Krušina olšová
Krušina olšová, lidově nazývaná bluva, čeremcha, krupina, krušina obecná nebo krušina řešetláková, má využití, které sahá až do starověku. Kůru tohoto keře poprvé použili Řekové jako projímadlo při zažívacích potížích a zácpě: nejkrásnější exempláře sbírali vedle chrámu bohyně pomsty Nemesis, kde se hojně vyskytovaly. Ačkoliv krušina olšová preferuje teplé a slunečné podmínky, především v blízkosti potoků nebo jezer, v Evropě ji lze najít téměř všude. Léčivé části jsou kůra kmene a větví, které se sbírají na jaře. Dříve se byliny sušily nejméně dva roky před použitím, ale díky moderním metodám se tato doba výrazně zkrátila. Důvodem důkladného sušení je to, že vlhká kůra silně dráždí střevní sliznici. Kůra je téměř bez zápachu, chuť je hořká a sladká zároveň, žvýkání zbarvuje sliny do žluta, což není náhodné, protože se z ní také vyrábí žluté barvivo. Je výborným detoxikačním prostředkem, odstraňuje zácpu, přispívá k úlevě od příznaků hemoroidů a podporuje zdraví prostaty.
Léčivé účinky
Krušina olšová je jedním z nejlepších přírodních projímadel. Výborně se hodí k odstranění zácpy a různým detoxikačním kúrám. Důkladně čistí střeva, odstraňuje z nich stagnující stolici a navíc vyhání parazity. Kůra krušiny obsahuje volné antrachinony a je bohatá na flavonoidy, saponiny, triterpeny, třísloviny, hořké látky a v stopových množstvích také alkaloidy a cyklopeptidy. Mezi minerálními látkami jsou nejdůležitější vápník a draslík.
Tyto složky zvyšují činnost svalstva tlustého střeva, čímž podporují správný pohyb střev, peristaltiku,, tvorbu střevního hlenu a tím také úplné vyprázdnění stolice a odstranění nadýmání. Vzhledem k tomu, že antrachinony jsou účinné látky, které se obtížně vstřebávají, navíc v tlustém střevě zabraňují vstřebávání vody a minerálních solí. Díky jejich účinku se stolice stává měkkou a snadno odchází z těla. Díky měkčí stolici se zmírňují příznaky u osob trpících hemoroidy a análními trhlinami, a je obzvláště doporučována po rektálních operacích. Antrachinony rovněž podporují zdravou funkci prostaty a mohou přispět k léčbě nebo prevenci rakoviny prostaty. Krušina olšová působí 10-12 hodin po požití, proto je vhodné ji užívat před spaním, v podvečer.
Antraglykozidy obsažené v krušině olšové, ačkoliv působí především na funkci tlustého střeva, jsou vylučovány hlavně močí. Moč se může zdát krvavá, ale není třeba se obávat: barvu tekutiny mění barviva obsažená v kůře.
Krušina olšová je obzvláště účinná při občasné zácpě a zácpě nervového původu Je však lepší nepřipravovat z ní příliš silný odvar a neužívat ji déle než 8-10 dní. Předávkování může způsobit křeče v podbřišku, náhlé průjmy a nevolnost, a může narušit acidobazickou rovnováhu organismu. Jako účinné projímadlo také odstraňuje léky z těla, proto se její konzumace během užívání léků nedoporučuje. Rovněž se nedoporučuje její použití během těhotenství, kojení, při žaludečních vředech a zánětech trávicího traktu.
Co říká věda?
Antioxidační vlastnosti krušiny olšové zkoumali chorvatští vědci. Ve své studii, která byla zveřejněna v odborném časopise Regulatory Toxicology and Pharmacology, prokázali, že extrakt z kůry této rostliny má díky fenolovým složkám mírný antioxidační účinek.
Použití:
- Hemoroidy
- Čištění střev
- Detoxikace
- Paraziti
- Problémy s prostatou
- Nadýmání
- Zácpa
Zdroje
Cooper, M. R., Johnson, A. W. 1984. Poisonous plants in Britain and their effects on animals and man. Her Majesty’s Stationery Office, London, England. 305 pp.