Údolí Lecivych Bylin

Kapary

Název kapary je zavádějící, protože se ve skutečnosti nejedná o bobule, ale o květní pupeny Capparis spinosa. Tento malý dřevnatý keř je planě rostoucí rostlinou, která se vyskytuje především v oblasti Středozemního moře. Je velmi nenáročná, snáší i horké počasí a slunce, ale dává přednost vápnitým půdám. Jeho nadzemní část tvoří převislé nebo plazivé větve, rostlina je často sotva patrná, protože roste poměrně nízko. Není neobvyklé, že kapary rostou v puklinách ve zdech, skalách nebo kamenných masivech. Vzhledem k tomu, že po staletí bylo jejich pěstování kvůli jejich divoké povaze zdrojem hádanek, byly označovány především jako „rebelky“.

O jejich prospěšných vlastnostech se poprvé zmínil řecký lékař a lékárník Discorides ve svém díle De Materia Medica, vydaném v roce 70 n. l. Oceňoval jejich močopudné vlastnosti a doporučoval je při bolestech zubů a revmatických potížích. Od starověku se však po staletí používaly spíše jako součást omáček a dresinků. Kromě pupenů lze konzumovat i drobné plody rostliny.

Léčivé účinky

Kapary obsahují vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, C, E, J a jsou obzvláště bohaté na vitamin K. Obsahují také mangan, železo, hořčík a jsou nejbohatší na měď. Jsou vynikajícím zdrojem sodíku a jejich slupka obsahuje významné množství kaparirutinu (hořkého glukosidu), který má močopudné a protirevmatické účinky. Šetrně uvolňuje nahromaděné tekutiny v těle, což následně pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.

Obsahují také betakaroten, fytáty a flavonoidy, včetně kvercitinu: tento antioxidant je skvělým vazoprotektivem, který pomáhá cévám udržovat jejich pružnost. Jejich zvýšený příjem může oddálit tvorbu nebezpečných plaků v tepnách. Podporuje také integritu cév a pomáhá předcházet vzniku různých kardiovaskulárních onemocnění. Není divu, že kapary jsou tak účinné, protože jsou nejbohatším zdrojem kvercetinu. Marinováním se navíc obsah kvercetinu v kaparech zvyšuje.

Tyto vlastnosti dále posiluje rutin, který snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Z toho vyplývá, že kapary mají příznivý vliv na srdce a cévy, ale to neznamená, že by se měly konzumovat v hojném množství. Jsou totiž obzvláště bohaté na uhličitan sodný, což je sloučenina sodíku. Není však důvod k obavám, protože množství kaparů při každém jídle je několik gramů, což znamená, že množství sodíku v nich je zanedbatelné.

Jsou ideální pro hubnutí, protože mají nízký obsah kalorií a vysoký obsah vlákniny, což je ideální kombinace pro lidi s nadváhou. A pokud se zbavíte nadbytečných kilogramů, vaše srdce vám poděkuje, což je další z vlastností, které z kaparů dělají přítele kardiovaskulárního systému. Ploché břicho je navíc stejnou kosmetickou výhodou jako krásná pokožka. Kapary jsou prospěšné i pro krásu pokožky, jsou skvělým pomocníkem, pokud chceme „vnitřně“ zdravou zlepšit suchou a popraskanou pokožku. Obsahují také sloučeniny s fotoprotektivními vlastnostmi a jejich zvýšená konzumace chrání pokožku před škodlivými účinky ultrafialového záření. Zmírňují zarudnutí a podráždění způsobené dlouhodobým pobytem na slunci. Celkově vzato, kapary jsou skvělé i do kosmetiky. Tento účinek je umocněn tím, že zlepšují integritu buněk a jejich správné množení.

O antioxidačních látkách v kaparech jsme se již zmínili. Antioxidanty jsou důležité, protože bojují proti volným radikálům, které jsou zodpovědné za různé druhy rakoviny, předčasné stárnutí buněk, vrásky a srdeční choroby. Studie naznačují, že mají účinek zejména při léčbě rakoviny prostaty a tlustého střeva.

Díky svým cenným složkám pravidelná konzumace významně přispívá ke správnému fungování imunitního systému a poskytuje ochranný štít proti sezónním onemocněním a různým alergiím. 

Kapary obsahují také antihistaminika, která regulují činnost tukových buněk (mastocytů). Pokud tyto buňky nefungují správně, může dojít k alergickým reakcím. Kromě toho mají kapary antibakteriální, protiplísňové a protizánětlivé vlastnosti, které jsou užitečné zejména při léčbě revmatismu, horečky, různých kožních onemocnění a vředů. Jejich protizánětlivé účinky jsou způsobeny především cytokiny.

