Fenykl
Fenykl byl ve velké části Evropy dlouho považován za exotickou rostlinu, ale když je ve středomořských zemích, zejména v Itálii a Francii, jeho sezóna, je na stole několikrát týdně. Římané jedli před hostinou semínka fenyklu, aby zabránili zažívacím potížím, zatímco Řekové věřili, že Prométheus ukryl žhavé uhlíky do stonků těžce hořícího fenyklu, a tak seznámil lidi s ohněm. Ve středověku byl uctíván jako posvátná rostlina, která se používala k léčbě očních nemocí, bolestí zubů a různých zažívacích potíží, jako jsou koliky, a také k posílení libida. Po mnoho let se fenykl dával do klíčových dírek, aby odháněl čarodějnice a zlé duchy.
Dnes se používá hlavně jako přísada do salátů nebo příloh, ale také k výrobě čaje a likérů: jeho silná, výrazná chuť, sladká a mírně štiplavá, je způsobena obsahem anetolu. Této vlastnosti využívali již staří Římané, kteří fenykl často používali k zamaskování nepříjemné chuti mírně zkažených potravin. Nejčastěji se konzumuje světle zelená nebo bílá hlíza, ale jedlé jsou i květy, plody – známé také jako semena -, listy a dokonce i výhonky. Je stejně zdravý jako syrový, vařený, pečený nebo jako čaj.
Léčivé účinky
Sto gramů fenyklu obsahuje pouze 30 kalorií, ale také velké množství vitaminu C a vitaminů skupiny B, vlákninu, draslík, molybden a mangan. Je téměř bez tuku, cukru a cholesterolu.
Fenykl zlepšuje trávení, zmírňuje bolesti břicha, zabraňuje nadměrné tvorbě plynů z kvasných procesů, zmírňuje příznaky koliky a syndromu dráždivého tračníku (IBS). Díky obsahu anetolu pomáhá odstraňovat záněty – fenykl je obzvláště účinný proti zánětu tlustého střeva – a vyvolává programovanou buněčnou smrt v nádorových buňkách, čímž přispívá k prevenci rakoviny. Čistí krev, chrání játra, jeho vlákniny odstraňují škodlivé usazeniny z tlustého střeva, včetně toxinů, které se podílejí na vzniku rakoviny, a pomáhá detoxikovat organismus. Protože reguluje metabolismus a vylučování a snižuje pocit hladu, lze ji využít i při redukčních dietách.
Je mírným diuretikem, urychluje vylučování přebytečných tekutin nahromaděných v těle, snižuje vysoký krevní tlak a reguluje hladinu cholesterolu. Díky posledně jmenovaným vlastnostem a vysokému obsahu draslíku může fenykl hrát roli také v prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění (mrtvice, infarkt myokardu). Má také antimikrobiální – antibakteriální a protiplísňové – účinky, jeho odvar zmírňuje úporný kašel, zprůchodňuje dýchací cesty, zmírňuje chrapot, příznaky astmatu a bolesti v krku.
Během kojení zvyšuje tvorbu mléka a díky obsahu fytoestrogenů a analgetickému účinku zmírňuje menstruační křeče a příznaky menopauzy. Fenykl obsahuje vitamin A, který udržuje pokožku mladou a působí také proti očním chorobám: upravuje sítnici a funkci očí. Jeho vitaminy skupiny B podporují nervový systém a stimulují krevní oběh. Je silným antioxidantem, obsahuje vitamin C a flavonoidy – kvercetin, rutin – které posilují imunitní systém, chrání před rakovinou, zabraňují předčasnému stárnutí pokožky (tvorbě vrásek) a zánětům a posilují kapiláry. Jeho antioxidanty přispívají také k léčbě osteoartritidy a revmatoidní artritidy.
Co říká věda?
Vědci ze Shiraz University of Medical Sciences zkoumali způsoby, jak zmírnit dysmenoreu (bolestivou menstruaci se silnými křečemi). Třiceti ženám ve věku 15-24 let se středně silnou menstruační dysmenoreou nepodávali v prvním menstruačním cyklu žádné léky, ve druhém kyselinu mefenamovou a ve třetím 2% extrakt z fenyklu. Změnu bolesti měřili na stupnici od jedné do deseti a jejich studie publikovaná v časopise International Journal of Gynaecology & Obstetrics ukazuje, že fenykl účinně zmírňuje příznaky dysmenorey.
Využití
- Astma
- Bakteriální a plísňové infekce
- Očista střev
- Záněty
- Bolesti břicha
- Posílení imunity
- Syndrom dráždivého tračníku (IBS)
- Klimax
- Kolika
- Kašel
- Vysoký krevní tlak
- Menstruační křeče
- Detoxikace
- Osteoartritida
- Nadýmání, plynatost
- Vrásky
- Revmatoidní artritida
- Oční choroby
- Sexuální dysfunkce
- Kardiovaskulární onemocnění
- Bolesti v krku
- Zánět tlustého střeva
Zdroje
Ruberto G, Baratta MT, Deans SG, Dorman HJ. Antioxidant and antimicrobial activity of Foeniculum vulgare and Crithmum maritimum essential oils. Planta Med 2000 Dec;66(8):687-93.
Stahl E. Essential oil from fennel plants-studies on the composition. Deutsche Apotheker Zeitung. 1982;122:2324–26.
Ilic S, Duric P, Grego E. Salmonella Senftenberg infections and fennel seed tea. Serbia Emerg Infect Dis 2010;16(5):893-895.
Ostad SN, Soodi M, Shariffzadeh M, et al. The effect of fennel essential oil on uterine contraction as a model for dysmenorrhea, pharmacology and toxicology study. J Ethnopharmacol 2001 Aug;76(3):299-304.
Namavar JB, Tartifizadeh A, Khabnadideh S. Comparison of fennel and mefenamic acid for the treatment of primary dysmenorrhea. Int J Gynaecol Obstet 2003;80(2):153-157.
Modaress Nejad V, Asadipour, M. Comparison of the effectiveness of fennel and mefenamic acid on pain intensity in dysmenorrhoea. East Mediterr Health J 2006;12(3-4):423-427.
Javidnia K, Dastgheib L, Mohammadisamani S, Nasiri A. Antihisutism activity of fennel (fruits of Foeniculum vulgare) extract. A double-blind placebo controlled study. Phytomedicine. 2003;10:455–8.
Chainy GB, Manna SK, Chaturvedi MM, Aggarwal BB. Anethole blocks both early and late cellular responses transduced by tumor necrosis factor: effect on NF-kappaB, AP-1, JNK, MAPKK and apoptosis. Oncogene 2000 Jun 8;19(25):2943-50.