Artyčok
Artyčok používali staří Egypťané, Řekové a Římané k léčbě zažívacích potíží a jako afrodiziakum. Artyčok se může jíst čerstvý téměř po celý rok, protože ve středomořských zemích roste od časného jara do pozdního podzimu, v závislosti na odrůdě. Ačkoliv tyto země rády používají frázi „ošklivý jako artyčok„, v Kalifornii se konala soutěž krásy s názvem Miss artyčok, kterou v roce 1946 nevyhrál nikdo jiný než Marilyn Monroe. Obsahuje velké množství vlákniny, minerálních látek a vitaminů A, C, K a B. Díky tomu jsou artyčoky vynikajícím detoxikačním prostředkem, chrání cévní systém, pomáhají při hubnutí a obnově trávení a střevní flóry, snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi, zmírňují záněty a kašel a odstraňují zácpu.
Léčivé účinky
Artyčoky jsou skutečnou klenotnicí účinných látek s různými léčivými účinky. Na 100 g obsahuje méně než padesát kalorií, ale to není jediný důvod, proč jsou tak užitečné při dietách: regulují chuť k jídlu, jsou účinným diuretikem, snižují hladinu krevních tuků, podporují správné trávení, konzistenci stolice a časté vyprazdňování a zmírňují bolesti žaludku a nevolnost. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje látkovou výměnu, podporuje očistu střev a detoxikaci. Inulin obsažený v artyčocích je jednou z nejdůležitějších rostlinných vláknin: je vynikající náhradou cukru, odstraňuje zácpu a průjem, upravuje normální hladinu cholesterolu a je účinný i proti kocovině. Jelikož poskytuje potravu probiotickým bakteriím, pomáhá obnovit rovnováhu střevní flóry. Artyčoky lze také úspěšně používat při léčbě vysokého krevního tlaku, celulitidy, cukrovky a zažívacích a střevních problémech. Zmírňuje pálení žáhy, nepříjemné příznaky IBS a dyspepsie a pomáhá předcházet vzniku žaludečním vředům. Detoxikační účinek posiluje přítomnost cynarinu – antioxidačního polyfenolu -, který účinně čistí krev a stejně jako antioxidant silymarin, který se rovněž nachází v artyčoku, posiluje játra a urychluje tok žluči. Ta je nezbytná pro odbourávání tuků a správné vstřebávání vitaminů.
Artyčoky mají mimořádně vysoký obsah vitaminů A, C, B1, B2, B9 a K a jsou bohaté na vápník, fosfor, hořčík, železo, draslík, betakaroten, kyselinu chlorogenovou, rutin, kvercetin, kyselinu gallovou a luteolin. Patří mezi nejúčinnější antioxidanty, které přispívají k redukci volných radikálů podílejících se na stárnutí kůže, nádorech a kardiovaskulárních onemocněních. Mohou být zvláště účinné při rakovině prostaty a prsu a při leukémii. Jako protizánětlivý prostředek jsou užitečné při zmírňování příznaků revmatismu, při léčbě problémů s ledvinami, žlučníkem a močovým měchýřem a při úlevě od úporného kašle.
Co říká věda?
Výzkumníci z University of Reading podávali extrakt z listů artyčoku osobám trpícím syndromem dráždivého tračníku (IBS). Po šestitýdenní studii pacienti zaznamenali výrazné zlepšení. 96 % z nich uvedlo, že artyčok byl při zmírňování jejich příznaků stejně účinný nebo účinnější než konvenční terapie.
Využití
- Hubnutí
- Trávicí potíže
- Zácpa
- Průjem
- Detoxikace
- Odvodnění
- Vysoký cholesterol
- Diuretický účinek
- Vysoký krevní tlak
- Poruchy trávení
- Obnova střevní flóry
- IBS
- Dyspepsie
- Pálení žáhy
- Rakovina prostaty
- Leukémie
- Rakovina prsu
- Záněty
- Kašel
- Revma
Zdroje
R. Gebhardt, “Antioxidative and protective properties of extracts from leaves of the artichoke (Cynara scolymus L.) against hydroperoxide-induced oxidative stress in cultured rat hepatocytes,” Toxicology and Applied Pharmacology, vol. 144, no. 2, pp. 279–286, 1997
Kirchhoff R, Beckers C, Kirchhoff GM, et al. Increase in choleresis by means of artichoke extract. Phytomedicine 1994;1:107-15.
Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Marakis G, Booth JC. Artichoke leaf extract reduces symptoms of irritable bowel syndrome and improves quality of life in otherwise healthy volunteers suffering from concomitant dyspepsia. J Alter Complement Med. 2004 Aug;10(4):667-9.
Fintelmann V. Antidyspeptic and lipid-lowering effect of artichoke leaf extract. Zeitschrift fur Allgemeinmed 1996;72:1-19.
Bundy R, Walker AF, Middleton RW, Wallis C, Simpson HC. Artichoke leaf extract (Cynara scolymus) reduces plasma cholesterol in otherwise healthy hypercholesterolemic adults: a randomized, double blind placebo controlled trial. Phytomedicine. 2008 Sep;15(9):668-75.
E. Speroni, R. Cervellati, P. Govoni, S. Guizzardi, C. Renzulli, and M. C. Guerra, “Efficacy of different Cynara scolymus preparations on liver complaints,” Journal of Ethnopharmacology, vol. 86, no. 2-3, pp. 203–211, 2003.
Kraft K. Artichoke leaf extract–recent findings reflecting effects on lipid metabolism, liver and gastrointestinal tracts. Phytomedicine 1997;4:370-8 [review].
G. Holtmann, B. Adam, S. Haag, W. Collet, E. Grünewald, and T. Windeck, “Efficacy of artichoke leaf extract in the treatment of patients with functional dyspepsia: a six-week placebo-controlled, double-blind, multicentre trial,” Alimentary Pharmacology & Therapeutics, vol. 18, no. 11-12, pp. 1099–1105, 2003.
Gebhardt R. New experimental results in the action of artichoke leaf extract. Zeitschrift fur Allgemeinmed 1996;72:20-3.
Nadova S, Miadokova E, Mucaji P, Grancai D, Cipak L. Growth inhibitory effect of ethyl acetate-soluble fraction of Cynara cardunculus L. in leukemia cells involves cell areest, cytochrome c release and activiation of caspases. Phytother Res. 2008 Feb;22(2):165-8.