Údolí Lecivych Bylin

Česnek

Jen málokterá zelenina se používá jako složka potravy častěji a déle než česnek. Je vynikajícím dochucovadlem, ale ještě důležitější jsou jeho zdravotní účinky: ne náhodou je jedním z nejstarších a nejúčinnějších prostředků lidového léčitelství. Ačkoli je pravděpodobně neúčinný proti upírům, ve starověku se věřilo, že malé česnekové stroužky uvázané v malém sáčku kolem krku dítěte odháněly parazity. Konzumovali ho dělníci při stavbě pyramid v Egyptě, aby získali větší sílu, a řečtí atleti ho zase užívali k zlepšení jejich vytrvalosti. Ve starověké Číně se používal jako pomocný prostředek při trávení a k vyhánění parazitů a v Indii k léčbě srdečních chorob, zažívacích potíží a artritidy. V Evropě se česnek v období renesance začal používat k léčbě onemocnění, zejména moru, zácpy, poruch trávení a infekcí. Za první světové války s sebou vojáci vždy nosili hlavičku česneku, aby zabránili gangréně a vydezinfikovali si rány. Oblíbená pozorování vycházejí ze skutečnosti, že česnek je přírodní antibiotikum, které ničí mnoho virů, plísní a bakterií, jež se dostávají do těla, a odstraňuje infekce a záněty. Je účinným protirakovinným prostředkem, posilovačem imunity a antioxidantem, chrání srdce a cévní systém a je vynikajícím detoxikačním prostředkem. Je důležité si uvědomit, že blahodárných účinků česneku si nejlépe užijete, když ho budete konzumovat syrový.

Léčivé vlastnosti

Česnek je velmi účinným posilovačem imunity – stimuluje tvorbu T-lymfocytů a makrofágů – a proto chrání před různými infekcemi a záněty, pomáhá předcházet nemocem a bojovat s nimi, včetně rakoviny. Čistí krev, ledviny a močový měchýř, zlepšuje trávení a stimuluje tvorbu glutathionu, silného antioxidantu a detoxikační aminokyseliny.

Díky tomu česnek odstraňuje z těla značné množství toxinů, stimuluje přirozené detoxikační procesy v těle a zbavuje ho také parazitů, kteří se usadili ve střevech. Jako jeden z nejlepších přírodních antioxidantů, bohatý na vitamin C, dokáže neutralizovat velké množství volných radikálů, a proto lze česnek úspěšně používat při prevenci a léčbě nádorů, zejména rakoviny tlustého střeva, žaludku, slinivky břišní, prostaty a plic, zánětů, stárnutí kůže a cévních problémů, zejména aterosklerózy, mrtvice a infarktu. K posledně jmenované vlastnosti přispívá tím, že reguluje hladinu cholesterolu -zvyšuje množství prospěšného HDL cholesterolu a snižuje hladinu celkového cholesterolu- tím, že ředí krev, čímž zabraňuje tvorbě plaků a krevních sraženin, a také zlepšuje stav cévních stěn a odstraňuje vysoký krevní tlak.

Lze ho také úspěšně využít při léčbě nervozity a bolestí hlavy způsobených stresem, zatímco jeho prokrvující vlastnosti pomáhají předcházet časné demenci a snižují riziko degenerativních onemocnění mozku.

Pomáhá také kontrolovat hladinu cukru v krvi a zvyšuje citlivost na inzulín, takže je užitečný při prevenci a léčbě cukrovky. Je účinným antiseptikem, které pomáhá rychleji léčit opary a ekzémy. Česnek má velmi silné antimikrobiální účinky, je vynikajícím hubitelem virů, plísní a bakterií, ničí bakterie způsobující žaludeční vředy, jako je Helycobacter pilori, a je účinným prostředkem při prevenci a léčbě nachlazení.

Jeho kardiovaskulární, protirakovinné a antimikrobiální vlastnosti jsou z velké části způsobeny zvláštní látkou allicinem, která je také zodpovědná za jeho aroma. Tato sloučenina se v česneku ve skutečnosti nenachází, ale vzniká při vzájemné reakci alicinu a enzymu alicinázy v rostlině při poškození stroužku (např. při krájení). Alliináza je však citlivá na teplo, a proto se produkce allicinu při vaření eliminuje.

Co říká věda?

