Maqui bobule
Maqui bobule jsou drobné stálezelené plody Aristotelia chilensis, původem z Chile, především z Patagonie, s chutí podobnou ostružinám. Domorodí Mapučové si jich velmi váží a konzumují je po staletí, především pro zachování zdraví, udržení mládí a zvýšení fyzické výkonnosti. Vynikají svými detoxikačními, protizánětlivými, imunomodulačními a antioxidačními účinky, navíc podporují i hubnutí. Jejich blahodárné vlastnosti uznala i moderní medicína, není proto překvapivé, že maqui bobule jsou součástí stále většího množství potravinových doplňků. V chilských vínech se také využívají jako přírodní barvivo.
Léčivé účinky
Jsou bohaté na vitaminy A a C, vápník, draslík a železo a obsahují prospěšné složky, z nichž nejdůležitější jsou antioxidační polyfenoly a antokyany, které „barví“ bobule do purpurova a jsou nejdůležitějšími účinnými látkami modrých hroznů. Konkrétně delfinidin, který se v maqui bobulích nachází ve velkém množství, je mimořádně účinný antioxidant a protizánětlivý prostředek, který přispívá k prevenci zánětlivých onemocnění včetně artritidy a nádorů, přičemž je obzvláště účinný proti rakovině tlustého střeva. Díky svým výjimečným antioxidačním vlastnostem zpomalují bobule maqui stárnutí pokožky – a buněk obecně -, zvyšují účinnost detoxikačních procesů v těle a podporují imunitní systém. Kromě toho se mohou úspěšně používat jako mírná analgetika, proti únavě, ke zlepšení celkové pohody a jako součást redukčních diet. Jejich účinné látky regulují krevní tlak, hladiny cholesterolu, krevních tuků, glukózy a inzulinu, snižují hladinu LDL (špatného) cholesterolu v krvi a zároveň zvyšují účinnost inzulinu. Konzumací maqui bobulí lze předcházet a léčit diabetes mellitus 2. typu, stejně jako kardiovaskulární onemocnění, zejména infarkt, aterosklerózu a mozkovou příhodu. Díky svým silným antibakteriálním vlastnostem mohou být užitečné i při prevenci a léčbě bakteriálních infekcí. Maqui bobule obsahují také velké množství omega-6 a omega-9 mastných kyselin, které zmírňují příznaky vředů a artritidy, pomáhají předcházet srdečním chorobám a přispívají k léčbě akné a jiných kožních zánětů.
Hubnutí s maqui bobulemi
Jedinečnou vlastností maqui bobulí je jejich schopnost inhibovat tvorbu tukových buněk. Tento účinek se projevuje i tehdy, když se konzumují během jídla nebo bezprostředně po něm. Díky tomu maqui bobule usnadňují hubnutí a dosažení plochého bříška.
Co říká věda?
Obezita je charakterizována zvýšenou infiltrací monocytů do tukové tkáně, což vede k zánětlivému stavu, který je mimo jiné spojen s inzulinovou rezistencí. Výzkumníci z University of Chile zjistili, že chilské původní rostliny bohaté na polyfenoly (jako jsou bobule maqui a calafate) účinně inhibují rozvoj zánětlivých reakcí a mohou být efektivní terapeutickou možností pro přidružená onemocnění související s obezitou.
Použití
- Mozková mrtvice
- Bakteriální infekce
- Kožní záněty
- Diabetes (cukrovka)
- Ateroskleróza
- Tlumení bolesti
- Hubnutí
- Posílení imunity
- Infarkt
- Artritida
- Vysoká hladina cholesterolu
- Vysoký krevní tlak
- Detoxikace
- Akné
- Kardiovaskulární onemocnění
Zdroje
Rojo LE, Ribnicky D, Logendra S, Poulev A, Rojas-Silva P, Kuhn P, Dorn R, Grace MH, Lila MA, Raskin I. In vitro and in vivo anti-diabetic effects of anthocyanins from maqui berry (Aristotelia chilensis) Food Chem. 2012;131:387–396.
Favot L, Martin S, Keravis T, Andriantsitohaina R, Lugnier C. Involvement of cyclin-dependent pathway in the inhibitory effect of delphinidin on angiogenesis. Cardiovasc Res. 2003 Aug 1;59(2):479-87.
Munoz O et al. Chemical study and anti-inflammatory, analgesic and antioxidant activities of the leaves of Aristotelia chilensis (Mol) Stuntz, Elaeocarpaceae. J Pharm Pharmacol 2011 Jun; 63(6): 849-59
Céspedes CL, Alarcon J, Valdez-Morales M, Paredes-López O. Antioxidant activity of an unusual 3-hydroxyindole derivative isolated from fruits of Aristotelia chilensis (Molina) Stuntz. Z Naturforsch C. 2009 Sep-Oct;64(9-10):759-62.
Rubilar M et al. Extracts of Maqui (Aristotelia chilensis) and Murta (Ugni molinae Turcz.): sources of antioxidant compounds and a-glucosidase/a-amylase inhibitors. J Agric Food Chem 2011 Mar 9; 59(5): 1630-37
Mario Suwalsky a, Pedro Vargas b, Marcia Avello b, Fernando Villena c, Carlos P. Sotomayor. Human erythrocytes are affected in vitro by flavonoids of Aristotelia chilensis (Maqui) leaves
Miranda-Rottmann S et al. Juice and phenolic fractions of the berry Aristotelia chilensis inhibit LDL oxidation in vitro and protect human endothelial cells against oxidative stress. J Agric Food Chem 2002 Dec 18; 50(26): 7542-47