Hořec žlutý
Název hořec žlutý – nebo také gencián – podle některých názorů pochází již z antiky, údajně ze jména ilyrského krále Gentiuse. Právě on jako první rozpoznal blahodárné účinky kořene této rostliny, podporoval její pěstování a využívání: od té doby se hořec přidával do léčivých přípravků. Římané ho používali k léčbě žaludečních a jaterních onemocnění. Ve středověku se z něj vyráběl žaludeční hořký likér a používal se k léčbě zažívacích problémů a také hlavně ke snižování horečky, než byl zaveden chinin. A nejen u lidí: hořec žlutý byl také první bylinou použitou jako antipyretikum pro psy.
Pokud bychom chtěli tuto cennou léčivou rostlinu sami sbírat, nezapomeňme: vybírejme pouze exempláře se žlutým kořenem, protože se snadno zaměňuje s jedovatým hořcem (Gentiana veratro), který má černý kořen a nadzemní část velmi podobnou hořci žlutému.
Léčivé účinky
Hořec žlutý je jedním z nejlepších prostředků na posílení žaludku. Obsahuje ve větším množství žluté barvivo – gentizin, éterické oleje a alkaloidy – aminokyselinové deriváty rozpustné v alkoholu. Nejvýznamnějšími složkami jsou hořké glykosidy obsažené v kořeni, jako jsou genziopicrin, amarogentin a gentiakulin. Tyto účinné látky zvyšují produkci trávicích šťáv, stimulují funkce jater a žlučníku, přispívají k účinnému odstraňování škodlivých látek a vstřebávání živin – zejména tuků a bílkovin. Zlepšují detoxikační procesy, urychlují trávení, eliminují nadýmání a zácpu způsobené pomalým trávením. Brání fermentačním procesům ve střevech a mohou být účinné i proti průjmu. Hořké látky také podporují vstřebávání vitamínu B12, přispívají k udržení acidobazické rovnováhy v těle a k prevenci a odstranění překyselení. Hořec žlutý obsahuje antioxidanty, díky nimž posiluje imunitní systém a pomáhá neutralizovat škodlivé volné radikály, které jsou spojovány s rakovinou, zánětlivými procesy, stárnutím pokožky a srdečními chorobami.
Snižuje únavu, dodává energii a uvolňuje napětí. V malém množství a na prázdný žaludek je vynikajícím prostředkem na povzbuzení chuti k jídlu: pravidelným užíváním lze účinně léčit anorexii a nechutenství u dětí. Různé slizy obsažené v hořci žlutém také podporují trávení, chrání střevní sliznici a napomáhají správnému a pravidelnému vylučování odpadních látek. Je vynikajícím antipyretikem a dezinfekčním prostředkem, úspěšně se používá při chřipce a nachlazení. Mast nebo odvar z hořce žlutého, aplikovaný zevně jako obklad, zklidňuje a čistí podrážděnou pokožku, je vysoce účinný proti akné, pupínkům a proleženinám. Dezinfekční vlastnosti si zachovává i při vnitřním použití: zmírňuje podráždění střev a má jedinečné antiparazitické a odčervovací účinky.
Co říká věda?
Vědci z Univerzity v Lublani (Univerza v Ljubljani) ve Slovinsku zkoumali vlastnosti hořce žlutého při neutralizaci volných radikálů. Ve studii publikované v časopise Human and Experimental Toxicology se jim podařilo prokázat, že listy a kořeny této rostliny obsahují silné antioxidanty.
Použití
- Akné
- Anorexie
- Metabolické problémy (tuky, bílkoviny)
- Dezinfekce střev
- Trávicí potíže
- Nechutenství
- Únava
- Proleženiny
- Nadýmání
- Odčervení
- Posílení žaludku
- Průjem
- Chřipka
- Horečka
- Alkalizace
- Nachlazení
- Detoxikace
- Pupínky
- Plynatost (meteorismus)
- Zácpa
Příprava čaje z hořce žlutého:
- Přiveďte k varu ½ litru vody.
- Jakmile voda začne vřít, přidejte 2 čajové lžičky kořene hořce žlutého.
- Nechte vychladnout, poté přeceďte a vypijte.
- Můžete připravit i za studena, v takovém případě namočte jednu čajovou lžičku kořene hořce do sklenice vody přes noc.
Čaj z hořce žlutého se nemůže pochlubit nejlahodnější chutí, pro zlepšení chuti můžete přidat med nebo nerafinovaný hnědý cukr. Jeho prospěšné účinky můžete ještě zvýraznit přidáním několika plátků kořene ženšenu nebo několika kapek citronové šťávy.
Vypijte jeden šálek denně, abyste se vyhnuli sezónním respiračním onemocněním. Čaj může také pomoci, pokud se již objevily příznaky nachlazení nebo chřipky: snižuje horečku a díky mírnému expektoračnímu účinku zmírňuje úporný kašel.
Jeden šálek čaje z hořce žlutého denně účinně posiluje imunitní systém a zlepšuje detoxikační procesy v těle. Jeho pití asi hodinu před jídlem zlepšuje chuť k jídlu,, zatímco při trávicích potížích a pro podporu trávení pijte šálek po jídle. Proti pálení žáhy pijte 2-3x denně, dokud symptomy nezmizí.
Čaj z hořce žlutého se nedoporučuje při akutní gastritidě, žaludečních vředech nebo dvanáctníkových vředech
Zdroje
Anchisi E. Gentiana lutea L., la variabilità morfologica e le sue ibridazioni interspecifiche. Aigba Notes. 2008:30–39.
Gentian. Review of Natural Products. Facts & Comparisons [database online]. St. Louis, MO: Wolters Kluwer Health Inc; 2011.
Aiello N., Bontempo R., Vender C. Use of morphological features and amarogentin content for characterization of wild yellow gentian (Gentiana lutea L.) populations in north-east Italy. Acta Bot. Gallica. 2013;160:33–41.
Bucher T. Master’s Thesis. University of Zürich; Zürich, Switzerland: 1987. Biosystematische Untersuchungen an Gentiana lutea L., Gentiana purpurea L. und deren Hybriden (Biosystematic Investigations on Gentiana lutea L., Gentiana purpurea L. and Their Hybrids)
Balch, Phyllis and Balch, James. Prescription for Nutritional Healing, 3rd ed., Avery Publishing, ©2000, pg. 97.
Kery M., Matthies D., Spillmann H.H. Reduced fecundity and offspring performance in small populations of the declining grassland plants Primula veris and Gentiana lutea. J. Ecol. 2000;88:17–30.