Údolí Lecivych Bylin

Mladý ječmen

Mladý ječmen (zelený ječmen) je klíček ječmene, tj. výhonek ječného zrna. Je to jedna z nejstarších kulturních travin, kterou znali již Řekové a Římané. V Severní Americe jej indiáni používali zevně pro jeho antiseptické účinky, zatímco v Číně se za dynastie Ming používal k detoxikaci a osvěžení krve. Je to jedna z nejvýživnějších rostlin na zemi a její konzumace dodává tělu mnoho vitamínů, minerálů, antioxidantů a dalších životně důležitých látek, které potřebuje. Mladý ječmen je obzvláště bohatý na chlorofyl a enzymy superoxiddismutázy (SOD), které pomáhají při prevenci a léčbě rakoviny. Obsahuje velké množství vlákniny, bílkovin, minerálů a vitaminů. Je účinným omlazujícím, detoxikačním a alkalizujícím prostředkem, čistí krev, váže žaludeční kyseliny a ničí kvasinky Candida. Reguluje hladinu tuků, cholesterolu a cukru v krvi, odstraňuje zácpu, zlepšuje metabolismus, čímž přispívá k hubnutí. Jeho příznivé účinky jsou nejvýraznější, když dosáhne výšky 30 centimetrů.

Léčivé účinky

Obsahuje významné množství vitaminů A, B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B6 (kyselina listová), B9 (kyselina listová), B12 (kobalamin), E, H, K, betakaroten, bór, zinek, fosfor, jód, draslík, chrom, hořčík, kyselinu nikotinovou, měď, železo a selen. Obsahuje 50% bílkovin, téměř sedmkrát více vitaminu C než pomeranče, dvakrát více vápníku než mléko a pětkrát více železa než špenát. Konzumací mladého ječmene získáte všechny esenciální aminokyseliny, které si tělo neumí vyrobit, a téměř všechny esenciální mastné kyseliny.

Vápník a vitamín B6 podporují absorpci vitamínu B12, díky hořčíku se vápník správně integruje do kostí, a vitamín C podporuje absorpci železa z potravy. Beta-glukan přispívá k posílení imunitního systému a regulaci hladiny cholesterolu v krvi. Decilitr ječné šťávy denně obnovuje acidobazickou rovnováhu organismu a zabraňuje nadměrné tvorbě žaludečních kyselin. Díky této vlastnosti se doporučuje zejména lidem trpícím žaludečními vředy. Urychluje detoxikační procesy, odstraňuje těžké kovy a díky svému vysokému obsahu vlákniny důkladně čistí střevní trakt od toxinů a nahromaděných odpadních látek. Zmírňuje reflux, záněty a aterosklerózu a může se používat i zevně ke zklidnění podrážděné, aknózní, pupínkaté nebo poškozené pokožky. Mladý ječmen obsahuje vitamin C, alfa-tokoferylsukcinát a superoxiddismutázu (ta je jedním z nejsilnějších antioxidačních enzymů), má významné antioxidační vlastnosti, stimuluje tvorbu imunitních buněk, chrání pokožku před škodlivým UV zářením, regeneruje poškozené buňky, chrání DNA, váže volné radikály, které způsobují rakovinu a záněty, a urychluje stárnutí buněk. Je bohatá na trávicí enzymy, stimuluje růst prospěšných střevních bakterií a je užitečná při léčbě Crohnovy choroby a kolitidy. Mladý ječmen zklidňuje nervový systém a je skvělým prostředkem proti stresu. Zlepšuje metabolismus, brání hromadění tuků a odstraňuje zácpu, proto se velmi doporučuje při redukčních dietách. Zbavuje kvasinky Candida, snižuje LDL (špatný) cholesterol a hladinu cukru v krvi, předchází kardiovaskulárním onemocněním, podporuje funkci nadledvinek. Zelený ječmen je jedním z nejdůležitějších zdrojů chlorofylu, který výrazně posiluje jeho detoxikační, krev čistící, protirakovinné, hojivé, antihypertenzní, antibakteriální, antiseptické, imunitu posilující a protizánětlivé účinky. Díky přítomnosti chlorofylu je ječmenná tráva také skutečným omlazovačem, zvyšuje počet červených krvinek a pomáhá udržovat zdraví kardiovaskulárního systému. Bohatý obsah kyseliny glutamové usnadňuje zbavení se závislosti na alkoholu, drogách, cukru, kávě a nikotinu. Zvyšuje koncentraci, pomáhá v boji proti poruchám učení a zpomaluje stařeckou demenci.

Co říká věda?

Účinky kombinovaného působení extraktu z mladého ječmene a antioxidantů zkoumali tchajwanští vědci u pacientů s cukrovkou 2. typu. Výzkumníci z China Medical College (Čínská lékařská fakulta) prokázali, že extrakt z mladého ječmene může pomoci vázat volné radikály. V kombinaci s vitaminy C a E mladý ječmen inhibuje oxidaci LDL cholesterolu, což může chránit před cévními chorobami.

Využití

  • Kandidová infekce
  • Crohnova choroba
  • Zažívací poruchy
  • Cévní onemocnění
  • Dieta
  • Závislosti
  • Žaludeční vředy
  • Záněty
  • Posílení imunity
  • Alkalizace
  • Vysoký cholesterol
  • Vysoká hladina cukru v krvi
  • Vysoký obsah tuků v krvi
  • Detoxikace
  • Akné
  • Prevence a léčba rakoviny
  • Vrásky
  • Reflux
  • Hojení ran
  • Nemoci ze závislosti
  • Zácpa
  • Srdeční onemocnění
  • Poruchy učení
  • Zánět tlustého střeva

Zdroje

Durham, J., Ogata, J., Nakajima, S., Hagiwara, Y., and Shibamoto, T. Degradation of organophosphorus pesticides in aqueous extracts of young green barley leaves (Hordeum vulgare L). 1999, J. of the Science of Food and Agriculture, Vol. 79: 1311-13

Hagiwara, Y. Study on green juice powder of young barley (Hordeum vulgare L) leaves II: Effect on several food additives, agricultural chemicals, and a carcinogen. Presented at the 98th National Meeting of the Japanese Society of Pharmaceutical Science (1978).

Hagiwara, Y., Sayuki, S., Miysuchi, T., Otake,H., Abe, S., Kuramoto, M., and Takada, K. Study on green barley extract. Presented at the 99th National Meeting of the Japanese Society of Pharmaceutical Science, Sapporo (1979).

Miyake, T. and Shibamoto, T. Inhibition of Malonaldehyde and acetaldehyde formation from blood plasma oxidation by naturally occurring antioxidants. 1998, J. of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 46 (9): 1135-1138.

Nakajima, S., Hagiwara, Y., Hagiwara, H., and Shibamoto, T. Effect of the Antioxidant 2″-O-Glycosylisovitexin from young green barley leaves on acetaldehyde formation in beer stored at 50 degree C for 90 days. 1998, Journal of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 46 (4): 1529-1531.

Osawa, T., Katsuzaki, H., Hagiwara, Y., and Shibamoto, T. A novel antioxidant isolated from young green barley leaves. 1992, J. of Agricultural and Food Chemistry, Vol. 40 (7): 1135-1138.

árpafű

Mladý ječmen

Název:

Mladý ječmen

Latinský název:

Hordeum vulgare