Údolí Lecivych Bylin

Lékořice

Lékořice je padesátkrát sladší než cukr, obsahuje přibližně 400 prospěšných látek, je jedním z nejúčinnějších přírodních antistresových prostředků a posilovačů imunity, je oblíbeným ochucovadlem, které se vyskytuje v mnoha potravinách, nealkoholických nápojích a dokonce i v tabáku, a je také bylinou, která dodává pendreku jeho zvláštní aroma.

Léčivé účinky

Příznivé léčivé účinky má především díky obsahu glycyrrhizinu, který mu dodává i sladkou chuť. Lékořice je účinným prostředkem proti bolestem v krku a není náhodou, že ji staří Řekové a Egypťané používali již před tisíci lety jako lék proti kašli, nachlazení a astmatu. Protože zabraňuje odbourávání kortizolu, je jedním z nejlepších antidepresiv a je vynikající při zažívacích potížích, včetně zánětů, žaludečních vředů, bolestí břicha, bolestí hlavy a dyspepsie, a také při dýchacích potížích. Lékořice zmírňuje příznaky onemocnění jater, otravy jídlem, senné rýmy, lupusu, hepatitidy a artritidy. Má silné antioxidační a antialergické účinky, snižuje hladinu cholesterolu a žaludeční kyseliny, léčí virové a bakteriální infekce, plísňové infekce nohou, vředy a lupy. Zvýšením hladiny interferonu zlepšuje lékořice funkci imunitního systému a v kombinaci s dalšími bylinami ji lze použít i k léčbě rakoviny prostaty a ekzémů. Je mírným projímadlem, napomáhá detoxikaci a čistí krev a tlusté střevo od toxinů. megtisztítja a vért és a vastagbelet a toxinoktól.

Co říká věda?

Vědci ze skotské University of Edinburgh zjistili, že určitá složka lékořice pomáhá předcházet vzniku zubního kazu. Ze studie zveřejněné v odborném časopise Chemical Communications vyplývá, že trans-kalkon blokuje enzym, který je potřebný k tomu, aby bakterie Streptococcus mutans, jež způsobuje zubní kaz, kolem sebe vytvořila ochrannou vrstvu. Pokud se biofilm díky lékořici nevytvoří, plak, který podporuje vznik zubního kazu, se na zubech neusadí.

Využití

  • Nachlazení
  • Bolest v krku
  • Kašel
  • Zubní kaz
  • Senná rýma
  • Kožní problémy
  • Záněty
  • Ekzémy
  • Bolesti hlavy
  • Plísňové infekce nohou
  • Lupy
  • Bakteriální a virové infekce
  • Hepatitida
  • Zažívací potíže

Příprava lékořicového čaje:

  • V hrnci ohřejte 3 dl vody.
  • Přidejte kousek nebo jeden a půl kousku lékořice.
  • Na mírném ohni krátce povařte.
  • Z čaje vyndejte lékořici a podávejte jej teplý nebo studený.

 

Chuť lékořicového čaje je velmi „ostrá“, proto je lepší pít ho ochucený. Pokud máte zácpu, zvolte med, při potížích se zácpou použijte xylitol nebo stévii. Je výborným střevním dezinfekčním a detoxikačním prostředkem, a pokud chcete tyto vlastnosti zvýraznit, přidejte do výluhu několik lístků čerstvé máty. Lékořicový kořen podporuje správné trávení, odstraňuje nadměrnou tvorbu plynů a má mírný projímavý účinek, takže při samostatné konzumaci může pomoci i při hubnutí. Čistí játra a stimuluje jejich funkci. Je výborným diuretikem, pomáhá zbavit se přebytečných tekutin nahromaděných v těle. Doporučuje se zejména v zimním chladném období, protože je skvělým lékem proti zahlenění. Pro všeobecné použití pijte jeden šálek po jídle (třikrát denně). Užívá se jako léčebná kúra po dobu až 3-4 týdnů; lékořicový čaj se nedoporučuje v těhotenství a při onemocnění ledvin nebo jater. Lidé trpící vysokým krevním tlakem by měli pít s mírou.

Zdroje

Armanini D, Fiore C, Bielenberg J. Licorice (Glycyrrhiza glabra). In: Coates P, Blackman M, Cragg G, et al., eds. Encyclopedia of Dietary Supplements. New York, NY: Marcel Dekker; 2005:391–399.

Mattarello MJ, Karbowiak I, Ermolao A, and et al. Licorice reduces body fat mass in obese men and women. 83rd Annual Meeting of the Endocrine Society, June 20-23 2001;abstract P1-573.

Licorice root. In: Blumenthal M, Goldberg A, Brinckman J, eds. Herbal Medicine: Expanded Commission E Monographs. Newton, MA: Lippincott Williams & Wilkins; 2000:233–239.

édesgyökér

Lékořice

Název:

Lékořice

Latinský název:

Glycyrrhiza Glabra