Vědci z Hiroshima University Hospital prokázali, že česnekový extrakt brání tvorbě a růstu adenomů tlustého střeva, což je považováno za prevenci rakoviny. Devatenácti ze sedmatřiceti pacientů s adenomy byl podáván česnekový extrakt, ostatním placebo, a poté byli sledováni po šesti a dvanácti měsících. Bylo zjištěno, že počet adenomů se v kontrolní skupině lineárně zvyšoval, zatímco u osob léčených česnekem byl počet a velikost adenomů rovněž výrazně menší. Podle japonských vědců to také znamená, že česnek může pomáhat proti rakovině. Studie byla publikována v odborném časopise The Journal of Nutrition.

Využití

  • Adenom
  • Cukrovka (Diabetes)
  • Vyhnutí se demenci
  • Ekzém
  • Poruchy trávení
  • Ateroskleróza
  • Bolesti hlavy
  • Eliminace infekcí (plísně, bakterie)
  • Přírodní protiparazitní prostředek
  • Léčba zánětů
  • Herpes
  • Posílení imunity
  • Snížení hladiny cholesterolu (LDL)
  • Nachlazení
  • Detoxikace
  • Rakovina
  • Kardiovaskulární onemocnění
  • Snížení krevního tlaku
  • Snížení hladiny cukru v krvi
  • Chudokrevnost (Anémie)

Zdroje

Apitz-Castro R, Badimon JJ, Badimon L: A garlic derivative, ajoene, inhibits platelet deposition on severely damaged vessel wall in an in vivo porcine experimental model. Thromb Res, 75:243-249, 1994.

V. M. Dirsch, A. K. Kiemer, H. Wagner, and A. M. Vollmar, “Effect of allicin and ajoene, two compounds of garlic, on inducible nitric oxide synthase,” Atherosclerosis, vol. 139, no. 2, pp. 333–339, 1998.

Woodward PW: Garlic and Friends: The History, Growth and Use of Edible Alliums. Hyland House, Melbourne, Australia, 2-22, 1996.

M. Iciek, I. Kwiecień, and L. Włodek, “Biological properties of garlic and garlic-derived organosulfur compounds,” Environmental and Molecular Mutagenesis, vol. 50, no. 3, pp. 247–265, 2009.

Borek C: Antioxidant health effect of aged garlic extract. J Nutr, 131:1010S-1015S, 2001.

Warshafsky S, Kamer RS, Sivak SL: Effect of garlic on total serum cholesterol, A meta-analysis. Ann Intern Med, 119:599-605, 1993.

T. Ariga and T. Seki, “Antithrombotic and anticancer effects of garlic-derived sulfur compounds: a review,” BioFactors, vol. 26, no. 2, pp. 93–103, 2006.

G. Hodge, S. Hodge, and P. Han, “Allium sativum (garlic) suppresses leukocyte inflammatory cytokine production in vitro: potential therapeutic use in the treatment of inflammatory bowel disease,” Cytometry, vol. 48, no. 4, pp. 209–215, 2002

Yu-Yan Yeh, Liu L: Cholesterol lowering effect of garlic extracts and organosulfur compounds: Human and animal studies. J Nutr, 131:989S-993S, 2001.

E. Kyo, N. Uda, S. Kasuga, and Y. Itakura, “Immunomodulatory effects of aged garlic extract,” Journal of Nutrition, vol. 131, no. 3, pp. 1075s–1079s, 2001.

P. M. Chandrashekar and Y. P. Venkatesh, “Identification of the protein components displaying immunomodulatory activity in aged garlic extract,” Journal of Ethnopharmacology, vol. 124, no. 3, pp. 384–390, 2009.

Qidwai W, Qureshi R, Hasan SN, Azam SI: Effect of dietary garlic (Allium Sativum) on the blood pressure in humans – a pilot study. J Pak Med Assoc, 50(6):204-207, 2000.

N. Ide and B. H. S. Lau, “Garlic compounds minimize intracellular oxidative stress and inhibit nuclear factor-κB activation,” Journal of Nutrition, vol. 131, no. 3, pp. 1020S–1026S, 2001.

Imai J, Ide N, Nagae S, Moriguchi T, Matsuura H, Itakura Y: Antioxidant and radical scavenging effects of aged garlic extract and its constituents. Planta Med, 60:417-420, 1994.

Breithaupt-Grogler K, Ling M, Boudoulas H, Belz GG: Protective effect of chronic garlic intake on elastic properties of aorta in the elderly. Circulation, 96:2649-2655, 1997.

M. Keophiphath, F. Priem, I. Jacquemond-Collet, K. Clément, and D. Lacasa, “1,2-vinyldithiin from garlic inhibits differentiation and inflammation of human preadipocytes,” Journal of Nutrition, vol. 139, no. 11, pp. 2055–2060, 2009.

fokhagyma

Česnek

Název:

Česnek

Latinský název:

Allium sativum