Pomaranč
Pomeranč, který patří do čeledi citrusů, pochází z jižní Číny, odkud byl nejprve dovezen do Indonésie a poté do Indie. Do Evropy ho pravděpodobně přivezl Alexandr Veliký, ačkoli jeho skutečné rozšíření nastalo až mnohem později, v 15. století, kdy se již pěstoval i v Evropě. Následně ho Kryštof Kolumbus zavezl na Karibské ostrovy a se španělskými objeviteli se dostal na Floridu a do Kalifornie. Je to velmi produktivní rostlina, dospělý pomerančovník může za sezónu vyprodukovat až 500 plodů. Ačkoli jako potravina má množství zdraví prospěšných a léčivých vlastností, v Evropě se původně používal hlavně k výrobě různých destilátů, zatímco z éterických olejů nacházejících se především v kůře se připravovaly „voňavé vody“. První recept obsahující pomeranč pochází z pozdního středověku, tehdy se však konzumoval jen jako poleva nebo omáčka. Pomeranč je výborný antioxidant s vlastnostmi pečujícími o pokožku a chránícími srdce, dobře se využívá proti nachlazení a jeho účinné látky přispívají také k prevenci a léčbě rakoviny.
Léčivé účinky
Pomeranč má nízký obsah kalorií (130 gramů představuje pouze 62 kalorií) a prakticky neobsahuje žádný tuk. Přesto obsahuje velké množství vitamínů A a B, zejména tiamín a kyselinu listovou. Jeden středně velký pomeranč pokrývá významnou část doporučené denní dávky vitamínu C. Vitamín C je účinný antioxidant, který neutralizuje volné radikály spojené s rakovinou a zánětlivými procesy, jako je astma, osteoartritida, revmatoidní artritida a zánět dásní. Zpomaluje stárnutí pokožky a posiluje imunitní systém. Pomáhá předcházet nachlazení, rýmě a jiným sezónním infekcím. Dále podporuje vstřebávání železa a tvorbu červených krvinek, čímž přispívá k léčbě anémie.
Pomeranč podporuje tvorbu kolagenu v pojivových tkáních, posiluje zuby, kosti, chrupavky a klouby. Zlepšuje stav cévních stěn a tím přispívá ke zdravému krevnímu oběhu. K ochraně kostí a posilování svalů (včetně srdečního svalu) přispívá i obsah vápníku. Vyšší obsah draslíku reguluje krevní tlak a hraje důležitou roli v udržování zdraví kardiovaskulárního systému. Antokyany v pomerančích, především v červených odrůdách, snižují záněty v těle, zatímco terpeny brání vzniku rakoviny tlustého střeva a konečníku. Terpen limonén, nacházející se v kůře pomeranče a hlavní složce pomerančového oleje, vykazuje protinádorové účinky, zejména proti rakovině prsu.
Pomeranč obsahuje významné množství rostlinné vlákniny, zejména pektinu, díky čemuž podporuje vstřebávání cukrů, tuků a bílkovin, snižuje hladinu cholesterolu způsobujícího kardiovaskulární onemocnění a zmírňuje příznaky syndromu dráždivého tračníku (IBS). Pravidelná konzumace pomeranče tak podporuje správné trávení, snižuje riziko vzniku cukrovky a aterosklerózy, a čistí tlusté střevo od toxinů, které mohou způsobovat mimo jiné i rakovinu. Díky své schopnosti léčit zácpu a obnovovat správnou střevní peristaltiku a metabolismus, pomáhá pomeranč i při hubnutí. Díky své schopnosti regulovat hladinu krevního cukru jej mohou po doporučení lékaře konzumovat i diabetici. Pomeranč je bohatý na polyfenoly, z nichž obzvláště užitečné jsou limonoidy, které mohou být prospěšné při léčbě rakoviny prsu, žaludku, kůže a tlustého střeva.
B-vitamíny stimulují trávicí procesy a odstraňují nechutenství, zatímco flavonoidy, zejména lutein a beta-karoten, posilují přirozenou obranyschopnost organismu, chrání zdraví pokožky, pomáhají předcházet zánětům, plísňovým a bakteriálním infekcím a rakovinovým změnám. Pomeranč také přispívá k udržení zdraví očí, přičemž jeho antioxidační složka beta-kryptoxantin je obzvláště účinná proti rakovině plic a zmírňuje revmatické příznaky. Pomerančová šťáva ničí bakterii Helicobacter pylori, která je přímo spojena se vznikem žaludečních vředů a rakoviny žaludku, a také pomáhá předcházet vzniku ledvinových kamenů. Nejvýznamnější flavonoid, hesperidin, který se nachází ve vnitřní bílé vrstvě slupky, je vynikajícím prostředkem pro snižování krevního tlaku, hladiny cholesterolu a zánětů. Pomeranč má pozitivní vliv na nervy, zmírňuje stres a depresi, zlepšuje náladu, zpomaluje mentální úpadek a může pomoci předcházet Alzheimerově chorobě.