Kvercetin obsažený v kaparech má chondroprotektivní účinek, tj. chrání klouby. Důvodů je několik: Kvercetin obsažený v kaparech má chondroprotektivní účinek, tj. chrání klouby. Činí tak z několika důvodů: dokáže stimulovat chondrocyty, buňky, které produkují chrupavku a synoviální tekutinu, a působí proti onemocněním vznikajícím v důsledku zánětlivých procesů, jako je artritida a artróza. Mohou být užitečným pomocníkem pro osoby trpící cukrovkou. Toto bobulovité ovoce obsahuje látky, které pomáhají obnovit hladinu cukru v krvi, nemluvě o tom, že zmíněné hubnutí také snižuje riziko cukrovky. Dodejme, že kapary také zlepšují funkci jater u diabetiků, aniž by zatěžovaly ledviny.

V neposlední řadě kapary podporují udržení ideální hmotnosti: usnadňují trávení a rychlejší metabolismus zabraňují nežádoucímu ukládání tuků.

Co říká věda?

Podle studie Kalifornské univerzity „Irvine School of Medicine“ vědci zjistili, že kvercetin obsažený v kaparech aktivuje proteiny nezbytné pro normální funkci lidského mozku a srdce. Tyto bílkoviny nejen regulují srdeční tep, myšlení a svalové kontrakce, ale hrají také roli ve fungování štítné žlázy, slinivky břišní a trávicího traktu.

Použití

  • Diuretické účinky
  • Zánětlivé procesy
  • Kloubní problémy
  • Revmatismus
  • Posilování chrupavek
  • Kardiovaskulární onemocnění
  • Ztráta chuti k jídlu
  • Ztráta hmotnosti
  • Posílení imunity
  • Prevence alergií / zmírnění jejich příznaků
  • Prevence rakoviny
  • Léčba rakoviny
  • Vysoký cholesterol
  • Vysoká hladina cukru v krvi
  • Zažívací potíže
  • Prevence stárnutí buněk
  • Kožní problémy
  • Rýma
  • Virové infekce
  • Bakteriální infekce
  • Kvasinkové infekce

Zdroje

https://draxe.com/nutrition/capers
https://www.medicalnewstoday.com/articles/compound-in-pickled-capers-could-benefit-the-heart-and-brain 
https://www.som.uci.edu/news_releases/pickled-capers-activate-proteins.asp
The anticarcinogenic potential of essential oil and aqueous infusion from caper (Capparis spinosa L.)
Anti-inflammatory effects of the aqueous extract of caper fruits (Capparis spinosa L.) and isolation of the main phytochemicals
Hypolipidemic activity of the aqueous extract of Capparis spinosa L. in normal and diabetic rats
In vitro antioxidant and photoprotective effects in vivo of a lyophilized extract of Capparis spinosa L buds

1. Diuretici: come le radici anche i bocciolo sono ottimi per sgonfiarsi e depurarsi, aiutano a liberare il ristagno dei liquidi e disintossicano l’organismo;

2. Aperitivi: difatti si servono prima dei pasti per stuzzicare l’appetito;

3. Antispasmodici: aiutano a controllare gli spasmi dolorosi dell’addome;

4. Detergenti e cicatrizzanti: per questa finalità si usano le radici, se ne fa un decotto utili per detergere e migliorare la cicatrizzazione di pieghe e ferite;

5. Astringenti: anche qui entra in gioco la radice, il suo infuso sarebbe un buon rimedio contro la dissenteria;

6. Ipertensivi: sono ideali per chi soffre di pressione bassa, quindi chi soffre di pressione alta non esageri anzi se vuole consumarli li metta prima a bagno per un paio di ore così che perdano l’eccesso di sale;

7. Antidolorifici: masticarli allevia il mal di denti;

8. Antidepressivi: fu Domenico Romoli detto Panunto (forse il cuoco segreto di Papa Giulio III) che nel 1593 in un trattato li definì contrari della melanconia;

9. Antinfiammatori: in particolare raccomandati contro le emorroidi ma aiuta anche a contrastare le flogosi delle articolazioni;

10. Antiossidanti: aiutano a contrastare i danni dei radicali liberi;

11. Antitumorali: come gran parte di cibi e spezie c’è una minima possibilità che possano prevenire la formazione delle cellule tumorali (non curano il cancro);

12. Antistaminico: in particolare sembra che i capperi aiutino a contrastare le allergie da contatto;

13. Abbassano il colesterolo: quindi se si soffre d’ipercolesterolemia è bene aggiungere qualche cappero all’insalata, la rutina inoltre mantiene fluido il sangue e previene le vene varicose.

Un bocciolo così piccolo e tutte queste proprietà, vediamo cosa racchiude al suo interno:

  • sali minerali (sodio, calcio, potassio, ferro, fosforo, selenio,magnesio, zinco, rame manganese);

  • vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, la K J beta-carotene);

  • flavonoidi (rutina, kaempferol e quercitina);

  • fibre 3,1 %;

  • acqua 84 %.

kapribogyó

Kapary

Název:

Kapary

Latinský název:

Capparis spinosa