Fialka
Fialku obvykle lidé obdivují pro její jemnou vůni a barevné okvětní lístky. Je známo několik stovek variant této rostliny a přestože jejich vzhled může být různorodý, téměř všechny druhy fialky mají příznivý vliv na funkci lidského organismu. Tento fakt byl znám již ve starověku, kdy se fialka používala k léčbě mnoha onemocnění, protože na jaře byla snadno dostupná. Sušila se a konzervovala, přičemž se využívaly všechny části rostliny. Bohatí římskí občané často přidávali okvětní lístky fialky do svého vína, protože věřili, že je ochrání před opilostí a kocovinou. Její latinský název, Viola, pochází z řecké nymfy Io. Io byla proměněna v krávu svým milencem Diem, aby ji ukryl před svou ženou Hérou. Héra však Io trápila ovádem, takže Zeus proměnil slzy trpící krávy v fialky: když Io snědla květiny, ovád ji přestal trápit. I. Napoleon byl velkým obdivovatelem fialky a během svého exilu používal přezdívku Le Caporal La Violetta (Káplar Fialka). Jeho druhá manželka, Marie Luisa, si nechala vyrobit svůj vlastní parfém s vůní fialky od mnichů z kláštera poblíž Parmy, který byl určen výhradně pro císařovnu. Další členka Habsburské rodiny, císařovna Alžběta (Sissi), měla jako svou oblíbenou sladkost kandované fialky, ale rostlinu ráda konzumovala i v mnoha dalších pokrmech – v salátech, jako zmrzlinu nebo jako koření k masu. Fialka je účinná při nachlazení, astmatu, katarech a kašli, některé její druhy mají silné antioxidační a protizánětlivé účinky, stejně jako antimikrobiální (protivirové a antibakteriální) a fungicidní vlastnosti.
Léčivé účinky
Fialka obsahuje velké množství flavonoidů, tříslovin a vitamínu E, zejména Viola yedoensis a Viola prionantha jsou bohaté na antioxidanty a protizánětlivé antokyany. Může být prospěšná při revmatických potížích a nadměrném množství žaludeční kyseliny, a zároveň ničí škodlivé bakterie, viry, je účinná proti viru HIV a některým plísním.
Kombinace jejích účinných látek léčí různé kožní onemocnění, především psoriázu, ekzém a akné.
Díky obsahu křemičitanů zmírňuje kožní záněty, podporuje hojení ran, zjemňuje a hydratuje pokožku a pomáhá odstraňovat vrásky a předcházet jejich vzniku. Třísloviny obsažené v rostlině regulují činnost mazových žláz, což má za následek vyčištění pleti, která se stává svěží a zářivou. Třísloviny jsou polyfenolové sloučeniny s vysokým antioxidačním účinkem, které pomáhají předcházet nádorovým onemocněním. Ionon obsažený ve fialce pomáhá přeměnit beta-karoten na vitamín A a zároveň určuje chuť rostliny. Fialka má mírně diuretické a laxativní účinky, proto je doporučována pro osoby držící dietu nebo pro ty, kteří podstupují detoxikační kúru. Stimuluje funkci jater a ledvin, čímž urychluje a zefektivňuje vylučování nahromaděných toxinů z těla. Květy fialky obsahují kyselinu salicylovou a éterické oleje, její listy jsou bohaté na glykosidy a saponiny. Odvar z fialkových listů je vynikající potopudný prostředek, snižuje horečku a uvolňuje hleny, účinně zmírňuje příznaky nachlazení a chřipky, a zároveň snižuje riziko vzniku těchto onemocnění. Vzhledem k tomu, že reguluje krevní tlak, může být fialka vhodná i pro prevenci některých kardiovaskulárních onemocnění. Nálev z jejích květů je lékem na oční záněty, její olej zbavuje kojence mléčných krust.
Fialka je výborný prostředek proti astmatu a kašli, čistí krev a díky obsahu vitamínu C posiluje imunitní systém. Dezinfekční účinky fialky zmírňují nepříjemné příznaky způsobené přetíženým a podrážděným trávicím systémem. Navíc je fialka opravdovou lahůdkou, kterou lze konzumovat kandovanou jako sladkost, v zmrzlině, jako zeleninu, čaj nebo olej, či dokonce jako koření k masu, a přitom si zachovává většinu svých léčivých vlastností i po zpracování.
Co říká věda?
