Žampion mandlový
Žampion mandlový je oblíbenou pochoutkou již po staletí, a to nejen díky své příjemné mandlové chuti, ale především kvůli svým blahodárným účinkům na zdraví. Domorodci žijící u Amazonky ho dokonce nazývali „Boží houbou“, jelikož si všimli, že ti, kteří pravidelně konzumují žampion mandlový, jsou zdravější a dožívají se vyššího věku. Přesto je žampion mandlový jednou z „nejmladších” léčivých hub v evropském lékařství, ačkoliv jeho blízký příbuzný, Agaricus subrufescens, který má podobné vlastnosti, byl ve středomořských oblastech, zejména v Byzanci, konzumován již od 4. století.
Protože se v přírodě vyskytuje jen velmi obtížně – dává přednost teplým a vlhkým místům – a jeho pěstování není jednoduché, je jednou z nejdražších léčivých hub. Není zanedbatelným faktem, že čerstvý vydrží jen krátkou dobu, zatímco na výrobu 1 kg sušeného žampionu mandlového je zapotřebí 12 kg čerstvých hub. Jeho výhodou však je, že si své příznivé účinky zachovává i po usušení.
Nejdůležitější léčivý účinek žampionu mandlového spočívá v jeho jedinečné schopnosti posilovat imunitní systém. Díky svým antioxidačním vlastnostem chrání proti škodlivým volným radikálům, podporuje tvorbu nových buněk, což udržuje naše tělo svěží a plné energie a pomáhá předcházet nemocem.
Léčivé účinky
Žampion mandlový obsahuje téměř 40% bílkovin, 30% sacharidů a přibližně 3% různých lipidů. Je bohatý na životně důležité minerály, zejména železo, vápník, fosfor, měď, zinek, draslík a sodík. Dále obsahuje niacin, kyselinu listovou, biotin a všechny esenciální aminokyseliny. Z vitamínů má významnou roli komplex vitamínů B, vitamín D a vitamín E. Velmi důležité je, že obsahuje velké množství vlákniny (20%) a antioxidant beta-glukan (12%), které jsou hlavními složkami zodpovědnými za jeho vynikající schopnost posilovat imunitní systém.
Beta-glukan přispívá k neutralizaci volných radikálů, které zvyšují riziko vzniku rakoviny, různých zánětů, kardiovaskulárních onemocnění a urychlují stárnutí buněk a pokožky. Protínádorový účinek žampionu mandlového posiluje i jeho schopnost stimulovat množení NK buněk (natural killer, fagocyty).
Díky svým antioxidačním vlastnostem zlepšuje na buněčné úrovni okysličení krve, čímž přispívá k správným metabolickým procesům. Jeho konzumací můžeme předcházet nejen sezónním onemocněním (chřipka, nachlazení, rýma), ale je prokazatelně účinný i proti mnoha alergiím. Žampion mandlový je jedním z přírodních prostředků proti HIV, ničí významnou část bakterií a díky fungicidnímu účinku bojuje i proti Candida kvasinkám. Má příznivý vliv na funkce jater, podporuje regeneraci poškozených jaterních buněk.
Díky těmto vlastnostem může být žampion mandlový velmi užitečný při různých zánětech a poškozeních jater, jako je hepatitida, cirhóza jater a jaterní nádory. Žampion mandlový také posiluje nervový systém, je úspěšně použitelný při mentální únavě, snižuje symptomy způsobené emocionálním stresem, zmírňuje riziko vzniku degenerativních onemocnění souvisejících s věkem a zpomaluje jejich destruktivní účinky. Je výborným detoxikantem, urychluje vylučování nahromaděných toxinů a odpadních látek z těla a reguluje správné trávicí procesy. Působí jako jemné projímadlo a potlačuje chuť k jídlu, proto je žampion mandlový vynikajícím doplňkem různých redukčních diet.
Co říká věda?
Myším s leukémií podávali výtažek ze žampionu mandlového výzkumníci z taiwanské China Medical University. Experimentem se podařilo prokázat, že žampion mandlový stimulací monocytů a makrofágů podporuje proces fagocytózy, čímž napomáhá ničení rakovinných buněk, a zároveň zvyšuje imunitní odpověď, což pomáhá při léčbě leukémie. Antibakteriální účinek žampionu mandlového zkoumali odborníci z Ulleval University Hospital v Oslu. Zjistili, že výtažek z houby u myší posiluje imunitní systém a pomáhá ničit bakterii Streptococcus pneumoniae, která mimo jiné způsobuje zápal plic a meningitidu. Podle vědců by žampion mandlový mohl být účinný i při léčbě bakteriálních a jiných infekcí u lidí.
Použití
- Alergie
- Autoimunitní onemocnění (např. Hashimotova tyreoiditida, revmatoidní artritida)
- Diabetes
- Cévní onemocnění
- Infekční onemocnění
- Chudnutí
- Záněty
- Hepatitida B
- Posilování imunity
- Artritida
- Odstranění oběhových problémů
- Zmírnění příznaků chemoterapie a radioterapie
- Ochrana/regenerace jater
- Detoxikace
- Obnova buněk
- Redukce hmotnosti