Údolí Lecivych Bylin

Čekanka

Kdo by neslyšel o cikorkové kávě, která se podává hlavně dětem. Čekanka je však také rozšířená bylina, hojně konzumovaná pro svou chuť i prospěšné účinky, a její listy jsou oblíbenou přísadou do salátů. Pochází z Evropy, kde byla poprvé pěstována speciálně pro potravinářské účely, a je vlastně vyšlechtěnou verzí plevele známého jako čekanka obecná (Cichorium intybus). Nyní je rozšířena v Americe. Zdraví prospěšná je téměř celá rostlina, z drceného kořene se vaří výše zmíněná káva, zatímco listy se konzumují podobně jako špenát. Protože má vysoký obsah inulinu, je mletý extrakt z kořene skvělým sladidlem.

Je vhodná při zažívacích a žaludečních potížích, snižuje bolesti kloubů a záněty. Posiluje imunitní systém, chrání srdce, příznivě ovlivňuje hladinu cukru v krvi, má vynikající obsah inulinu, je výborným regeneračním prostředkem střevní flóry a je účinná proti mnoha bakteriím. Je bohatá na vitaminy K a A, přičemž 100 gramů prvního z nich poskytuje 114% doporučené denní dávky a téměř čtyřnásobek doporučené dávky druhého. Je také bohatá na foláty a vitamin C. A to není všechno: tato skvělá rostlina je jedním z nejlepších spojenců v boji proti ledvinovým kamenům a má také sedativní a hmotnost regulující účinky.

Léčivé účinky

Léčivé vlastnosti čekanky jsou samozřejmě dány také kvalitou, poměrem a množstvím prospěšných látek, které obsahuje, a jejich vzájemným působením. Z tohoto hlediska má tato všestranná rostlina dobré předpoklady, protože je bohatá na vitaminy, zinek, vápník, draslík, hořčík a železo.

Nejprve si ale povíme něco o obsahu vlákniny, protože právě díky ní se čekanka stala tak rychle populární. Zaměříme se na inulin, což je prebiotická vláknina, potrava pro prospěšné bakterie, které budují střevní flóru. Kromě toho lze totéž říci o další vláknině, která se v inulinu nachází, oligofruktóze. Konzumací čekanky tak podporujeme růst prospěšných probiotických bakterií, které zlepšují trávení a posilují náš imunitní systém. Bakterie střevní flóry produkují trávicí enzymy (včetně antioxidačních vitaminů B7, B12 a K a kyseliny máselné chránící sliznici), zlepšují metabolismus a 70-80% imunitních buněk se nachází v tlustém střevě, které je také domovem velké části střevní flóry. A ještě jedna věc: kromě toho, že je čekanka živinou pro prospěšné bakterie, může být použita i v boji proti patogenním bakteriím.

To jsou tedy dvě nejdůležitější přednosti čekanky, ale zdaleka ne všechny. Inulin snižující kyselost je také zodpovědný za její protirefluxní účinky a účinky proti pálení žáhy, stejně jako za její vlastnosti regulující hladinu cholesterolu. Obsažený inulin zlepšuje růst prospěšných bakterií, které přeměňují sacharidy na cukr, a napomáhá vstřebávání cukru tím, že zvyšuje citlivost na inzulín. K posledně jmenované vlastnosti přispívá i obsah kyseliny cyklorové a chlorogenové. Je účinným prostředkem snižujícím hladinu glukózy v krvi, což je prospěšné zejména pro osoby trpící cukrovkou.

Snižuje hladinu LDL cholesterolu, pomáhá předcházet vysokému krevnímu tlaku a ateroskleróze a eliminovat je. Celkově čekanka podporuje zdraví kardiovaskulárního systému, čímž zvyšuje šanci vyhnout se například infarktu nebo mrtvici.

O schopnosti obnovy střevní flóry posilovat imunitu jsme již hovořili. No a k tomu přispívají rostlinné fenoly obsažené v čekance, které mají nejen antitrombotické a antiarytmické vlastnosti, ale jsou také skvělými antioxidanty. Její polyfenoly a fytochemikálie také skvěle neutralizují přebytečné volné radikály.

Pokračujeme-li v této linii, můžeme protirakovinný potenciál čekanky částečně spojit s posílením imunity. Může být užitečná zejména při alternativní léčbě rakoviny prsu a tlustého střeva.

