Indický angrešt
Indický angrešt (amalaki) byl již ve starověku velmi ceněn. V Indii je považován za posvátný strom – na rozdíl od tradičního angreštu roste na stromě – a je zmiňován i v Ayurvédských textech. K jeho výjimečným léčivým účinkům se váže mnoho legend: údajně jeden starý věštec jménem Cyavana, poté co vypil nápoj připravený z indického angreštu, náhle omládl. Věštec se nezměnil pouze zevně: díky indickému angreštu se mu vrátila bystrá mysl, zlepšila paměť, stal se odolným vůči nemocem a v plné síle se obnovil i jeho sexuální život. Všechny části indického angreštu jsou využitelné: cenné jsou jak jeho kořeny, listy, květy, tak i semena. Podle Ayurvédy má indický angrešt pět chuťových vlastností: na první ochutnání je kyselý, poté se zdá být sladký, následně „stahuje“ chuťové pohárky a stává se hořkým, a jeho dozvuk je mírně pálivý. Legenda praví, že právě díky tomu má tak široké spektrum léčivých účinků. Podporuje metabolismus, posiluje játra, díky vysokému obsahu vitamínu C je silným antioxidantem: neutralizuje volné radikály, které způsobují rakovinu, záněty a stárnutí pokožky, a má pozitivní vliv na mentální funkce. Je výborným detoxikačním prostředkem, zlepšuje zrak, a při vnějším použití indický angrešt zklidňuje pokožku podrážděnou alergiemi nebo drobnými poraněními a přispívá k celkovému zdraví pokožky a vlasů.
Léčivé účinky
Je bohatý na vitaminy skupiny B, fosfor, vápník, železo a karoten a obsahuje přibližně 20krát více vitaminu C – 600-900 miligramů na gram čerstvého ovoce – než dobře vyzrálý pomeranč. To je způsobeno také tím, že indický angrešt (amalaki) posiluje imunitní systém a přispívá k tvorbě kolagenu v pokožce, která tak zůstává hladká a bez vrásek. Vitamin C podporuje regeneraci dásní, zubů, kostí a cév, urychluje hojení ran, váže škodlivé volné radikály, které způsobují rakovinu, záněty, kardiovaskulární choroby a stárnutí buněk.
Antioxidační účinky nejsou pouze zásluhou vitamínu C, ale také flavonoidů, které rovněž zpomalují stárnutí buněk a snižují riziko vzniku šedého zákalu podobně jako karoten. Kombinace karotenu a vitamínů v indickém angreštu zmírňuje vnitřní napětí očí a krátkozrakost, léčí makulární degeneraci, zatímco oční kapky vyrobené z jeho šťávy dokáží rychle vyléčit i ty nejúpornější oční záněty. Konzumace indického angreštu reguluje hladinu LDL cholesterolu a krevního cukru, čímž přispívá k léčbě diabetu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Díky svým protizánětlivým účinkům bojuje indický angrešt proti zánětům kloubů a střev, zmírňuje příznaky syndrom dráždivého střeva (IBS), urychluje metabolismus a tím přispívá k rychlejším detoxikačním procesům.
Je mimořádně bohatý na vlákninu, která obnovuje trávení, normalizuje vyprazdňování, léčí zácpu i průjem, a hraje důležitou roli při prevenci rakoviny tlustého střeva.
Konzumace nalačno působí jako výborný prostředek pro povzbuzení chuti k jídlu a účinně pomáhá v boji proti anorexii. Listy indického angreštu v kombinaci s pískavicí krátce po požití zastavují akutní průjem a zmírňují nepříjemné příznaky způsobené hemoroidy. Zevně aplikovaný odvar z indického angreštu podporuje růst vlasů, pomáhá předcházet plešatění, posiluje vlasové kořínky a činí vlasy lesklými a hebkými. Používán jako obklad zmírňuje různé kožní podráždění, zmírňuje příznaky zánětů jako je akné, pupínky a vředy.
Indický angrešt podporuje vstřebávání vápníku, a tím pečuje o vlasy a nehty zevnitř a přispívá k zdraví kostí. Díky mírným diuretickým účinkům pomáhá tělu zbavovat se nadbytečných tekutin, což vede ke snížení krevního tlaku, pročištění ledvin a močových cest a podpoře přirozených detoxikačních procesů těla. Je výborným prostředkem pro prevenci menstruačních křečí a posiluje funkci jater.
Co říká věda?
Vědci z University of Delhi podávali po dobu 28 dnů čerstvý indický angrešt mužům ve věku 35–55 let, kteří byli zdraví nebo trpěli hypercholesterolemií (vysokou hladinou cholesterolu). Na konci studie se v obou skupinách snížila celková hladina sérového cholesterolu, avšak u hypercholesterolemických jedinců se během dvou týdnů hladina cholesterolu téměř vrátila na výchozí hodnoty. Tato studie byla publikována v odborném časopise European Journal of Clinical Nutrition.
Použití
- Alergie
- Hemoroidy
- Dermatitida
- Diabetes
- Ekzém
- Dezinfekce
- Redukční dieta
- Péče o vlasy
- Průjem
- Syndrom dráždivého tračníku (IBS)
- Posílení imunity
- Záněty kloubů
- Problémy s hladinou cholesterolu
- Plešatost
- Vysoký krevní tlak
- Vysoká hladina cholesterolu
- Vysoká hladina krevního cukru
- Makulární degenerace
- Detoxikace
- Akné
- Krátkozrakost
- Hojení ran
- Zácpa
- Šedý zákal
- Rakovina tlustého střeva
Zdroje
Ghosal S, Triethi VK, and Chauhan S, Active xconstituents of Emblica officinalis: Part 1.-The chemistry and antioxidative effects of two new hydrolysable tannins, Emblicanin A and B, Indian Journal of Chemistry 1996; 35B: 941-948.
Yokozawa T., Kim H.Y., Kim H.J., Okubo T., Chu D.C., & Juneja L.R. (2007). Amla (Emblica officinalis Gaertn.) prevents dyslipidaemia and oxidative stress in the ageing process. British Journal of Nutrition, 97(6): 1187–1195. Retrieved February 13, 2013.
Koshy S.M., Bobby Z., Hariharan A.P. & Gopalakrishna S.M. (2012). Amla (Emblica officinalis) extract is effective in preventing high fructose diet-induced insulin resistance and atherogenic dyslipidemic profile in ovariectomized female albino rats. Menopause, 19(10): 1146–1155. Retrieved February 13, 2013.
Suja RS, Nair AM, Sujith S, Preethy J, Deepa AK. Evaluation of immunomodulatory potential of Emblica officinalis fruit pulp extract in mice. Indian J Anim Res. 2009; 43:103–6.
Khandelwal S, Shukla LJ, Shanker R. Modulation of acute Cadmium toxicity by Emblica officinalis fruit in rat. Indian J Exp Biol. 2002;40:564–70.
E. A. Poltanov, A. N. Shikov, H. J. D. Dorman et al., „Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements” Phytotherapy Research, vol. 23, no. 9, pp. 1309–1315, 2009