Údolí Lecivych Bylin

Obsah

Bylinné čaje

K prevenci nemocí, udržení zdraví i k léčbě již vzniklých onemocnění či potíží lze najít vhodný léčivý čaj. Mohou být účinné samy o sobě, ale nezklamou ani jako doplněk k lékům.

Ne všechny bylinky lze jíst syrové, protože mají často nepříjemnou chuť nebo strukturu. A ne každý rád jí stonky, kořeny nebo dokonce okvětní lístky. To je jeden z důvodů popularity bylinných čajů, které se mnohem lépe užívají ve formě odvaru nebo nálevu.

slim tea

Slim Tea®

Slim Tea® je směs 13 pečlivě vybraných bylin. Detoxikuje organismus, reguluje pohyb střev, obnovuje zdraví žaludku a zajišťuje normální funkci střev. Bez kofeinu…

Na Dálném východě existuje tisíciletá tradice pití různých bylinných čajů. O zdraví prospěšných vlastnostech bylinných čajů podrobně hovoří i Pen Cao Qing, první čínská kniha o bylinkách, napsaná 3000 let před naším letopočtem. Nemusíme však chodit tak daleko, protože i evropští bylinkáři si byli dobře vědomi blahodárných vlastností bylinných odvarů. Tyto starověké znalosti jsou dodnes stále aktuální a hrají významnou roli při určování toho, které bylinné čaje se používají na jaké potíže a nepříjemné příznaky a na detoxikaci a očistu střev. Chcete-li se dozvědět více o významu detoxikace, navštivte odborné stránky NaturalSwiss.

Než se pustíme do podrobností, zdůrazněme výhody bylinných čajů: vždy pečlivě vybírejte správný výluh a dodržujte doporučené dávkování. Pokud tak učiníte, budou jistě fungovat a případné vedlejší účinky nebudou závažné.

Tisícileté znalosti

Bylinné čaje byly vždy velmi oblíbené: provázely lidové léčitelství po tisíce let, i když v minulosti nebyly složky bylin „vědecky“ zkoumány, pouze se zaznamenávaly jejich příznivé účinky. K jejich rozšířenému používání přispěla i skutečnost, že většina užitečných, léčivých rostlin roste planě a k přípravě bylinných čajů není potřeba žádné složité vybavení, stačí hrnec a vroucí voda.

V závislosti na druhu se používaly jako expektorans, na podporu trávení, při horečkách (jako antipyretikum), proti parazitům (antiparazitikum), proti bolesti (analgetikum), k dezinfekci střev, ke zklidnění a tento seznam zdaleka není úplný. Kromě toho se brzy zjistilo, že bylinné čaje neslouží pouze k vnitřnímu užití. V mnoha případech se jejich odvary používaly také jako obklady, například k dezinfekci ran, zmírnění nepříjemných příznaků při bodnutí hmyzem nebo dokonce k ošetření pokožky.

Účinky léčivých čajů spočívají v tom, že v horké/teplé vodě se z použitých částí rostliny uvolňují některé účinné látky. Můžete je proto snadno konzumovat, a protože jsou již v louhovaném stavu, účinkují rychleji – nemusíte tedy dlouho čekat, než začnou účinkovat.

Samozřejmě existují i jiné způsoby získávání cenných složek bylin, nejčastěji inhalace, kdy se účinné látky dostávají do těla prostřednictvím páry. Nevýhodou tohoto způsobu je, že některé složky mohou být poškozeny vysokým teplem.

Které části se používají?

Pro přípravu bylinných čajů můžete použít čerstvou nebo sušenou verzi rostliny. Může být „celá“, mletá, v prášku.

Pamatujte však, že čaje by se měly vždy konzumovat ihned, horké nebo vlažné, nejlépe po doušcích, zejména pokud jsou vyrobeny z čerstvě natrhaných částí byliny, listů, květů nebo výhonků. V opačném případě je vhodné nechat je chvíli odstát nebo je uchovávat v těsně uzavřené, nejlépe skleněné nádobě v lednici po dobu až 24 hodin.