Podobně jako při zažívacích potížích se již dlouho používá také proti zánětlivým bolestem. Zvláště dobře působí na ty, kteří trpí artritidou, ale je vynikající i pro zmírnění jiných zánětů a svalových bolestí. Takřka automaticky se prozrazuje, že pokud obsahuje hodně vlákniny, podporuje v určité formě i hubnutí. TPřesně tak, protože jak inulin, tak oligofruktóza, která se v čekance vyskytuje také ve větším množství, podporují hubnutí tím, že dodávají pocit sytosti. Oligofruktóza totiž také snižuje hladinu hormonu ghrelinu, který reguluje hlad.

A zase ten inulin! Tato skvělá vláknina skutečně rozhýbe střeva, podpoří střevní peristaltiku, což urychlí odchod stolice a sníží riziko zácpy. Je také známým diuretikem, které odplavuje nejen přebytečné tekutiny, ale také toxiny uložené v játrech a ledvinách.

V neposlední řadě je třeba zmínit její uklidňující účinek. Pomáhá při stresu, úzkosti a nespavosti a zároveň podporuje duševní svěžest. Ačkoli je konzumace čekanky obecně bezpečná, nedoporučuje se v těhotenství a při kojení nebo v případě žlučových kamenů. Může vyvolat alergické reakce, zejména u osob citlivých na ambrózii nebo měsíček lékařský.

Co říká věda?

Íránská studie se snažila odpovědět na otázku, jaký vliv má suplementace inulinem na kontrolu glykémie a stav antioxidantů u žen s diabetem 2. typu. Randomizované, trojitě zaslepené kontrolní studie se zúčastnilo 49 žen. Byly vytvořeny dvě skupiny, jedna s 10 g inulinu denně po dobu 2 měsíců a druhá s maltodextrinem. Výsledky ukázaly, že u inulinové skupiny se významně snížila hladina plazmatické glukózy nalačno (o 8,47%), glykosylovaného hemoglobinu (o 10,43%) a malondialdehydu (o 37,21%) a významně se zvýšila antioxidační kapacita (o 18,82%) a aktivita superoxiddismutázy (o 4,36%) ve srovnání se skupinou maltodextrinovou. Zdá se tedy, že suplementace inzulínem může zlepšit glykemický a antioxidační index a snížit hladinu malondialdehydu u žen s diabetem 2. typu.

Podle dvou randomizovaných, dvojitě zaslepených, placebem kontrolovaných křížových studií vědců z Newcastle University má inulin získaný z čekanky příznivý vliv na frekvenci vyprazdňování u dospělých středního a vyššího věku (40-75 let). Zkouška A se konala v Amsterdamu a zkouška B v Newcastlu. Obě studie trvaly 5 týdnů, během nichž dobrovolníci dostávali 10 g inulinu nebo placeba denně a po 2 týdnech se střídali mezi placebem a inulinem. U 16 subjektů s nízkou frekvencí stolice vykazoval inulin významný účinek, že frekvence stolice se zvýšila ze 4,1 na 5,0 za týden, zatímco jako sekundární výsledek byla konzistence stolice u všech subjektů výrazně měkčí. Vědci dospěli k závěru, že 10 g nativního inulinu z čekanky denně může zvýšit frekvenci stolice u jedinců s nízkou frekvencí stolice.

Využití

  • Cukrovka
  • Problémy s trávicím systémem
  • Prevence rakoviny tlustého střeva
  • Léčba rakoviny prsu
  • Bakteriální infekce
  • Záněty
  • Zácpa
  • Diuretikum
  • Hubnutí
  • Posílení imunity
  • Cévní onemocnění
  • Přírodní náhražka cukru
  • Obnova střevní flóry
  • Detoxikace

Zdroje

https://marisadottslcsw.com/the-connection-between-nutrition-and-anxiety/ 

http://jn.nutrition.org/content/129/7/1488S.short

http://bmcmusculoskeletdisord.biomedcentral.com/articles/10.1186/1471-2474-11-156

http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2005.117/full

http://idosi.org/abr/1%281-2%29/2.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3638225/

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0268005X19303686

cikória

Čekanka

Název:

Čekanka

Latinský název:

Cichorium intybus var. Foliosum