Údolí Lecivych Bylin

Indický angrešt

Indický angrešt (amalaki) byl již ve starověku velmi ceněn. V Indii je považován za posvátný strom – na rozdíl od tradičního angreštu roste na stromě – a je zmiňován i v Ayurvédských textech. K jeho výjimečným léčivým účinkům se váže mnoho legend: údajně jeden starý věštec jménem Cyavana, poté co vypil nápoj připravený z indického angreštu, náhle omládl. Věštec se nezměnil pouze zevně: díky indickému angreštu se mu vrátila bystrá mysl, zlepšila paměť, stal se odolným vůči nemocem a v plné síle se obnovil i jeho sexuální život. Všechny části indického angreštu jsou využitelné: cenné jsou jak jeho kořeny, listy, květy, tak i semena. Podle Ayurvédy má indický angrešt pět chuťových vlastností: na první ochutnání je kyselý, poté se zdá být sladký, následně „stahuje“ chuťové pohárky a stává se hořkým, a jeho dozvuk je mírně pálivý. Legenda praví, že právě díky tomu má tak široké spektrum léčivých účinků. Podporuje metabolismus, posiluje játra, díky vysokému obsahu vitamínu C je silným antioxidantem: neutralizuje volné radikály, které způsobují rakovinu, záněty a stárnutí pokožky, a má pozitivní vliv na mentální funkce. Je výborným detoxikačním prostředkem, zlepšuje zrak, a při vnějším použití indický angrešt zklidňuje pokožku podrážděnou alergiemi nebo drobnými poraněními a přispívá k celkovému zdraví pokožky a vlasů.

Léčivé účinky

Je bohatý na vitaminy skupiny B, fosfor, vápník, železo a karoten a obsahuje přibližně 20krát více vitaminu C – 600-900 miligramů na gram čerstvého ovoce – než dobře vyzrálý pomeranč.  To je způsobeno také tím, že indický angrešt (amalaki) posiluje imunitní systém a přispívá k tvorbě kolagenu v pokožce, která tak zůstává hladká a bez vrásek. Vitamin C podporuje regeneraci dásní, zubů, kostí a cév, urychluje hojení ran, váže škodlivé volné radikály, které způsobují rakovinu, záněty, kardiovaskulární choroby a stárnutí buněk.

Antioxidační účinky nejsou pouze zásluhou vitamínu C, ale také flavonoidů, které rovněž zpomalují stárnutí buněk a snižují riziko vzniku šedého zákalu podobně jako karoten. Kombinace karotenu a vitamínů v indickém angreštu zmírňuje vnitřní napětí očí a krátkozrakost, léčí makulární degeneraci, zatímco oční kapky vyrobené z jeho šťávy dokáží rychle vyléčit i ty nejúpornější oční záněty. Konzumace indického angreštu reguluje hladinu LDL cholesterolu a krevního cukru, čímž přispívá k léčbě diabetu a prevenci kardiovaskulárních onemocnění.

Díky svým protizánětlivým účinkům bojuje indický angrešt proti zánětům kloubů a střev, zmírňuje příznaky syndrom dráždivého střeva (IBS), urychluje metabolismus a tím přispívá k rychlejším detoxikačním procesům.

Je mimořádně bohatý na vlákninu, která obnovuje trávení, normalizuje vyprazdňování, léčí zácpu i průjem, a hraje důležitou roli při prevenci rakoviny tlustého střeva.

Konzumace nalačno působí jako výborný prostředek pro povzbuzení chuti k jídlu a účinně pomáhá v boji proti anorexii. Listy indického angreštu v kombinaci s pískavicí krátce po požití zastavují akutní průjem a zmírňují nepříjemné příznaky způsobené hemoroidy. Zevně aplikovaný odvar z indického angreštu podporuje růst vlasů, pomáhá předcházet plešatění, posiluje vlasové kořínky a činí vlasy lesklými a hebkými. Používán jako obklad zmírňuje různé kožní podráždění, zmírňuje příznaky zánětů jako je akné, pupínky a vředy.

Indický angrešt podporuje vstřebávání vápníku, a tím pečuje o vlasy a nehty zevnitř a přispívá k zdraví kostí. Díky mírným diuretickým účinkům pomáhá tělu zbavovat se nadbytečných tekutin, což vede ke snížení krevního tlaku, pročištění ledvin a močových cest a podpoře přirozených detoxikačních procesů těla. Je výborným prostředkem pro prevenci menstruačních křečí a posiluje funkci jater.

Co říká věda?

Vědci z University of Delhi podávali po dobu 28 dnů čerstvý indický angrešt mužům ve věku 35–55 let, kteří byli zdraví nebo trpěli hypercholesterolemií (vysokou hladinou cholesterolu). Na konci studie se v obou skupinách snížila celková hladina sérového cholesterolu, avšak u hypercholesterolemických jedinců se během dvou týdnů hladina cholesterolu téměř vrátila na výchozí hodnoty. Tato studie byla publikována v odborném časopise European Journal of Clinical Nutrition.

Použití

  • Alergie
  • Hemoroidy
  • Dermatitida
  • Diabetes
  • Ekzém
  • Dezinfekce
  • Redukční dieta
  • Péče o vlasy
  • Průjem
  • Syndrom dráždivého tračníku (IBS)
  • Posílení imunity
  • Záněty kloubů
  • Problémy s hladinou cholesterolu
  • Plešatost
  • Vysoký krevní tlak
  • Vysoká hladina cholesterolu
  • Vysoká hladina krevního cukru
  • Makulární degenerace
  • Detoxikace
  • Akné
  • Krátkozrakost
  • Hojení ran
  • Zácpa
  • Šedý zákal
  • Rakovina tlustého střeva

Zdroje

Ghosal S, Triethi VK, and Chauhan S, Active xconstituents of Emblica officinalis: Part 1.-The chemistry and antioxidative effects of two new hydrolysable tannins, Emblicanin A and B, Indian Journal of Chemistry 1996; 35B: 941-948.

Yokozawa T., Kim H.Y., Kim H.J., Okubo T., Chu D.C., & Juneja L.R. (2007). Amla (Emblica officinalis Gaertn.) prevents dyslipidaemia and oxidative stress in the ageing process. British Journal of Nutrition, 97(6): 1187–1195. Retrieved February 13, 2013.

Koshy S.M., Bobby Z., Hariharan A.P. & Gopalakrishna S.M. (2012). Amla (Emblica officinalis) extract is effective in preventing high fructose diet-induced insulin resistance and atherogenic dyslipidemic profile in ovariectomized female albino rats. Menopause, 19(10): 1146–1155. Retrieved February 13, 2013.

Suja RS, Nair AM, Sujith S, Preethy J, Deepa AK. Evaluation of immunomodulatory potential of Emblica officinalis fruit pulp extract in mice. Indian J Anim Res. 2009; 43:103–6.

Khandelwal S, Shukla LJ, Shanker R. Modulation of acute Cadmium toxicity by Emblica officinalis fruit in rat. Indian J Exp Biol. 2002;40:564–70.

E. A. Poltanov, A. N. Shikov, H. J. D. Dorman et al., „Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements” Phytotherapy Research, vol. 23, no. 9, pp. 1309–1315, 2009

indiai egres

Indický angrešt

Název:

Indický angrešt

Latinský název:

Emblica officinalis