Pakistánští vědci prokázali, že Viola odorata (violka vonná, fialka voňavá) díky svým protizánětlivým účinkům snižuje riziko vzniku zánětu mandlí a peritonzilárního abscesu. Výzkum, kterého se zúčastnilo čtyři sta pacientů, rovněž ukázal, že pokud se odvar z fialky používá spolu s antibiotiky a antihistaminiky, pomáhá předcházet opakovaným zánětům. Celá studie je publikována v odborném časopise Journal of Rashid Latif Medical College. Íránští vědci zkoumali antitusivní (protikašlové) účinky fialky vonné. Výsledky 182 pacientů zařazených do studie ukazují, že fialový sirup používaný jako doplňková léčba pomáhá zmírnit kašel u dětí s intermitentním astmatem. Výzkum byl zveřejněn v časopise Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine.
Použití
- Astma
- Nespavost
- Hydratace pokožky
- Ekzém
- Trávicí potíže
- Bolest hlavy
- Hubnutí
- HIV virus
- Katar
- Posílení imunity
- Kašel
- Horečka
- Zánět mandlí
- Peritonzilární absces
- Nachlazení
- Detoxikace
- Akné
- Psoriáza
- Štípnutí hmyzem
- Hojení ran
- Stres
- Zácpa
Příprava fialkového čaje:
- V menším hrnci přiveďte k varu 2 dl vody.
- Do šálku vložte 2 zarovnané lžičky fialkových květů.
- Zalijte horkou vodou.
- Přikryjte a nechte louhovat 3 minuty.
- Nakonec přeceďte a pijte teplé.
Fialkový čaj je jedním z nejlepších přírodních protizánětlivých prostředků. Díky expektoračním, mukolytickým a potopudným účinkům je účinným lékem na sezónní respirační onemocnění. Pokud jste již nachlazení nebo máte chřipku, silně kašlete, bolí vás v krku a máte rýmu, pijte denně dvě šálky fialkového čaje. Má mírně sedativní účinky, pomáhá zahánět stres, napětí a nespavost, k tomuto účelu postačí pít jednou denně, ve večerních hodinách. Díky svým diuretickým účinkům pomáhá zbavit tělo přebytečné tekutiny, čistí ledviny a zmírňuje příznaky zánětů v těle. Jelikož má také laxativní účinky, podporuje činnost střev a vylučování toxinů, a proto je doporučován pro redukční a očistné kúry. Pro tyto účely je třeba pít kúrově, denně dva šálky po dobu 1-2 týdnů.
Pravidelná konzumace může také redukovat celulitidu.
Zdroje
Siddiqi HS, Mehmood MH, Rehman NU and Gilani AH (2012) Studies on the antihypertensive and antidyslipidemic activities of Viola odorata leaves extract. Lipids in Health and Disease 11,6.
- Kumar and Digvijay, “Assessment of genetic diversity of Viola serpens Wall. in Himachal Pradesh using molecular markers,” World Journal of Pharmaceutical Research, vol. 3, no. 2, pp. 2716–2726, 2014.
Karioti A, Furlan C, Vincieri FF and Bilia AR (2011) Analysis of the constituents and quality control of Viola odorata aqueous preparations by HPLC-DAD and HPLC-ESI-MS. Analytical and bioanalytical chemistry 399, 1715-1723.
Hellinger, R., Koehbach, J., Fedchuck, H., Sauer, B., Huber, R., Gruber, CW., and Grundemann, C., ( 2014) Immunosuppressive activity of an aqueous Viola tricolor herbal extract. J. Ethnopharmacol. Jan 10;151(1):299-306.
Flamini G (2007) Flavonoids and other compounds from the aerial parts of Viola etrusca. Chemistry & biodiversity 4, 139-144.
- Muhammad, M. Saeed, A. A. Awan, and H. Khan, “Ethnomedicinal, phytochemical and pharmacological profile of genus Viola,” Phytopharmacology, vol. 3, no. 1, pp. 214–226, 2012.
Barkatullah, M. Ibrar, N. Ali, N. Muhammad, and M. Ehsan, “In-vitro pharmacological study and preliminary phytochemical profile of Viola canescens Wall. Ex Roxb,” African Journal of Pharmacy and Pharmacology, vol. 6, no. 15, pp. 1142–1146, 2012.
- S. Ahmad and S. Habib, “Indigenous knowledge of some medicinal plants of Himalaya Region, Dawarian Village, Neelum Valley, Azad Jammu and Kashmir, Pakistan,” Universal Journal of Plant Science, vol. 2, no. 2, pp. 40–47, 2014.
M. S. Rana and S. S. Samant, “Prioritization of habitats and communities for conservation in the Indian Himalayan region: a state-of-the-art approach from Manali Wildlife Sanctuary,” Current Science, vol. 97, no. 3, pp. 326–335, 2009.