Správná konzumace bylinných čajů

Před přípravou jakéhokoli bylinného čaje byste se měli nejprve zaměřit na účinné látky v rostlině. V mnoha případech je téměř nezbytné mletí, drcení, rozmělňování nebo práškování, aby se zajistilo využití cenných složek.

Příprava bylinných čajů je velmi jednoduchá, nevyžaduje žádnou zdlouhavou přípravu ani zpracování. Stačí převařit vodu, vložit do hrnku části vybrané byliny (nebo i několik rostlin) a zalít je horkou vodou. Rychle promíchejte a nechte 5-25 minut odstát, v závislosti na druhu. Pokud se doporučuje používat bylinný čaj horký, přikryjte hrnek malým talířkem. Před pitím čaj sceďte!

Pokud jde o poměry – účinné látky, délku louhování a množství použité vody – bylinné čaje se vyrábějí ve velmi úzkém rozmezí.

Dodržujte dávkování

Bylinné čaje lze rozdělit do dvou kategorií: aromatické čaje – například pro detoxikaci a očistu střev – a čaje určené speciálně pro „nouzovou“ léčbu, například pro podporu trávení.

V prvním případě se čaj obvykle nechává louhovat pouze 5 až 10 minut a pije se pravidelně každý den, zatímco ve druhém případě se čaj nechává louhovat delší dobu a užívá se hlavně při akutních potížích.

Pokud je to možné, neexperimentujte s dávkováním: s důvěrou se poraďte se svým bylinkářem a držte se dávkování uvedeného na obalu. Pokud jste si ingredience pro svůj bylinný čaj nasbírali sami, poraďte se s odborníkem nebo si prohlédněte důvěryhodné webové stránky. To je velmi důležité i pro zpracování – mytí, sušení, balení, trvanlivost. V obou případech však dbejte na to, aby suroviny pocházely ze spolehlivého zdroje: neměly by být ošetřeny chemikáliemi nebo pěstovány na kontaminované půdě a v případě hotových výrobků by neměly obsahovat přídatné látky.

Nebezpečí sběru ve volné přírodě nelze přeceňovat, protože méně zasvěcené oko si může bylinu snadno splést s jedovatým druhem. Stejně tak se často stává, že pro lidskou spotřebu jsou vhodné jen některé části rostliny. Buďte opatrní a pro jistotu si nechte druhy, které sbíráte, zkontrolovat bylinkářem.

Části rostlin používané v bylinných čajích

Bylinky mohou být velmi účinné při udržování našeho zdraví nebo při překonávání některých nemocí a s nimi spojených nepříjemných příznaků. V mnoha případech však užitečné rostlinné látky, které obsahují, nejsou přítomny ve všech částech byliny. Proto je důležité znát daný bylinný čaj, abychom z něj měli skutečný užitek.

Léčivé rostliny jsou schopny produkovat složité účinné látky, které jsou nezbytné pro jejich vývoj, růst a rozmnožování. Důležité pro nás je, že tyto látky mohou také pomáhat udržovat a obnovovat naše zdraví. Většinou se koncentrují na okrajích rostliny, například v kořenech, listech/koncích listů, výhoncích, květenstvích. Jedná se především o části, které se používají při přípravě bylinných čajů. Cenné složky však může obsahovat i kůra zejména dřevin.

Je třeba poznamenat, že všechny rostliny mají svůj životní cyklus, takže je třeba je důkladně znát, abyste je mohli sklízet ve správný čas. To je totiž období, kdy obsahují nejvíce prospěšných látek.

