Šalvěj
První písemné zmínky o šalvěji sahají až do starověku. Byla jednou z klíčových složek slavného „Salsa gadum“, což byl pokrm připravovaný Římany ze solených vnitřností ryb, které nechávali fermentovat v bylinkové marinádě. Tento pokrm byl nepostradatelnou součástí jejich denního menu a téměř všechny pokrmy hojně polévali touto omáčkou. Přesto byla šalvěj považována za téměř posvátnou rostlinu, kterou mohlo „oficiálně“ sklízet jen několik vyvolených – bez kovových nástrojů a za přísných podmínek. Bylo povinné nosit čistou bílou tógu a mít umyté nohy. Římané věřili, že šalvěj předchází žaludečním potížím, zlepšuje paměť a mimo jiné i zaručuje nesmrtelnost. Hippokrates ji doporučoval k léčbě a čištění vředů a ran, Egypťané ji používali při mumifikaci a ke zvýšení plodnosti, Kleopatra ji používala jako afrodiziakum. Indiáni používali listy šalvěje k vymítání zlých duchů příbuzných, zatímco Galové považovali šalvěj za vynikající lék proti horečce a kašli. Byli přesvědčeni, že pomocí šalvěje mohou získat zpět své zesnulé blízké. V lidovém léčitelství je šalvěj známá také jako prostředek proti bolesti v krku a revmatismu.
Léčivé účinky
Šalvěj obsahuje přibližně 40% vlákniny, což přispívá k udržení a obnovení zdravého trávení, reguluje pohyb střev a podporuje vylučování odpadních látek, čímž zvyšuje účinnost detoxikačních procesů. Obsahuje větší množství vitamínů A, B1, B2, B3, B6, C, E, K a J, z minerálních látek pak vápník, sodík, fosfor, železo, draslík, hořčík, zinek, měď, mangan a selen. Najdeme v ní také flavonoidy (například luteolin), třísloviny, fytoestrogeny a antioxidanty. Díky svým složkám je šalvěj vynikajícím protizánětlivým a dezinfekčním prostředkem pro vnější i vnitřní použití: při aplikaci na epitel urychluje hojení jizev a ran, její listy jsou vhodné k léčbě štípanců od hmyzu. K tomu je třeba mírně vetřít šťávu z listů do pokožky. Protizánětlivé účinky se projevují i v ústní dutině, kde jako kloktadlo podporuje hojení zánětů dásní, mandlí, hltanu a ústní dutiny. Ulevuje od astmatu a revmatických a kloubních zánětů. Je vynikajícím prostředkem proti křečím, snižuje menstruační bolesti a návaly horka způsobené menopauzou a zvýšené pocení způsobené nebo nesouvisející s návaly horka.
Šalvěj je velmi účinné diuretikum, které pomáhá odstraňovat nahromaděné tekutiny v těle, snižuje otoky a celulitidu (pomerančovou kůži) a stimuluje funkci ledvin, zatímco dezinfikuje a posiluje močové cesty a ledviny. Šalvěj je také nezbytná pro regulaci vysokého krevního tlaku, uvolnění napětí, snížení závažnosti revmatických potíží a bolestí hlavy způsobených stresem. Díky svým antiseptickým účinkům zmírňuje příznaky nachlazení, snižuje horečku, pomáhá odstraňovat zánět v krku, stimuluje vylučování hlenu nahromaděného v dýchacích cestách a pomáhá léčit střevní infekce.
Šalvěj stimuluje činnost žlučníku a slinivky, odstraňuje nahromaděné plyny, což ji činí účinnou při léčbě nadýmání. Může také zmírnit příznaky Alzheimerovy choroby, protože obsahuje fosfor, který zlepšuje paměť, zatímco hořčík vyživuje nervové buňky a svalstvo. Je efektivním prostředkem proti stresu a nervozitě: jeden z nejlepších přírodních prostředků proti nervovému vyčerpání. Nejnovější výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace šalvěje také reguluje hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Kromě toho ničí škodlivé mikroorganismy a houby, je účinná proti Staphylococcus aureus, Escherichia coli, různým druhům Salmonella a Candida albicans.
Co říká věda?
Angličtí vědci jako první vědecky zkoumali účinky šalvěje na zlepšení paměti. Zdravým mladým dospělým dobrovolníkům bylo po dobu jednoho týdne podáváno různé množství extraktu esenciálního oleje ze šalvěje španělské nebo placeba. Výsledky, publikované v časopise Pharmacology Biochemistry and Behavior, ukázaly, že už malé množství šalvějové silice výrazně zlepšilo schopnost účastníků pamatovat si slova.
