Inulín
Inulín, který se v největším množství vyskytuje v čekance, topinamburech, artyčoku, batátech, banánech, chřestu a cibuli, je složený cukr tvořený dlouhými řetězci fruktózy, známý jako polysacharid. Je to ve vodě rozpustná, nestravitelná rostlinná vláknina, která je zároveň vynikajícím sladidlem. Další výhodou je, že obsahuje třetinu kalorií ve srovnání s cukrem. Nejdůležitější zdravotní vlastností inulinu je jeho schopnost přispívat k udržení a obnovení rovnováhy střevní mikroflóry.
Léčivé účinky
Inulín zlepšuje metabolismus a zvyšuje účinnost vstřebávání vápníku, hořčíku a železa. Eliminuje nadměrnou plynatost, nadýmání a zácpu, zvyšuje frekvenci střevních pohybů, zmírňuje symptomy IBS (syndrom dráždivého tračníku) a Crohnovy choroby, a podporuje přirozené detoxikační procesy organismu. Inulin je velmi sladký, ale nezvyšuje hladinu glukózy v krvi, takže jej mohou bezpečně konzumovat i diabetici. Díky snižování hladiny LDL (špatného) cholesterolu v krvi hraje inulin roli v prevenci a léčbě oběhových onemocnění. Významné jsou jeho blahodárné účinky na tlusté střevo a střevní mikroflóru, což je dáno tím, že inulin je prebiotikum, tedy substrát pro prospěšné bakterie, které tvoří střevní mikroflóru. Lidský organismus jej není schopen strávit, takže neporušený se dostává do tlustého střeva, kde především stimuluje růst bifidobakterií a laktobacilů. Vzhledem k tomu, že 80% imunitního systému se nachází v tlustém střevě a je v přímém kontaktu se střevní mikroflórou, inulin, který posiluje střevní mikroflóru, také zlepšuje imunitní odpověď organismu. To přispívá k tomu, že může snižovat riziko vzniku malignit (zhoubný nádor), zejména karcinomu prsu a kolorektálního karcinomu (rakovina tlustého střeva a konečníku).
Co říká věda?
Studie výzkumníků z University of Reading, zveřejněná v odborném časopise European Journal of Clinical Nutrition, potvrdila, že příjem inulinu zvyšuje počet prospěšných bifidobakterií ve střevní mikroflóře. V rámci placebem kontrolované studie provedené s účastí patnácti zdravých žen a mužů, bylo účastníkům podáváno doporučených pět gramů a osm gramů inulinu denně. Analýza vzorků stolice ukázala, že obě dávky příznivě ovlivňují složení střevní mikroflóry.
Použití
- Syndrom dráždivého tračníku (IBS)
- Crohnova choroba
- Metabolické problémy
- Obnova střevní mikroflóry
- Zácpa
- Nadýmání
- Detoxikace
- Cirkulační poruchy
Zdroje
Coussement, Paul AA. „Inulin and oligofructose: safe intakes and legal status.“ The Journal of nutrition 129.7 (1999): 1412S-1417s.
Boeckner, LS; Schnepf, MI; Tungland, BC (2001). „Inulin: a review of nutritional and health implications.“. Advances in food and nutrition research 43: 1–63.
Niness, KR (July 1999). „Inulin and oligofructose: what are they?„. The Journal of nutrition 129 (7 Suppl): 1402S–6S
Van Loo J., Coussement P., de Leenheer L., Hoebregs H., Smits G. On the presence of inulin and oligofructose as natural ingredients in the western diet. Crit. Rev. Food Sci. Nutr. 1995;35:525–552.
Roberfroid M (2005). „Introducing inulin-type fructans„. Br J Nutr. 93 Suppl 1: S13–25.