Obsah rostlinných účinných látek má schopnost biologicky působit na náš organismus. Mohou obsahovat probiotika, vlákninu, minerální látky, antioxidanty, vitaminy a toxiny. Nezřídka se stává, že rostlina má „protichůdné“ účinky, jako například brambor: zatímco jeho hlíza je bohatá na vitamin C, draslík a další pro nás životně důležité živiny, jeho bobulovité plody obsahují tolik toxinů, že mohou být smrtelné. Vitamin C se nachází v mnoha bylinkových čajích a Magazín o zdravém životním stylu uveřejnil několik obsáhlých článků o tomto vitamínu včetně zajímavých faktů.

Části používaných bylin

Stručně řečeno, účinné látky rostliny se v závislosti na druhu nacházejí především v těchto částech: kořenový systém, stonky, kůra, listy, květenství, plody (ty se doporučují konzumovat hlavně čerstvé, syrové) a v některých případech semena.

  • Kořen:. Podzemní část rostliny, hromadění účinných látek se většinou týká hlavního kořene rostliny, ale mohou být uloženy i v hlízách bylin a v koloniálních kořenech (např. zázvor, pampeliška).
  • Rostlinný stonek: V naprosté většině případů se nachází nad zemí, je to opora rostliny, ze které vyrůstají výhonky a větve (např. ohon).
  • Kůra: Vnější vrstva pokrývající stonek rostliny, která často dřevnatí. Vyskytuje se také jako ochranný povrch větví (např. bříza, dub, lípa).
  • Listy: Části stonku nebo větví rostliny, které během fotosyntézy produkují kyslík. Činí tak za pomoci chlorofylu, který je pro náš organismus životně důležitý (např. pampeliška, rozmarýn, šalvěj)
  • Květenství: Rozmnožovací orgán rostliny. Velmi složité, jeho okvětní lístky, pestíky a různé pyly (např. heřmánku, meduňky, mateřídoušky, lípy) lze použít jako suroviny pro výrobu bylinných čajů.
  • Ovoce, bobuloviny: Jsou také součástí rozmnožovacích orgánů, které mají za úkol chránit oplodněná semena (např. šípky, hrozny).

Bylinné čaje a jejich použití

Bylinné čaje lze používat mnoha způsoby, ať už se užívají jako kúra nebo se popíjejí jednorázově. Zázvorový čaj je oblíbený čaj bohatý na antioxidanty, který stimuluje imunitní systém, pomáhá v boji proti zánětům, je účinný při zmírňování nevolnosti (v těhotenství i při chemoterapii), pomáhá zmírňovat zácpu a další zažívací potíže – Healthline má k dispozici množství vědeckých studií o přínosech zázvorového čaje.

Bylinné čaje mohou přispět k našemu zdraví nejen vnitřně, ale mohou být velmi užitečné i jako zábaly a obklady. Například přefiltrovaný „zbytek“ heřmánkového čaje, který má čisticí a antiseptické účinky na střeva, je po zabalení do gázy skvělým prostředkem pro péči o pokožku. Zklidňuje pokožku se sklonem k akné a zmírňuje nepříjemné příznaky bodnutí hmyzem. Inhalace antiseptických, antibakteriálních, antivirových, vermifugních rozmarýnových nebo mátových listů, případně i máty peprné, přináší téměř okamžitou úlevu při rýmě, ucpaném nose nebo dýchacích potížích. Rozmarýn je také skvělým prostředkem proti zažívacím potížím, zejména nadýmání, a podporuje růst vlasů, ale nedoporučuje se během těhotenství kvůli jeho účinkům stimulujícím dělohu, uvádí Livestrong.

Čaj z lipového květu může být užitečný při nachlazení, zmírnění křečí, posílení imunity, léčbě různých zánětů nebo zlepšení trávení. Dr. Mercola však upozorňuje, že těhotné a kojící matky by se měly lipovému čaji vyhnout.

Jak jsme viděli, bylinné čaje mohou být řešením téměř každého problému, důležité je uvědomit si účinky jednotlivých složek.

Zdroje:
https://www.livestrong.com/article/22621-benefits-rosemary-tea/
https://www.healthline.com/nutrition/10-herbal-teas