Pšeničná tráva
Pšeničná tráva není nic jiného než naklíčená forma samotné pšenice, jejíž růst trvá přibližně 10-15 týdnů. Ačkoli se v západní Evropě stala populární až ve 20. století, ve starověkém Egyptě a na Blízkém východě byla oblíbeným a snadno dostupným lékem. Pšeničná tráva se nejčastěji konzumuje čerstvě vylisovaná, je to superpotravina, mimořádně bohatá na vitaminy, minerály, enzymy a aminokyseliny. Zvyšuje množství kyslíku v krvi, takže je účinným zdrojem energie. Je také silnou výživnou látkou pro pokožku, reguluje hladinu cukru v krvi, váže volné radikály způsobující rakovinu, pomáhá léčit ucpaný nos, kašel, alergie, akné, ekzémy, bodnutí hmyzem, drobná poranění a hubnutí. Pšeničná tráva je jedním z nejúčinnějších přírodních detoxikačních prostředků, jehož velkou výhodou je, že se dá snadno pěstovat doma, dokonce i na okně.
Léčivé účinky
Nejdůležitější zdravotní účinky pšeničné trávy jsou dány jejím extrémně vysokým obsahem chlorofylu. Chlorofyl, nazývaný také krev rostlin, má velmi podobnou strukturu jako hemoglobin, jen s tím rozdílem, že místo železa obsahuje hořčík. Zvyšuje počet červených krvinek a hladinu kyslíku v krvi, což urychluje obnovu buněk a odstraňování nahromaděných toxinů a napomáhá růstu prospěšných bakterií. Kromě toho chlorofyl urychluje hojení vředů, popálenin a ran, alkalizuje krev, zlepšuje metabolismus, reguluje krevní tlak a potlačuje rakovinné procesy. Působí jako baterie, která dobíjí tělo energií.
Pšeničná tráva je superpotravina, která obsahuje téměř všechny živiny – mnoho vitamínů a téměř sto minerálů – které tělo potřebuje. 100 gramů pšeničné trávy obsahuje tolik prospěšných látek jako dva kilogramy syrové zeleniny. Je bohatým zdrojem zinku, fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa, betakarotenu, vitaminů A, C a E a vitaminů skupiny B, zejména B1, B2, B3, B5 a B6. Její vynikající detoxikační a trávicí účinky posilují saponiny, které podporují funkci lymfy, a minerální soli a aminokyseliny. Není náhodou, že pšeničná tráva také výrazně zvyšuje svalový tonus. Pšeničná tráva má silné antibakteriální a antiseptické účinky, léčí záněty střevního traktu, posiluje imunitní systém, chrání před sezónními nemocemi a zmírňuje příznaky alergií. Vláknina obsažená v pšeničné trávě je také prospěšná pro trávení, čistí střevní trakt od škodlivých usazenin, zajišťuje správnou funkci střev, odstraňuje zácpu a nadýmání a snižuje tvorbu střevních plynů.
Pšeničná tráva snižuje chuť k jídlu, a proto se doporučuje při redukčních dietách. Její antioxidanty neutralizují volné radikály, zpomalují stárnutí pokožky a chrání tělo před abnormálním množením buněk, které může způsobit vznik nádorů. Díky vysokému obsahu vitaminů přispívá pravidelná konzumace pšeničné trávy ke zdraví pokožky, vlasů a nehtů a kapka šťávy z pšeničné trávy dokáže vyčistit ucpaný nos. Je skutečně prospěšná pro vegetariány, protože doplňuje tělu nezbytný vitamin B12. Neobsahuje lepek, takže je bezpečná i pro lidi s celiakií.
Mit mond a tudomány?
Výzkumníci v Izraeli podávali pacientům s ulcerózní kolitidou jeden decilitr šťávy z pšeničné trávy nebo placebo denně po dobu jednoho měsíce. U pacientů léčených pšeničnou trávou došlo na konci léčby k výraznému zlepšení: jejich příznaky se zmírnily, zejména se snížilo krvácení z konečníku spojené s onemocněním. Výsledky studie byly zveřejněny v časopise Scandinavian Journal of Gastroenterology.
Využití
- Detoxikace
- Alkalizace
- Nízká energie
- Špatné trávení
- Zánět tlustého střeva
- Ucpaný nos
- Ošetření ran
- Popáleniny
- Ekzém
- Redukční dieta
- Problematická pokožka (akné)
- Čištění pokožky
- Štípnutí hmyzem
- Nedostatek živin
- Kašel
- Alergie
- Nádory
- Posílení imunitního systému
Zdroje
Dunham. „Differential Inhibition of Virus Hemagglutination by Clorophyllin”. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine. 87, 431-33.
Bar-Sela G, Tsalic M, Fried G, Goldberg H. Division of Oncology, Rambam Medical Center and Faculty of Medicine, Technion-Israel Institute of Technology. Wheat grass juice may improve hematological toxicity related to chemotherapy in breast cancer patients: a pilot study. Nutr Cancer. 2007;58(1):43-8.
Chiu-Nan Lai et al: The inhibitions of in vitro metabolic activation of carcinogens by wheat sprout extracts. Nutrition & Cancer, 1978, 1(1): 27 – 30.
Shattan and Kutcher. “Effect of Chlorophyll on Postextraction Healing.” Journal of Oral Surgery. 46, 324.
S. Mukhopadhyay; J. Basak; M. Kar; S. Mandal; A. Mukhopadhyay; Netaji Subhas; Chandra Bose; Cancer Research Institute, Kolkata, India; NRS Medical College, Kolkata, India; Central Institute for Research (Ayurveda), Kolkata, India. The Role of Iron Chelation Activity of Wheat Grass Juice in Patients with Myelodysplastic Syndrome. Journal of Clinical Oncology 27:15s, 2009
Marawaha, RK; Bansal, D; Kaur, S; Trehan, A; Wheatgrass Juice Reduces Transfusion Requirement in Patients with Thalassemia Major: A Pilot Study. Indian Pediatric 2004 Jul;41(7):716-20
Effect of Wheat Grass Juice in Supportive Care of Terminally Ill Cancer Patients — A Tertiary Cancer Centre Experience from India. Journal of Clinical Oncology 2006 ASCO Meeting Proceedings Part I. Vol 24, No. 18s (June 20 Supplement), 2006: 8634. Dey S et al.