Údolí Lecivych Bylin

Dýňová semínka

Dýňová semínka jsou oblíbenou pochoutkou, která se konzumuje samostatně nebo se přimíchává do pokrmů téměř ve všech zemích světa. Aztékové je uctívali jako potravinu i lék, v Laosu je považovali za královnu zeleniny a buddhističtí mniši věřili, že konzumace dýňových semínek může vést k nesmrtelnosti. Dýňová semínka sice nedokážou zázraky, ale jejich účinné látky chrání tělo před různými nemocemi. Jsou jedním z nejdůležitějších zdrojů zinku, který je obzvláště účinný jako ochrana prostaty, zatímco vysoký obsah tryptofanu v dýňových semínkách pomáhá zmírňovat deprese a poruchy spánku. Většinu ze své široké škály prospěšných vlastností si zachovává, když se praží, přimíchává do jídla nebo dokonce ve formě oleje.

Léčivé účinky

Dýňová semínka obsahují velké množství vitaminů E, C, K a B, fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, manganu a železa. Hrst dýňových semínek poskytuje šestinu denní potřeby bílkovin a asi čtvrtinu doporučené dávky vlákniny v neloupané formě, přičemž jsou nízkokalorická. Životně důležitou složkou je aminokyselina tryptofan (INN: tryptophan), kterou si tělo nedokáže samo vyrobit a která je prekurzorem hormonu serotoninu a přispívá k tvorbě melatoninu, čímž ovlivňuje naši reakci na stres a náladu obecně: pomáhá zmírňovat deprese, paniku a nespavost, cítíme se šťastnější a normalizuje se nám krevní tlak. Jsou také bohatá na hořčík, který zvyšuje jejich upokojující účinek na nervy a zlepšuje činnost srdce. Snadno stravitelné bílkoviny obsažené v dýňových semínkách stabilizují hladinu cukru v krvi, což může pomoci při prevenci a léčbě cukrovky a jejích komplikací a také přispět k zefektivnění redukčních diet. Jejich rostlinná vláknina také podporuje hubnutí tím, že reguluje činnost střev a pohyby střev. Dobře působí také při detoxikaci, kdy čistí tlusté střevo od toxinů a škodlivých usazenin. Pravidelná konzumace dýňových semínek alkalizuje organismus, odstraňuje překyselení a obnovuje normální hladinu pH. Jsou vynikajícím prostředkem proti parazitům a jedním z nejlepších přírodních ochránců prostaty, především díky vysokému obsahu zinku: mužské tělo po určitém věku postupně ztrácí zinek, což může vést k nezhoubnému zvětšení prostaty, impotenci a nakonec i k rakovině prostaty. Dýňová semínka mohou tento nedostatek zinku významně doplnit – hrst dýňových semínek zajišťuje 20% denní potřeby – a přispívají tak ke snížení hmotnosti prostaty a prevenci vzniku rakoviny. Fytosteroly a ligany obsažené v dýňových semínkách rovněž pomáhají předcházet zvětšování prostaty.

Upozornění: většina zinku v dýňových semínkách se nachází v tenké vrstvě mezi semínkem a slupkou!

Zinek také zvyšuje počet spermií a plodnost a potlačuje tvorbu dihydrotestosteronu (DHT), a tím i plešatost, zatímco aminokyselina myosin v dýňových semínkách zvyšuje libido tím, že stimuluje svalové kontrakce.

Kromě toho zabraňuje náhlým poklesům hladiny cukru v krvi, ke kterým často dochází během diety, a to pouhým užíváním špetky během dne. Působí silně protizánětlivě, zmírňuje také otoky kůže a nemá žádné vedlejší účinky. Pomáhá snižovat množství LDL (špatného) cholesterolu, čímž napomáhá prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění.

Dýňová semínka, bohatá na omega-3 i omega-6 mastné kyseliny, dodávají energii, normalizují krevní tlak, zabraňují škodlivým oxidačním procesům – které jsou spojovány s rakovinou – a zabraňují vzniku zánětů, včetně artritidy a srdečních onemocnění. Jsou bohaté na antioxidanty, včetně zinku, manganu, kyseliny ferulové, kyseliny kávové, kyseliny kumarinové, liganů, kyseliny vanilové, několika forem vitaminu E, alfa, delta a gama tokoferolu a zvláště užitečného alfa-tokomonoenolu a gama-tokomonoenolu. Lignany a proteiny dýňových semen mají silnou antimikrobiální aktivitu, zejména proti virům a plísním.

Co říká věda?

Vědci ze Západoindické univerzity zkoumali účinky dýňového oleje na testosteronem vyvolané nezhoubné zvětšené prostaty. Jejich studie, publikovaná v odborném časopise Journal Medicinal Food, prokázala, že dýňový olej dokáže potlačit nezhoubný růst prostaty.

Využití

  • Poruchy spánku
  • Diabetes
  • Deprese
  • Odčervování
  • Hubnutí, nadváha
  • Kvasinkové infekce
  • Zmírnění zánětu
  • Vypadávání vlasů
  • Kontrola hladiny cholesterolu
  • Vysoký krevní tlak
  • Erektilní dysfunkce
  • Neplodnost
  • Problémy s prostatou
  • Obnovení acidobazické rovnováhy
  • Úzkost
  • Kontrola hladiny cukru v krvi
  • Virové infekce

Zdroje

Applequist WL, Avula B, Schaneberg BT et el. Comparative fatty acid content of seeds of four Cucurbita species grown in a common (shared) garden. Journal of Food Composition and Analysis, September—November 2006.

Al-Khalifa, A.S. Physicochemical characteristics, fatty acid composition, and lipoxygenase activity of crude pumpkin and melon seed oils. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 1996;44:964–966.

Glew RH, Glew RS, Chuang LT et al. Amino acid, mineral and fatty acid content of pumpkin seeds (Cucurbita spp) and Cyperus esculentus nuts in the Republic of Niger. Plant Foods Hum Nutr. 2006 Jun;61(2):51-6.

Barbara, S., Murkovic, M. Changes in chemical composition of pumpkin seeds during the roasting process for production of pumpkin seed oil (Part 2: volatile compounds). Food Chemistry. 2004;84:367–374.

Ovca A, van Elteren JT, Falnoga I et al. Speciation of zinc in pumpkin seeds (Cucurbita pepo) and degradation of its species in the human digestive tract. Food Chemistry, 15 October 2011, Pages 839-846.

Vassiliou AG, Neumann GM, Condron R et al. Purification and mass spectrometry-assisted sequencing of basic antifungal proteins from seeds of pumpkin (Cucurbita maxima). Plant Science, Volume 134, Issue 2, 5 June 1998, Pages 141-162.

Makni, M., Fetoui, H., Gargouri, N.K., Garoui, E.l.M., Jaber, H., Makni, J., Boudawara, T., Zeghal, N. Hypolipidemic and hepatoprotective effects of flax and pumpkin seed mixture rich in ω-3 and ω-6 fatty acids in hypercholesterolemic rats. Food and Chemical Toxicology. 2008;46:3714–3720.

Xanthopoulou MN, Nomikos T, Fragopoulou E et al. Antioxidant and lipoxygenase inhibitory activities of pumpkin seed extracts. Food Research International, Volume 42, Issues 5—6, June—July 2009, Pages 641-646.

tökmag

Dýňová semínka

Název:

Dýňová semínka

Latinský název:

Cucurbita pepo L