rozvojem srdečních onemocnění (ischemické choroby srdeční). Vědci z University of Florida College of Medicine zkoumali, zda konzumace pektinu (vlákniny) obsaženého v grapefruitech může ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi. Po dobu šestnácti týdnů dostávalo 27 pacientů s hypercholesterolemií grapefruitový pektin nebo placebo. Studie publikovaná v odborném časopise Clinical Cardiology ukázala, že u pacientů léčených pektinem došlo k významnému snížení hladiny cholesterolu v plazmě a LDL (špatného) cholesterolu.
Využití
- Akné, pupínky
- Alzheimerova choroba
- Bakteriální infekce
- Diabetes
- Deprese
- Trávicí problémy
- Úleva od bolesti
- Bolesti hlavy
- Dezinfekce
- Redukční dieta
- Posílení imunity
- Vysoký LDL cholesterol
- Detoxikace
- Migréna
- Prevence rakoviny
- Odvodnění organismu
- Poruchy spánku
Zdroje
Jian L, Lee AH, Binns CW. Tea and lycopene protect against prostate cancer. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:453-7. 2007. PMID:17392149
Cerda JJ, Robbins FL, Burgin CW, Baumgartner TG, Rice RW (September 1988). „The effects of grapefruit pectin on patients at risk for coronary heart disease without altering diet or lifestyle”. Clin Cardiol 11 (9): 589–94.
Sakamoto S, Sato K, Maitani T, Yamada T (1996). „[Analysis of components in natural food additive „grapefruit seed extract” by HPLC and LC/MS]”. Eisei Shikenjo Hokoku (in Japanese) (114): 38–42
Dahan A, Altman H. Food-drug interaction: grapefruit juice augments drug bioavailability–mechanism, extent and relevance. Eur J Clin Nutr. 2004 Jan;58(1):1-9. 2004. PMID:14679360
Dai Q, Borenstein AR, Wu Y, Jackson JC, Larson EB. Fruit and vegetable juices and Alzheimer’s disease: the Kame Project. Am J Med. 2006 Sep;119(9):751-9. 2006. PMID:16945610
Matos HR, Di Mascio P, Medeiros MH. Protective effect of lycopene on lipid peroxidation and oxidative DNA damage in cell culture. Arch Biochem Biophys 2000 Nov 1;383(1) 56-9. 2000.
Greenblatt, DJ; Patki, KC; von Moltke, LL; Shader, RI (2001). „Drug interactions with grapefruit juice: an update”. J Clin Psychopharmacol 21: 357–9.
Turner, Vanamala J, Leonardi T, Patil B, Murphy M, Wang N, Pike L, et al. Grapefruit and its isolated bioactive compounds act as colon cancer chemoprotectants in rats. The 228th ACS National Meeting, Philadelphia, PA, August 24, 2004. 2004.
Dreier JP, Endres M. Statin-associated rhabdomyolysis triggered by grapefruit consumption. Neurology. 2004 Feb 24;62(4):670. 2004. PMID:14981197
Greenblatt, DJ; von Moltke, LL; Harmatz, JS et al. (2003). „Time course of recovery of cytochrome P450 3A function after single doses of grapefruit juice„. Clin Pharmacol Ther 75: 121–9.