Co říká věda?
Francouzští výzkumníci zkoumali vliv pomeranče a v něm obsaženého hesperidinu na krevní tlak a kardiovaskulární systém. Do studie bylo zařazeno dvacet čtyři zdravých, ale mírně obézních mužů ve věku 50-65 let. Účastníci studie konzumovali třikrát po čtyři týdny denně 500 ml 100% pomerančového džusu, poté stejnou dobu 500 ml jiného nápoje a hesperidinové kapsle, a nakonec 500 ml tekutiny bez hesperidinu (placebo). Zjistilo se, že pomerančový džus významně snížil diastolický krevní tlak, zatímco hesperidin ho snížil v menší míře – vysoký diastolický krevní tlak zvyšuje riziko srdečního infarktu, mrtvice a selhání ledvin – ve srovnání s placebem. Také bylo prokázáno, že pomeranč a hesperidin zlepšují schopnost cév rozšiřovat se, což přispívá k udržení zdraví srdce. Studie byla publikována v odborném časopise American Journal of Clinical Nutrition.
Použití
- Alzheimerova choroba
- Očista střev
- Kožní problémy
- Prevence cukrovky
- Posilování kostí
- Deprese
- Trávicí potíže (poruchy trávení)
- Ateroskleróza
- Posilování cévních stěn
- Prevence infekcí
- Žaludeční vředy
- Průjem
- Zánět dásní
- Syndrom dráždivého tračníku (IBS)
- Posilování imunity
- Zlepšení zraku
- Vysoký krevní tlak
- Vysoká hladina cholesterolu
- Nachlazení
- Detoxikace
- Osteoartróza
- Prevence rakoviny
- Revmatická artritida
- Zácpa
- Kardiovaskulární onemocnění
- Ledvinové kameny
- Anémie
Zdroje
Fong CH, Hasegawa S, Herman Z, Ou P. Limonoid glucosides in commercial citrus juices. J Food Sci 1990;54:1505–6.
Galati EM, Monforte MT, Kirjavainen S, et al. Biological effects of hesperidin, a citrus flavonoid. (Note I): antiinflammatory and analgesic activity. Farmaco 1994 Nov;40(11):709-12. 1994. PMID:13070.
Aschoff JK, Kaufmann S, Kalkan O, Neidhart S, Carle R, Schweiggert RM (2015). „In Vitro Bioaccessibility of Carotenoids, Flavonoids, and Vitamin C from Differently Processed Oranges and Orange Juices [Citrus sinensis (L.) Osbeck]”. J Agric Food Chem. in press, Jan 8: 578–87.
Simon JA, Hudes ES, Perez-Perez GI. Relation of serum ascorbic acid to Helicobacter pylori serology in US adults: the Third National Health and Nutrition Examination Survey. J Am Coll Nutr. Aug;22(4):283-9. 2003. PMID:12897042.
Perez-Cacho PR, Rouseff RL (2008). „Fresh squeezed orange juice odor: a review”. Crit Rev Food Sci Nutr 48 (7): 681–95.
Charleux JL. Beta-carotene, vitamin C, and vitamin E: the protective micronutrients. Nutr Rev 1996;54:S109–14.
Kurowska EM, Manthey JA. Hypolipidemic effects and absorption of citrus polymethoxylated flavones in hamsters with diet-induced hypercholesterolemia. J Agric Food Chem. 2004 May 19;52(10):2879-86. 2004. PMID:15137829.
Kurowska EM, Hasegawa S, Manners GD. Regulation of apo B production in HepG2 cells by citrus limonoids. In: Berhow EM, Hasegawa S, Manners GD, eds. Citrus limonoids: functional chemicals in agriculture and foods. Washington, DC: American Chemical
Society, 2000:175–84. (ACS Symposium Series 758.)
Rapisarda P, Tomaino A, Lo Cascio R, et al. Antioxidant effectiveness as influenced by phenolic content of fresh orange juices. J Agric Food Chem 1999 Nov;47(11):4718-23. 1999. PMID:13080.
Sinclair, Walton B.; Bartholomew, E.T. and Raamsey, R. C. (1945). „Analysis of the organic acids of orange juice”. Plant Physiology 20 (1): 3–18.