Lopuch větší
Vnímání lopuchu se v průběhu historie hodně měnilo. Jednou byl vnímán jako agresivní plevel, který je třeba vymýtit, jindy jako moderní a všestranná léčivá rostlina. K léčebným účelům se používaly především kořeny.
Ve starověkém evropském lidovém léčitelství se používal především k léčbě uštknutí jedovatým hadem nebo kousnutí vzteklým psem, zatímco Číňané ho používali k léčbě nachlazení, chřipky, infekcí horních cest dýchacích, zápalu plic a kožních problémů.
V raném středověku používala německá křesťanská jeptiška a botanička Hildegarda z Bingenu (Hildegard von Bingen) kořen lopuchu k léčbě zhoubných nádorů. Ve 14. století se drcené listy lopuchu míchaly s vínem a používaly se k léčbě malomocenství (lepry). V 17. století zaznamenal anglický botanik Nicholas Culpeper poněkud zvláštní „recept“ na léčbu prolapsu dělohy: pacientka si měla přivázat k hlavě kousek kořene lopuchu, který podle něj „stáhl“ dělohu. Později evropští lékárníci doporučovali kořen lopuchu jako lék na mnoho neduhů – horečku, ekzémy, lupénku, lupy, kožní záněty -, ale používal se také k léčbě dny, nádorů, syfilidy a kapavky, stejně jako při problémech u poporodní deprese. Lékaři Nového světa ji používali především k odstranění infekcí močových cest, problémů s ledvinami, artritidy a infekčních kožních onemocnění. V Asii se odedávna konzumují čerstvé výhonky, kořeny a stonky lopuchu, zatímco v Anglii je oblíbenou přísadou do nealkoholických nápojů. Napomáhá trávení, je vynikajícím detoxikačním prostředkem, podporuje zdraví pokožky, snižuje krevní tlak a lze jej také úspěšně používat k obnově a udržení vyvážené střevní flóry.
Léčivé účinky
Lopuch je bohatý na minerální látky, z nichž nejdůležitější jsou měď, železo, mangan, hořčík, fosfor, draslík, vápník a zinek, a také na vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, B12, C a E, zatímco vitamin A se nachází pouze v semenech. Kromě těchto účinných látek obsahuje kořen lopuchu větší množství lignanů, slizů, tříslovin, kyseliny chlorogenové a kávové, inulinu a stopy silic. Důležitou účinnou látkou je archtiopikrin, který má vynikající antibakteriální, protiplísňové a antiseptické vlastnosti, které výrazně zmírňují příznaky různých kožních onemocnění. Je také úspěšný při odstraňování vnitřních infekčních potíží: může být zvláště užitečný při obnově normální funkce močových cest, ledvin a tlustého střeva. Jeho blahodárné účinky jsou šetrné, chrání sliznice orgánů a posiluje odolnost sliznic. Přítomnost vícenenasycených fenolových kyselin také pomáhá v boji proti bakteriím, působí téměř jako antibiotikum, a také pomáhá odstraňovat různé druhy zánětů a podráždění. Obsahuje také vysokou koncentraci draslíku, který pomáhá předcházet ateroskleróze, infarktu a mrtvici a snižovat vysoký krevní tlak. Imunitní účinky posiluje především díky vysokému obsahu vitaminů C a E, antioxidantů, které na sebe dokáží vázat volné radikály způsobující rakovinu, záněty, kardiovaskulární onemocnění a urychlující stárnutí pokožky.
Aktivní složky lopuchu stimulují funkci žluči a jater, což z něj činí vynikající bylinku pro detoxikační kúry. Jeho detoxikační vlastnosti jsou také posíleny jeho schopností zvyšovat pocení a zlepšovat průtok moči, což pomáhá odstraňovat toxiny.
