Šípky
Pojmenování šípek, což v latinském překladu znamená psí růže, mu dal římský polyhistor Caius Plinius poté, co se voják, kterého pokousal vzteklý pes, vyléčil odvarem z kořenů šípku. Ve starověku si mnozí lidé utišovali kašel – nebo si provoněli dech – bonbóny z okvětních lístků, myrhy a medu a používaly se také k léčbě nachlazení, zažívacích potíží a infekcí močových cest. Urozené římské matrony si po koupeli vtíraly do pokožky rozdrcené okvětní lístky šípků a vonný olej vylisovaný ze šípků si přimíchávaly do očního make-upu. Plody, květy, listy a kořen šípku mají také blahodárné zdravotní účinky.
Léčivé účinky
Šípky obsahují vysoké množství antioxidačních polyfenolů (např. tříslovin, flavonoidů), karotenoidů, kyseliny jablečné, nikotinové a citronové, sacharidů, zinku, mědi, železa, hořčíku, vlákniny, kyseliny listové, vitaminů A, B1, B2, P a K. Za své rozsáhlé blahodárné účinky vděčí šípky z velké části mimořádně vysokému obsahu vitaminu C, protože tohoto velmi důležitého vitaminu obsahují podstatně více než například citrusové plody.
Přesněji řečeno, 100 gramů syrových šípků obsahuje 426 mg vitaminu C. Vezmeme-li v úvahu, že minimální denní potřeba pro průměrného dospělého člověka je méně než 100 mg, je to poměrně dost. Doporučenou dávku 500-1000 mg při prevenci onemocnění lze snadno doplnit šípky. Navíc obsahují všechny živiny, které zvyšují využitelnost a účinnost vitaminu C.
To je jeden z důvodů, proč jsou vynikajícím celkovým posilovačem imunity, zlepšují stav cévních stěn, pomáhají předcházet a léčit kardiovaskulární onemocnění. Jelikož jsou bohaté na flavonoidy, pravidelná konzumace plodů a listů šípku reguluje hladinu cholesterolu a krevní tlak a normalizuje krevní oběh, čímž snižuje riziko cirkulačních onemocnění.
Šípky snižují stres a stimulují tvorbu kostí a pojivové tkáně. Vitalizují, zmírňují únavu a snižují příznaky pylových alergií. Kromě obsahu vitaminu C pomáhají svými antibakteriálními vlastnostmi léčit různé záněty a infekce (potíže močových cest) a také onemocnění dýchacích cest, jako je nachlazení, chřipka a kašel. Ochraňují játra a mohou oddálit vznik ztukovatění jater.
Patří mezi účinné antioxidanty, které neutralizují volné radikály spojené s předčasným stárnutím pokožky a vznikem rakovinných ložisek. Šípek reguluje funkci štítné žlázy a úspěšně se používá k úlevě od bolesti při osteoartritidě (degenerativní artritidě) a revmatismu. Jejich diuretické účinky, stejně jako pektin ve slupce plodů, který reguluje vylučování stolice, posilují přirozené detoxikační procesy v těle a pomáhají odstraňovat toxiny. Uvolňují ztuhlé svaly, zmírňují křečovité bolesti břicha, zabraňují nadýmání a vzniku ledvinových kamenů a čaj ze šípkových listů je účinným lékem na zažívací potíže. Lze je také využít při redukční dietě, protože šípková semínka jsou bohatá na tilirozid, což je antioxidant a antibakteriální látka, která urychluje metabolismus tuků a je účinná při odstraňování břišního tuku. Regulujú hladinu inzulínu a cukru v krvi a znižujú zápal v tele, a preto šípky môžu zohrávať úlohu aj pri liečbe a prevencii cukrovky.
Co říká věda?
Odborníci z kodaňské nemocnice Gentofte zkoumali účinky rozemleté směsi ze semen a slupek šípku. Do šestiměsíční studie bylo zařazeno 94 pacientů s osteoartrózou kyčelního a kolenního kloubu. Čtyřicet sedm pacientů dostávalo po dobu tří měsíců pět gramů šípkového prášku denně, zatímco ostatní dostávali placebo. Poté byly skupiny prohozeny a studie pokračovala další tři měsíce. Výsledky ukázaly, že rozemletá šípková semena a kůra již po třech týdnech výrazně zmírňují příznaky artritidy.
Použití
- Nachlazení
- Kašel
- Chřipka
- Osteoartritida
- Revmatoidní artritida
- Obezita
- Spalování tuků
- Onemocnění oběhového systému
- Vysoký krevní tlak
- Vysoká hladina cholesterolu
- Vysoká hladina cukru v krvi
- Bolesti žaludku
- Záněty
- Infekce močových cest
- Svalová ztuhlost
- Zavodnění
- Trávicí potíže
- Problémy se štítnou žlázou
- Cukrovka
- Detoxikace
Příprava šípkového čaje:
- Do skleněného nebo smaltovaného hrnku vložte polévkovou lžíci suchých nebo čerstvých drcených šípků.
- Do hrnku nalijte 2,5 dl teplé, ale ne vroucí vody.
- Přikryjte a nechte 10-15 minut stát.
- Sceďte a konzumujte vlažné.
- Pro ještě lepší účinek namočte večer předtím asi polovinu hrsti šípků do 2 dl vody a šťávu přidejte do čaje.
Šípkový čaj s příjemnou citrusovou vůní nevyžaduje žádné další dochucování. Jeho konzumace předchází a účinně léčí sezónní onemocnění a zmírňuje příznaky nachlazení a chřipky. Pokud se používá jako preventivní opatření, stačí ho konzumovat 3-4krát týdně. Posilují imunitní systém, osvěžují a povzbuzují a jejich analgetický účinek může být užitečný zejména při bolestech v krku. Šípkový čaj zlepšuje krevní oběh, čistí střeva a chrání jejich zdraví. Jejich mírný močopudný a projímavý účinek přispívá k detoxikačním procesům v těle, aniž by zatěžoval ledviny. Denně můžete vypít jeden až dva šálky šípkového čaje.
Zdroje
Lutz M, et al. Comparative effects of rose hip and corn oils on biliary and plasma lipids in rats. Arch Latinoam Nutr. 1993 Mar;43(1):23-7.
Chrubasik C, et al. A systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles. Phytother Res. 2008 Jun;22(6):725-33.
Orhan, D.D., Hartevioglu, A., Küpeli, E., Yesilada, E. In vivo anti-inflammatory and antinociceptive activity of the crude extract and fractions from Rosa canina L. fruits. J Ethnopharmacol. 2007;112:394–400.
Winther, K., Apel, K., Thamsborg, G. A powder made from seeds and shells of a rose-hip subspecies (Rosa canina) reduces symptoms of knee and hip osteoarthritis: a randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial. Scand J Rheumatol. 2005;34:302–308.
Håkansson A, et al. Rose hip and Lactobacillus plantarum DSM 9843 reduce ischemia/reperfusion injury in the mouse colon. Dig Dis Sci. 2006 Nov;51(11):2094-101.
Warholm, O., Skaar, S., Hedman, E., Mølmen, H.M., Eik, L. The effects of a standardized herbal remedy made from a subtype of Rosa canina in patients with osteoarthritis: a double-blind, randomized, placebo-controlled clinical trial. Curr Ther Res Clin Exp. 2003;64:21–31.
Gonzales I, et al.. Dietary rose hip and corn oils effects on biliary and plasma lipid patterns, and hepatocyte membranes fluidity in rats. Nutr Rep Int. 1989;40: 271–280.