Použití
- Bakteriální infekce
- Kožní záněty
- Candidová infekce
- Celulitida
- Cukrovka (Diabetes)
- Problémy s trávicím systémem
- Bolesti hlavy
- Infekce
- Zánět dásní
- Zánět hltanu
- Křeče
- Záněty
- Katar (Zahlenění)
- Posílení nervového systému a paměti
- Pocení
- Kašel
- Horečka
- Vysoká hladina cholesterolu
- Vysoký krevní tlak
- Zánět mandlí
- Nachlazení
- Problémy s pamětí
- Menopauza
- Menstruační bolesti
- Detoxikace
- Otoky
- Nadýmání
- Revmatismus
- Hojení ran
- Stres
- Zánět krku
- Diuretikum
Příprava šalvějového čaje:
- Jednu vrchovatou čajovou lžičku šalvěje zalijeme 2,5 dl horké vody a necháme 20 minut louhovat pod pokličkou.
- Při bolestech v krku zalijeme 4-5 nasekaných šalvějových listů 1 litrem horké vody a přidáme 1 kávovou lžičku octa, poté necháme 10 minut louhovat.
- V obou případech přecedíme listy a čaj pomalu popíjíme. Pokud chceme čaj použít na kloktání, přidáme ocet.
Šalvěj je všestranná léčivá rostlina, která je účinná při zánětu krku, mandlí a dásní. Bojuje proti paradontóze, uvolněným zubům a nemocem dásní. Pokud čaj nepoužíváme na kloktání, můžeme jej ochutit medem, citronem nebo skořicí.
Šalvějové víno: Pro přípravu šalvějového vína smícháme 30 gramů šalvějových listů s 1 decilitrem vína, necháme louhovat sedm dní a poté přecedíme. Tento nápoj je určen pouze pro dospělé, těhotným ženám se nedoporučuje, protože může vyvolat potrat. Šalvějový čaj mohou však bez obav pít děti i těhotné ženy.
Zdroje
Perry, Ek; Pickering, At; Wang, Ww; Houghton, P; Perry, Ns (Winter 1998). „Medicinal plants and Alzheimer’s disease: Integrating ethnobotanical and contemporary scientific evidence„. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.) 4 (4): 419–28.
Kamatou P, Viljoen A, Steenkamp P. Antioxidant, anti-inflammatory activities and HPLC analysis of South African Salvia species. Food Chem. 2010;119:684–8.
Akhondzadeh, S; Noroozian, M; Mohammadi, M; Ohadinia, S; Jamshidi, AH; Khani, M (February 2003). „Salvia officinalis extract in the treatment of patients with mild to moderate Alzheimer’s disease: a double blind, randomized and placebo-controlled trial.“. Journal of clinical pharmacy and therapeutics 28 (1): 53–9.
Baricevic D, Sosa S, Loggia R, Tubaro A, Simonovska B, Krasna A, et al. Topical anti-inflammatory activity of Salvia officinalis L. leaves: The relevance of ursolic acid. J Ethnopharmacol. 2001;75:125–32.
Stanojevic D, Comic L, Stefanovic O, Solujic-Sukdolak S. In vitro synergistic antibacterial activity of Salvia officinalis and some preservatives. Arch Biol Sci Belgrade. 2010;62:175–83.
Sa C, Ramos A, Azevedo M, Lima C, Fernandes-Ferreira M, Pereira-Wilson C. Sage tea drinking improves lipid profile and antioxidant defences in humans. Int J Mol Sci. 2009;10:3937–50.
Imanshadi M, Hosseinzadeh H. The Pharmacological effects of Salvia species on the central nervous system. Phytother Res. 2006;20:427–37.
Moss L, Rouse M, Wesens K, Moss M. Differential effects of the aromas of Salvia species on memory and mood. Hum Psychopharmacol. 2010;25:388–96.
Kermanshah H, Kamangar SH, Arami S, Mirsalehian A, Kamalineghad M, Karimi M, et al. In vitro evaluation of antibacterial activity of hydroalcoholic extract of Salvia officinalis and Pimpinella anisum against cariogenic bacteria. J Dent Med. 2009;22:149–54.
Eidi M, Eidi A, Bahar M. Effects of Salvia officinalis L. (sage) Leaves on memory retention and its interaction with cholinergic system. Nutrition. 2006;22:321–6.
Tildesley NT, Kennedy DO, Perry EK, Ballard CG, Savelev S, Wesnes KA, et al. “Salvia lavandulaefolia (Spanish sage) enhances memory in healthy young volunteers. Pharmacol Biochem and Behav. 2003;75:669–74.