Údolí Lecivych Bylin

Anýz

Anýz je jedním z nejstarších koření, jeho kulinářské a léčebné využití je zmiňováno v egyptských záznamech z roku 1500 př. n. l. Staří Řekové ho často konzumovali k úlevě od zažívacích potíží, stejně jako Římané, kteří své slavné hostiny pravidelně zakončovali kouskem koláče zvaného mustacae, aby předešli zažívacím potížím. Na Východě se anýz používal také k placení části daní. V Indii se silná vůně a sladká chuť anýzu používá k provonění úst jeho žvýkáním. Jeho latinský název je odvozen od slova dipinella – dvoukřídlý – což odkazuje na ptačí peří připomínající listy anýzu. Jeho semena, listy a kořen jsou jedlé a jsou vynikajícím prostředkem proti bolestem hlavy, nachlazení, astmatu a revmatickým bolestem.

Léčivé účinky

Anýz je mnohem víc než jen koření do pečiva, nápojů a sladkých likérů; jeho prospěšné složky přispívají k prevenci a léčbě mnoha nemocí a nepříjemných zdravotních příznaků. Jeho semena, která se nejčastěji používají k léčebným účelům, obsahují velké množství bílkovin, vlákniny a olejů a jeho příjemnou vůni způsobuje éterický olej zvaný anetol. Anýzová semínka jsou bohatá na antioxidanty a vitaminy C a limonen, které posilují imunitu, a také na zinek, vápník, draslík, hořčík, mangan, měď a železo, které chrání zdraví kostí a srdce. Je bohatý na vitaminy skupiny B, pyridoxin (vitamin B6) posiluje imunitní systém a uklidňuje nervy, riboflavin (vitamin B2) zesiluje účinky pyridoxinu a podporuje metabolismus sacharidů a tuků, zatímco niacin a thiamin pomáhají udržovat zdravé srdce a cévní systém. Stimuluje krevní oběh, zmírňuje bolesti hlavy, migrénu a příznaky úzkosti a výrazně zvyšuje libido. Anýz má antiseptické účinky, zmírňuje bolesti způsobené revmatismem a záněty kloubů (artritidou).

Díky obsahu anetolu, terpineolu a thymolu anýz zmírňuje kašel, je účinným expektorantem, léčí bronchitidu, nachlazení, bolesti v krku, angínu a příznaky astmatu. Zejména pokud se užívá jako čaj, povzbuzuje trávení, uvolňuje svaly trávicího traktu, čímž odstraňuje zácpu a obnovuje normální vyprazdňování. Je vynikající při plynatosti (flatulence), nadýmání, nepříjemném kručení v žaludku, křečích, nevolnosti a odstraňuje parazity a škodlivé usazeniny ve střevech. Konzumace anýzových semínek obnovuje menstruační cyklus a zvyšuje tvorbu mléka. Ve velkém množství může být jedovatý, konzumace se nedoporučuje dětem a v těhotenství!!!

Co říká věda?

Vědci z Atatürkovy univerzity v Turecku publikovali své výsledky výzkumu anýzu v odborném časopise Food Chemistry. Mimo jiné prokázali antioxidační a antimikrobiální vlastnosti anýzu. Etanolový extrakt z anýzu byl účinný proti deseti druhům bakterií, zatímco vodní extrakt lze úspěšně použít i proti plísni Candida albicans.

Využití

  • Zažívací potíže
  • Bolesti hlavy
  • Revmatické poruchy
  • Zácpa
  • Nadýmání
  • Nevolnost
  • Očista střev
  • Candida
  • Bakteriální infekce
  • Kašel
  • Nachlazení
  • Zánět krku
  • Menstruační problémy
  • Zánět kloubů (artritida)
  • Slabost imunitního systému (imunodeficience)

Příprava anýzového čaje:

  • V hmoždíři rozdrtíme anýzová semínka.
  • 1 čajovou lžičku přelijeme asi 2-3 dl vroucí vody, přikryjeme a necháme 10-15 minut stát
  • Scedíme a ihned vypijeme

 

Můžete ho ochutit medem, čerstvě vymačkanou citronovou nebo pomerančovou šťávou, mlékem nebo jiným kořením. Do anýzového čaje můžete přidat skořici, která mu dodá opravdu zajímavou chuť. Povzbuzuje chuť k jídlu, zmírňuje nadýmání a zažívací potíže, proto se vyplatí vypít několik doušků anýzového čaje před jídlem, a to i pro děti.

Při akutních potížích (např. infekce dýchacích cest, nadýmání, bronchitida, střevní a žaludeční křeče, mírnější příznaky oslabené imunity) se doporučuje vypít jeden šálek ráno a večer. Pokud máte problémy s usínáním nebo trpíte nespavostí, doporučuje se vypít jeden šálek před spaním. Díky sladkému aroma lze anýzový čaj podávat i dětem. Během kojení zvyšuje tvorbu mléka, ale konzumace anýzového čaje se v těhotenství nedoporučuje.

Semena můžete nahradit sušenými nebo čerstvými listy anýzu. Použijte jednu čajovou lžičku sušených listů a třikrát tolik čerstvých listů. Vzácně může způsobit nevolnost, průjem a podráždění kůže.

Zdroje

Amin GR. Popular Medicinal Plants of Iran. Tehran, Iran: Vice-Chancellorship of Research, Tehran University of Medical Science Press; 2005.

Orav A, Raal A, Arak E. Essential oil composition of Pimpinella anisum L. fruits from various European countries. Natural Product Research. 2008;22(3):227–232.

Yazdani D, Rezazadeh S, Amin G, Zainal Abidin MA, Shahnazi S, Jamalifar H. Antifungal activity of dried extracts of anise (Pimpinella anisum L.) and star anise (Illicium verum Hook, f.) against dermatophyte and saprophyte fungi. Journal of Medicinal Plants. 2009;8(5):24–29.

Tas A, Özbek H, Atasoy N, Altug ME, Ceylan E. Evaluation of analgesic and antiinflammatory activity of Pimpinella anisum fixed oil extract. Indian Veterinary Journal. 2006;83(8):840–843.

Akhtar A, Deshmukh AA, Bhonsle AV, et al. In vitro Antibacterial activity of Pimpinella anisum fruit extracts against some pathogenic bacteria. Veterinary World. 2008;1(9):272–274.

ánizs

Anýz

Latinský název:

Pimpinella anisum