Jelikož působí jako mírné projímadlo (laxativum), může se používat i jako doplněk při redukční dietě. Močopudná a krev čistící vláknina inulin, kterou obsahuje kořen lopuchu – patří mezi nejdůležitější prebiotika, tedy potrava pro prospěšné střevní bakterie – také pomáhá zbavovat se nahromaděných toxinů a pomáhá udržovat vyváženou střevní flóru. Ta je mimořádně důležitá, protože fungování střevní flóry přímo ovlivňuje účinnost imunitního systému – přibližně 70% imunitních buněk se nachází ve střevech –, zatímco bakterie ve střevní flóře pomáhají produkovat mnohé vitamíny a jiné látky důležité pro organismus a napomáhají trávení a metabolismu. Vláknina hraje významnou roli v tom, že kořen lopuchu stimuluje trávení – jeho vlákninové látky povzbuzují tvorbu trávicích šťáv – a urychluje průchod potravy střevním traktem, čímž odstraňuje a zabraňuje vzniku nadýmání a zácpy. Kromě toho inulin zmírňuje záněty trávicího traktu, zmírňuje příznaky vředů, zmírňuje křeče a potlačuje růst bakterií, které způsobují průjem. Má důležitou schopnost snižovat hladinu cholesterolu, čímž chrání srdce a cévní systém, a reguluje hladinu cukru v krvi. Díky detoxikaci lopuch také obnovuje zdraví pokožky, pomáhá léčit akné, dermatitidu, akné a skvrny. Zmírňuje bolest a urychluje hojení ran, účinný je při léčbě popálenin, může pomoci odstranit lupy a vypadávání vlasů.
Kořen lopuchu povzbuzuje chuť k jídlu a může se používat i k léčbě anorexie. Používá se k léčbě bolestí v krku a jiných dýchacích potíží, stejně jako neplodnosti a impotence.
Co říká věda?
Němečtí vědci zkoumali účinky arctiinu (antioxidační lignan) obsaženého v lopuchu působícího proti stárnutí a omlazujícímu účinku na pokožku. Zjistili, že extrakt z lopuchu regeneruje strukturu pokožky a že čtyřtýdenní užívání účinně redukuje viditelné vrásky kolem očí. Studie byla publikována v odborném časopise Journal of cosmetic dermatology.
Využití
- Anorexie
- Bakteriální infekce
- Obnovení střevní flóry
- Kožní problémy (záněty)
- Ekzémy
- Poruchy trávení
- Dezinfekce
- Dieta (hubnutí)
- Infekce
- Záněty
- Průjem
- Infekce močových cest
- Posílení imunity
- Vysoká hladina cukru v krvi
- Vysoký krevní tlak
- Nachlazení
- Detoxikace
- Akné
- Nadýmání
- Lupénka
- Prevence rakoviny
- Vrásky
- Hojení ran
- Zácpa
- Bolesti v krku
Zdroje
Burdock. Review of Natural Products. factsandcomparisons4.0 [online]. 2005. Available from Wolters Kluwer Health, Inc. Accessed April 16, 2007.
Lin CC, Lu JM, Yang JJ, et al. Anti-inflammatory and radical scavenge effects of Arctium lappa. Am J Chin Med. 1996;24:127-137.
Kolacz NM, Jaroch MT, Bear ML, Hess RF. The effect of Burns & Wounds (B&W)/burdock leaf therapy on burn-injured Amish patients: a pilot study measuring pain levels, infection rates, and healing times. J Holist Nurs. 2014;32(4):327-40.
J. Liu, Y.-Z. Cai, R. N. S. Wong et al., “Comparative analysis of caffeoylquinic acids and lignans in roots and seeds among various burdock (Arctium lappa) genotypes with high antioxidant activity,” Journal of Agricultural and Food Chemistry, vol. 60, no. 16, pp. 4067–4075, 2012.
Chan YS, Cheng LN, Wu JH, et al. A review of the pharmacological effects of Arctium lappa (burdock). Inflammopharmacology. 2011;19(5):245-254.
Li D, Kim JM, Jin Z, Zhou J. Prebiotic effectiveness of inulin extracted from edible burdock. Anaerobe. 2008;14(1):29-34.