Petržel
Příjemná chuť, široké léčebné účinky, nízký obsah kalorií a vysoká nutriční hodnota: díky těmto vlastnostem si petržel získala mimořádnou popularitu a zaujímá čelní místo na pomyslném žebříčku nejčastěji používaných bylinek. Její název pochází z řeckého πετροσέλινον – tradovalo se, že petržel vyrostla z krve Archemoruse, a jeho význam je kamenný nebo skalní celer. Její léčivou sílu rozpoznali již Řekové a Římané, zpočátku ji používali spíše jako léčivou bylinu, později i jako potravinu. Její středověká kariéra začala v roce 795, kdy Karel Veliký přikázal její pěstování spolu s dalšími bylinami v nařízení −Capitulare de villis. Petržel je mnohem víc než jen jednoduché dochucovadlo a ozdoba: patří mezi nejužitečnější byliny a je prospěšná při prevenci a léčbě osteoporózy, cukrovky, některých nádorů – především rakoviny tlustého střeva, prsu a dělohy – a také kloubních obtíží. Je účinným posilovačem imunity, odstraňuje záněty a příznaky nachlazení. Její pěstování nevyžaduje zvláštní odborné znalosti, všechny její části – kořen, stonek, listy, květy – obsahují cenné účinné látky. Roste také volně v přírodě, ale při jejím sběru buďte opatrní: jedlá petržel se vzhledově velmi podobá prudce ☠️ jedovatému bolehlavu plamatému, tedy jedovaté petrželi.
Léčivé účinky
Petržel obsahuje ve velkém množství vitamíny A, B, C, E a K, železo, vápník, síru, fosfor, bór, měď, flavonoidy − apiin, apigenin, luteolin −, esenciální oleje – eugenol, limonen, myristicin – a furokumariny. Petržel podporuje činnost ledvin a močového měchýře, odstraňuje nahromaděnou vodu v těle. Jako diuretikum pomáhá předcházet infekcím močových cest a tvorbě ledvinových kamenů. Zmírňuje žaludeční potíže a zažívací problémy: uvolňuje stagnaci plynů ve střevech, zmírňuje nevolnost, stimuluje metabolismus, čistí játra, podporuje detoxikaci organismu. Je účinným prostředkem proti infekcím, díky obsahu chlorofylu se podílí na ničení bakterií a plísní. Snižuje vysoký krevní tlak, chrání cévní stěny, zlepšuje a reguluje krevní oběh. Její antioxidační flavonoidy vážou volné radikály, které přispívají k předčasnému stárnutí tělesných buněk, tvorbě a množení nádorových buněk, zánětům a rozvoji řady onemocnění včetně astmatu a cukrovky. Silným antioxidanten je také vitamin C, který je v petrželi hojně zastoupen a který je velmi účinným posilovačem imunity. To vše přispívá k tomu, že petržel zmírňuje různé typy zánětů kloubů (osteoartritidu, revmatoidní artritidu) a příznaky nachlazení a chřipky. Protirakovinné účinky posiluje myristicin, který zejména brání vzniku rakoviny plic a hraje roli při neutralizaci některých karcinogenů, například cigaretového kouře.
Důležitou účinnou látkou petržele je beta-karoten, který jako prekurzor vitamínu A zvyšuje odolnost organismu, snižuje riziko aterosklerózy, cukrovky, zánětů kloubů, astmatu a rakoviny tlustého střeva, a také zmírňuje příznaky těchto onemocnění. Mezi antidiabetické vlastnosti petržele patří také její schopnost regulovat hladinu cukru v krvi. Vysoký obsah kyseliny listové má významnou roli především v prevenci nádorových změn ve střevním traktu a děloze. Díky kyselině listové může petržel pomoci i při prevenci a léčbě kardiovaskulárních onemocnění (srdeční infarkt, mrtvice, ateroskleróza). Je oblíbeným dochucovadlem a často se používá i k ozdobení jídel; po jídle čistí patro a osvěžuje dech. Chrání zdraví pokožky, je účinná při léčbě kožních zánětů, bodnutí hmyzem a drobných poranění, stejně jako při bolestech zubů. Díky vysokému obsahu vápníku a kyseliny listové, která rozkládá homocystein oslabující kostní hmotu, je účinným prostředkem proti osteoporóze. I když je velmi zdravá, konzumace většího množství petržele se nedoporučuje těhotným a kojícím ženám, stejně jako lidem trpícím ledvinovými kameny.
