Údolí Lecivych Bylin

Zelený čaj

Podle čínské legendy objevil zelený čaj (čínsky: 绿茶, pchin-jin: lǜchá) v roce 2737 př. n. l. Sheng Nung, „Božský farmář“ nebo také „Božský léčitel“. Císař vždy pil převařenou vodu, a jednou vítr zanesl suché listy z blízkého keře do jeho nádoby. Sheng Nung ochutnal tento příjemně voňavý a barevný nálev, čímž vznikl nápoj ze zeleného čaje, jehož léčivé účinky již tehdy Číňané znali: jejich námořníci si již více než 3000 let brali zelený čaj s sebou, aby se chránili před mořskými nemocemi. Zelený čaj je totiž jedním z nejlepších antioxidantů, zpomaluje stárnutí, posiluje imunitní systém, má protirakovinné účinky, snižuje krevní tlak a hladinu cukru v krvi, chrání srdce, léčí záněty, pomáhá předcházet osteoporóze, zubnímu kazu a onemocněním dásní, zmírňuje bolesti hlavy, ničí viry a bakterie a dokonce přispívá k hubnutí.

Léčivé účinky

Zelený čaj obsahuje výjimečně velké množství flavonoidů, včetně epigalokatechin-galátu, jednoho z nejsilnějších antioxidantů. Neutralizuje volné radikály, což snižuje pravděpodobnost vzniku nádorů – především rakoviny prostaty, prsu, plic, střev a žaludku – a zpomaluje stárnutí. Epigalokatechin-galát, stejně jako taniny a katechiny obsažené v zeleném čaji, také podporuje štěpení tuků, urychluje metabolismus a přispívá k detoxikaci. Katechiny v zeleném čaji mají antivirové a antibakteriální účinky, díky čemuž je účinný při nachlazení a chřipce. Zelený čaj je mimořádně bohatý na vitamíny E a C; obsahuje 280 mg vitamínu C na 100 gramů, zatímco citrón, považovaný za vynikající zdroj vitamínu C, obsahuje jen pětinu tohoto množství. Ačkoli jeden šálek čaje obsahuje pouze 7 mg vitamínu C, stále je výborným doplňkovým zdrojem tohoto vitamínu. Zelený čaj snižuje vysoký krevní tlak, reguluje poměr LDL (špatného) a HDL (dobrého) cholesterolu, čímž poskytuje ochranu proti srdečně-cévním onemocněním. Důležitými složkami jsou methylxantiny, například kofein, které mají stimulační účinky a zlepšují činnost mozku. Zelený čaj zmírňuje bolesti hlavy, pomáhá předcházet zánětům kloubů, Alzheimerově chorobě a neurologickým onemocněním. Protože reguluje hladinu cukru a inzulinu v krvi, snižuje riziko vzniku cukrovky. Má mírné projímavé a diuretické účinky, což napomáhá čištění organismu od škodlivých usazenin. Obsah fluoridů přispívá k prevenci zubního kazu. Vysoký obsah flavonoidů a polyfenolů v zeleném čaji neutralizuje volné radikály, čímž chrání pokožku před stárnutím a poškozením způsobeným UV zářením. Díky katechinům má zelený čaj protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti, které pomáhají v boji proti akné a snižují podráždění pokožky. Zelený čaj je bohatý na vitamíny E a C, které podporují hydrataci, pružnost a regeneraci pokožky, čímž zlepšují její celkový vzhled a zdraví.

Co říká věda?

Švýcarští a francouzští vědci zkoumali účinky katechinových polyfenolů a kofeinu, které se v zeleném čaji vyskytují ve velkém množství. Jejich výsledky, publikované v časopise The American Journal of Clinical Nutrition, ukazují, že zelený čaj zvyšuje energetický výdej organismu a podporuje rozklad tuků.

Použití

  • Prevence zubního kazu
  • Posílení imunity
  • Léčba zánětlivých onemocnění
  • Problémy s krevním oběhem
  • Podpora hubnutí
  • Detoxikace
  • Alzheimerova choroba
  • Bolesti hlavy
  • Cukrovka
  • Vysoký krevní tlak
  • Virové a bakteriální infekce

Příprava zeleného čaje:

  • Jednu čajovou lžičku zeleného čaje přelijeme 2 dl vody o teplotě cca 80°C, tedy nikoli vroucí vodou. 
  • Pro dosažení silnější chuti použijte více listů. 
  • Přikryjte a nechte 2-3 minuty louhovat – nepoužívejte kovovou nebo plastovou nádobu – poté sceďte. Čaj můžeme pít samotný nebo ochucený.
  • Listy zeleného čaje lze použít podruhé, ale v tomto případě je třeba je louhovat dvakrát delší dobu.


Zelený čaj se nejprve rozšířil díky svým povzbuzujícím vlastnostem, ale dnes se používá i pro své zdravotní přínosy, protože je
výborným antioxidantem a účinně snižuje hladinu cholesterolu. Účinné látky v čaji zabraňují tvorbě rakovinných buněk, zvyšují schopnost těla spalovat tuky a jsou známé také svými pozitivními účinky na metabolismus. Na trhu je k dostání několik ochucených variant čaje, ale nejúčinnější je neochucený nápoj. Ne všem však chutná zelený čaj, v takovém případě si jej můžete zpříjemnit trochou čerstvého citronu, případně medem nebo zázvorem. Vzhledem k povzbuzujícím a diuretickým účinkům jej nepijte večer.

Zdroje

J. Qin, L.-P. Xie, X.-Y. Zheng et al., “A component of green tea, (−)-epigallocatechin-3-gallate, promotes apoptosis in T24 human bladder cancer cells via modulation of the PI3K/Akt pathway and Bcl-2 family proteins,” Biochemical and Biophysical Research Communications, vol. 354, no. 4, pp. 852–857, 2007.

Dube, J. A. Nicolazzo, and I. Larson, “Chitosan nanoparticles enhance the intestinal absorption of the green tea catechins (+)-catechin and (−)-epigallocatechin gallate,” European Journal of Pharmaceutical Sciences, vol. 41, no. 2, pp. 219–225, 2010.

S. D. Hsu, B. B. Singh, J. B. Lewis et al., “Chemoprevention of oral cancer by green tea,” General dentistry, vol. 50, no. 2, pp. 140–146, 2002

S. A. Milligan, P. Burke, D. T. Coleman et al., “The green tea polyphenol EGCG potentiates the antiproliferative activity of c-Met and epidermal growth factor receptor inhibitors in non-small cell lung cancer cells,” Clinical Cancer Research, vol. 15, no. 15, pp. 4885–4894, 2009.

L. M. Ruta, D. J. Magliano, R. Lemesurier, H. R. Taylor, P. Z. Zimmet, and J. E. Shaw, “Prevalence of diabetic retinopathy in Type 2 diabetes in developing and developed countries,” Diabetic Medicine, vol. 30, no. 4, pp. 387–398, 2013.

S. Kuriyama, T. Shimazu, K. Ohmori et al., “Green tea consumption and mortality due to cardiovascular disease, cancer, and all causes in Japan: the Ohsaki study,” Journal of the American Medical Association, vol. 296, no. 10, pp. 1255–1265, 2006.

zöld tea

Zelený čaj

Název:

Zelený čaj

Latinský název:

Camelia Sinensis