Šťovík tupolistý
Šťovík tupolistý je jednou z nejlevnějších a nejhojnějších bylin ve volné přírodě: po tisíce let se vyskytuje téměř ve všech částech světa. Ačkoli patří do čeledi šťovíků, postrádá jejich výrazně kyselou chuť. Ne náhodou je v mnoha středomořských zemích známý také jako divoký špenát, protože se připravuje podobně jako baby špenát, například jako přísada do salátů.
Všechny části šťovíku tupolistého se dají využít ke zdravotním účelům: američtí indiáni používali rozdrcené listy koňského šťovíku především k hojení ran, vředů a otoků, zatímco kořeny se používaly ke zmírnění zažívacích potíží, především jako projímadlo. Šťovík hrál významnou roli také při rituálech: odvar z celé rostliny se používal jako emetikum pro očistu celého organismu před duchovní obnovou. Ve středověké Anglii se také věřilo, že šťovík má magickou moc: stejně jako jiné byliny měly jeho listy pomáhat odvracet kletby čarodějnic. Čaj z kořene se používal na zmírnění bolesti zubů a zánětů.
Léčivé účinky
Nejdůležitějšími účinnými látkami šťovíku tupolistého jsou deriváty antrachinonových glykosidů, které mají vynikající projímavé vlastnosti: výrazně zlepšují trávení a vylučovací procesy, čímž podporují důkladnou detoxikaci a odstraňují z těla odpadní látky, k čemuž přispívá i obsah emodinu v koňském šťovíku. Emodin podporuje správnou činnost střev a zvyšuje produkci sekretu střevní sliznicí. Jeho čisticí účinky na organismus jsou posíleny tím, že glykosid obsažený v koňském šťovíku stimuluje tvorbu žluči, zlepšuje funkci jater a napomáhá rychlejšímu vylučování toxinů. Je účinným prostředkem na čištění jater a zmírňuje nepříjemné příznaky menopauzy.
Jeho kořen lze použít také jako diuretikum, které odstraňuje poruchy zadržování vody a zlepšuje funkci ledvin. Šťovík tupolistý obsahuje vysoké množství rumicinu, což je silná antibakteriální látka, která ničí vysoce odolné bakterie Staphylococcus aureus, a antiseptikum, které rovněž přispívá k účinnosti obkladu z odvaru při léčbě různých kožních zánětů.
Zklidňuje příznaky štípanců a popálenin, pomáhá hojit lupénku a ekzémy, zabraňuje infikování otevřených ran a abscesů a odstraňuje problematické skvrny. Lze jej použít k léčbě kopřivky vtíráním listů do postižené oblasti kůže.
Šťovík je také bohatý na flavonoidy, třísloviny a vitaminy skupiny B, železo, hořčík, vápník, fosfor a třísloviny. Díky vysokému obsahu železa je vynikajícím krvetvorným prostředkem, účinným v boji proti chudokrevnosti (anémii). Vitamíny skupiny B podporují metabolismus sacharidů, bílkovin a lipidů a pomáhají tělu produkovat životně důležitou energii. Může také pomoci při léčbě únavy bez příčiny a některých respiračních onemocnění, jako je suchý kašel, astma a bronchitida.
Listy šťovíku tupolistého obsahují také šťavelany (oxaláty) – soli kyseliny šťavelové – které mohou při nadměrné a dlouhodobé konzumaci vést ke vzniku ledvinových kamenů.
Co říká věda?
Vědci z Hainan Medical College zkoumali mimo jiné antibakteriální účinek šťovíku. Z jejich výsledků výzkumu, publikovaných v odborném časopise Asian Pacific Journal of Tropical Medicine ukazuje, že šťovík má antibakteriální účinky.
Využití
- Astma
- Bakteriální infekce
- Vnitřní očista těla
- Kožní léze, rány
- Kopřivka
- Ekzém
- Trávicí potíže
- Únava
- Dezinfekce
- Hubnutí, redukční dieta
- Bronchitida
- Očista jater
- Menopauza
- Detoxikace
- Akné
- Lupénka (psoriáza)
- Pomalé vyprazdňování
- Zácpa
- Anémie (chudokrevnost)
- Zadržování vody v těle
Příprava šťovíkového čaje:
- Vložte 1-2 polévkové lžíce šťovíku do hrnku.
- Zalijte 2 dl vroucí vody.
- Nechte louhovat 15 minut, poté sceďte a pijte teplé.
Pro běžné použití nedochucujte, vypijte dva šálky denně, nejlépe nalačno, a poté asi půl hodiny nejezte, protože tak nejlépe využijete jeho blahodárné účinky.
Posiluje jaterní funkce, podporuje trávení, a proto je vynikajícím detoxikačním prostředkem a má mírný projímavý účinek. Jako diuretikum odstraňuje z těla nahromaděné stagnující tekutiny, čímž nejen snižuje vysoký krevní tlak, ale je také velmi doporučován při dietách. Čaj ze šťovíku tupolistého může také pomoci proti chudokrevnosti, zmírňuje záněty a žaludeční a kloubní potíže.
Nejdůležitějšími vlastnostmi čaje ze šťovíku tupolistého je, že pomáhá při průjmových onemocněních, střevních zánětech a střevních křečích, protože ničí bakterie Escherichia coli, které tyto příznaky způsobují. Za tímto účelem pijte tři sklenice čaje denně po dobu, kdy příznaky přetrvávají.
Ve velkém množství nebo po delší dobu může šťovíkový čaj způsobit zánět žaludku a ledvin. Lidé s ledvinovými kameny by se mu měli vyhnout.
Zdroje
Whittaker J B (1994). Physiological responses of leaves of Rumex obtusifolius to damage by a leaf miner. Functional Ecology 8, 627-630
Waghorn G C & Jones W T (1989). Bloat in cattle 46. Potential of dock (Rumex obtusifolius) as an antibloat agent for cattle. New Zealand Journal of Agricultural Research 32, 227-235.
Grossrieder, M. & Keary, I.P. 2004. The potential for the biological control of Rumex obtusifolius and Rumex crispus using insects in organic farming, with particular reference to Switzerland. Biocontrol News and Information, 25(3): 65-79.
Zaller, J.G. 2004. Ecology and non-chemical control of Rumex crispus and R. obtusifolius (Polygonaceae): a review. Weed Research, 44: 414-432.
Honek A & Martinková Z (2002). Effects of individual plant phenology on dormancy of Rumex obtusifolius seeds at dispersal. Weed Research 42 (2), 148-155.