Co říká věda?
Dánští vědci zkoumali antioxidační vlastnosti petržele s pomocí sedmi mužů a sedmi žen. Účastníci po dobu dvou týdnů konzumovali pouze potraviny chudé na antioxidanty, avšak druhý týden byla jejich strava obohacena o petržel. Bylo prokázáno, že petržel – zejména apigenin v ní obsažený – snižuje v těle účastníků oxidativní stres, který způsobuje záněty a rakovinné změny. Výsledky této studie byly publikovány v časopise British Journal of Nutrition.
Použití
- Osteoporóza
- Trávicí potíže
- Úleva od bolesti
- Bolest zubů
- Zmírnění zánětu
- Křeče v břiše
- Nevolnost
- Posílení imunity
- Artritida (osteoartritida, revmatoidní artritida)
- Vysoký krevní tlak
- Čištění jater
- Nachlazení
- Detoxikace
- Nadýmání
- Prevence rakoviny (rakovina tlustého střeva, rakovina dělohy)
- Štípnutí hmyzem
- Kardiovaskulární onemocnění
- Odvodňování
Příprava petrželového čaje:
- 2 čajové lžičky nasekaných petrželových listů nebo kořenů (v případě kořenů použijte méně vody) zalijte 3 decilitry vroucí vody.
- Nechte louhovat 15 minut a poté čaj sceďte.
- Čaj konzumujte bez dochucení pro jeho příjemné aroma, případně přidejte několik kapek citronové šťávy nebo medu.
Petržel je díky svým mnoha prospěšným vlastnostem dlouhodobě využívána v lidovém léčitelství. Při pití petrželového čaje dávejte pozor, abyste ho nepřehnali: doporučené množství jsou dva šálky denně, při větší konzumaci může snadno způsobit nevolnost.
Těhotné ženy by se měly vyvarovat pití petrželového čaje, protože jeho účinné látky mohou způsobit stahy dělohy, což může vést ke spontánnímu potratu.
Přestože je petrželový čaj vynikajícím prostředkem na čištění ledvin a močopudným prostředkem, neměl by se užívat při zánětech ledvin. Při vnějším použití je petrželový čaj vynikajícím prostředkem péče o pokožku a může také urychlit hojení akné.
Zdroje
Hirano R, Sasamoto W, Matsumoto A et al. Antioxidant ability of various flavonoids against DPPH radicals and LDL oxidation. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). 2001 Oct;47(5):357-62. 2001.
Ozsoy-Sacan O, Yanardag R, Orak H, Ozgey Y, Yarat A, Tunali T. Effects of parsley (Petroselinum crispum) extract versus glibornuride on the liver of streptozotocin-induced diabetic rats. J. Ethnopharmacol. 2006;104:175–181.
Wong PYY, Kitts DD. Studies on the dual antioxidant and anti bacterial properties of parsley (Petroselinum crispum) and cilantro (Coriandrum sativum) extracts. Food Chem. 97, 505–515 (2006).
Zhang H, Chen F, Wang X, Yao HY. Evaluation of antioxidant activity of parsley (Petroselinum crispum) essential oil and identification of its antioxidant constituents. Food Res. Int. 39(8), 833–839 (2006).
Sasaki N, Toda T, Kaneko T et al. Protective effects of flavonoids on the cytotoxicity of linoleic acid hydroperoxide toward rat pheochromocytoma PC12 cells. Chem Biol Interact. 2003 Mar 6;145(1):101-16. 2003.
Yousofi A, Daneshmandi S, Soleimani N, Bagheri K, Karimi MH. Immunomodulatory effect of Parsley (Petroselinum crispum) essential oil on immune cells: mitogen-activated splenocytes and peritoneal macrophages. Immunopharmacol. Immunotoxicol. 34(2), 303–308 (2012).
Francis GW, Isaksen M. Droplet counter current chromatography of the carotenoids of parsley Petroselinum crispum. Chromatographia. 1989;27:549–551.
Pattison DJ, Silman AJ, Goodson NJ, Lunt M, Bunn D, Luben R, Welch A, Bingham S, Khaw KT, Day N, Symmons DP. Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study. Ann Rheum Dis. 2004 Jul;63(7):843-7. 2004. PMID:15194581.