Banán
Banány jsou jedním z nejčastěji konzumovaných druhů ovoce na celém světě. Existuje mnoho odrůd, což znamená, že se v tropických zemích sklízejí ve všech měsících roku, a navíc se snadno pěstují ve sklenících. Patří do čeledi travovitých, i když se podobá spíše stromům, často dosahuje výšky přes osm metrů a jeho listy jsou dlouhé až tři metry. Její název je pravděpodobně odvozen od arabského slova „banan“, což znamená prst, který pravděpodobně odkazuje na tvar plodu. Banán je známý již nejméně 2 500 let a jeho kariéra se obrátila k mnoha cenným a zdravým rostlinám. Poprvé jej z Asie do Afriky přivezli arabští dobyvatelé, počátkem roku 1500 jej portugalští námořníci a misionáři dovezli do Karibiku, kde se od 80. let 19. století pěstuje ve velmi velkém množství. V Evropě se konzumuje pouze vnitřek plodu, ale v Africe a Asii se používají i ostatní části plodu, například na pletení košíků, nádob a talířů. Má celou řadu léčivých účinků, pomáhá léčit zažívací potíže, pálení žáhy a reflux a může snižovat riziko vysokého krevního tlaku, leukémie, rakoviny konečníku, kardiovaskulárních onemocnění a ledvinových kamenů. Zlepšuje paměť, výborně zlepšuje náladu a pomáhá zmírnit chudokrevnost. Banány dodávají energii, ale jsou také účinnou potravinou na hubnutí, pokud se užívají formou kúry.
Léčivé účinky
Banán obsahuje přibližně 60% vody, 23% sacharidů, 2,5% rostlinné vlákniny, 1% bílkovin a 0,3% tuku, přičemž průměrná velikost plodu (125 g) poskytuje 90-120 kalorií. Obsahuje vyšší množství vitaminu A, vitaminů B6, B7 a B9 a vitaminů C, E a K. Obsahuje také vitamin B6, který se podílí na látkové přeměně bílkovin, i když v nižších koncentracích. Je bohatý na hořčík, mangan, fosfor a měď a jeho obsah železa pomáhá odstraňovat chudokrevnost tím, že zvyšuje tvorbu červených krvinek. Jediný banán může poskytnout pětinu denní doporučené dávky draslíku, proto je účinný při snižování vysokého krevního tlaku, podporuje zdravou funkci kardiovaskulárního systému a pomáhá předcházet infarktu. Jeho ochranné účinky na srdce umocňuje skutečnost, že neobsahuje cholesterol a nasycené tuky.
Banány obsahují řadu jednoduchých cukrů – sacharózu, glukózu a fruktózu – a sacharidů, které jsou pro tělo snadno využitelné, takže konzumace banánů dodá tělu téměř okamžitě energii navíc. Zároveň reguluje hladinu cukru, lipidů a inzulinu v krvi, proto se po konzultaci s lékařem občas doporučuje lidem s cukrovkou.
Účinné látky čerstvého ovoce zmírňují pálení žáhy a reflux, vážou žaludeční kyseliny a urychlují regeneraci střevní sliznice, čímž urychlují hojení vředů. Vláknina z něj zlepšuje trávení – jeden banán poskytuje asi 15% denní potřeby vlákniny -, reguluje pohyb střev tím, že stimuluje vyprazdňování, zmírňuje zácpu, detoxikuje a čistí střevní trakt od škodlivých usazenin.Je to také díky vysokému obsahu vitaminu B, který spolu s hořčíkem posiluje centrální nervový systém, zlepšuje celkovou duševní pohodu, odstraňuje poruchy spánku a zmírňuje příznaky stresu. Jeho antidepresivní vlastnosti jsou dány tím, že obsahuje aminokyselinu tryptofan, která zvyšuje hladinu hormonu serotoninu – známého také jako hormon štěstí – v těle. Také díky vysokému obsahu vlákniny banány rychle navozují pocit sytosti, a proto je lze i přes vysoký obsah cukru využívat při redukčních dietách.
Je bohatý na antioxidanty (zejména karotenoidy), které zpomalují stárnutí buněk a snižují riziko zánětů a rakoviny. Vysoký obsah draslíku chrání zdraví kostí, svalů a nervového systému a zabraňuje ztrátě přiměřené hustoty kostí. Nadměrný příjem sodíku „vyplavuje“ z těla vápník, který se vylučuje močí, ale draslík obsažený v banánech škodlivé účinky sodíku neutralizuje. Může také pomoci předcházet vzniku ledvinových kamenů, rakoviny konečníku a leukémie dospělých. Banány jsou jedním z nejlepších zdrojů prebiotika fruktooligosacharidu, který je zdrojem prospěšných (probiotických) bakterií v potravě, a přispívají tak k udržení rovnováhy střevní flóry, která hraje důležitou roli v metabolismu, produkci některých vitaminů a imunitním systému.
Co říká věda?
A banán magas vérnyomásra gyakorolt hatását vizsgálták indiai és nepáli tudósok, akik huszonnyolc, magas vérnyomással küzdő beteget arra kértek, hogy húsz napon keresztül egyenek napi két érett banánt. A Medical Science szaklapban megjelent tanulmányból kiderül, hogy az étrendváltás hatására a páciensek diasztolés és szisztolés vérnyomása is csökkent.
Využití
- Poruchy spánku
- Zlepšení metabolismu
- Udržování rovnováhy střevní flóry
- Očista střev
- Cukrovka
- Posílení kostí
- Deprese
- Zažívací potíže
- Zvyšování hladiny energie
- Hubnutí
- Pálení žáhy
- Vysoký krevní tlak
- Detoxikace
- Prevence rakoviny
- Reflux
- Stres
- Prevence mrtvice
- Zácpa
- Anémie
Zdroje
Nieman DC, Gillitt ND, Henson DA, et al. Bananas as an energy source during exercise: a metabolomics approach. PLoS One 2012;7:e37479.
Larsson SC, Orsini N, Wolk A. Dietary potassium intake and risk of stroke: a dose-response meta-analysis of prospective studies. Stroke. 2011;42(10):2746-50.
Duan X, Cheng G, Yang E, et al. Modification of pectin polysaccharides during ripening of postharvest banana fruit. Food Chemistry, Volume 111, Issue 1, 1 November 2008, Pages 144-149.
Perfumi M, Massi M, de Caro G. Effects of Banana Feeding on Deoxycorticosterone-Induced Hypertension and Salt Consumption in Rats. Pharm. Biol. 1994; 32(2):115-25.
Osim EE, Orie NN, Bose S, Etra KM. The effect of plantain and banana extracts on blood pressure and heart rate in albino rats. Nigerian J. Physiol. Sci. 1990;6(2):114-9.
Gylling H, Plat J, Turley S, et al. Plant sterols and plant stanols in the management of dyslipidaemia and prevention of cardiovascular disease. Atherosclerosis 2014;232:346-60.
Krishna GG. Effect of potassium intake on blood pressure. J Am Soc Nephrol. 1990;1(1):43-52.
Miller KC. Plasma potassium concentration and content changes after banana ingestion in exercised men. J Athl Train 2012;47:648-54.
Mitsou EK, Kougia E, Nomikos T, et al. Effect of banana consumption on faecal microbiota: a randomized, controlled trial. Anaerobe 2011;17:384-7.
Oliveira L, Freire CS, Silvestre AJ, et al. Lipophilic extracts from banana fruit residues: a source of valuable phytosterols. J Agric Food Chem 2008;56:9520-4.