Údolí Lecivych Bylin

Skořice

Skořice je oblíbeným kořením a léčivou bylinou již tisíce let, zmiňuje se o ní Starý zákon, Egypťané ji používali k léčení a balzamování a považovali ji za cennější než zlato. Její původ byl opředen mnoha pověstmi: jedna z legend říká, že skořice pochází z Etiopie a pěstovala se pouze v jednom mělkém jezeře. Navíc ho hlídá obrovské hejno ptáků podobných netopýrům a útočí na ty, kteří se k jezeru přiblíží. Proto sběrači skořice vykonávali své úkoly pečlivě zahaleni do plášťů a obličeje měli zakryté kravskými kůžemi.

Ve středověku se skořice používala hlavně ke zmírnění kašle a bolestí v krku a přidávala se do sladkých nebo slaných omáček při jídle. Ta však byla kvůli ceně skořice výsadou jen několika málo osob: ne náhodou jí šlechtici potěšili své panovníky při jejich návštěvách u dvora. Zmiňuje se o ní i slavný francouzský dvorní kuchař Guillaume Tirel -Taillevent- ve své knize receptů, kterou ovšem napsal ve verších v duchu doby. Kupodivu i anglický panovník Richard II. „sbíral“ dvorní recepty, skořice byla ceněna zejména jako přísada do jedné z jeho oblíbených „zelených omáček“, zatímco Nostradamus doporučoval skořici jako jeden z nejsilnějších nápojů lásky. Zvláštností skořice je, že na rozdíl od většiny bylin se její cenné složky nenacházejí v listech, květech nebo kořenech, ale ve vnitřní části větví nebo kůře mladých stromů. Je vynikajícím antioxidantem, pomáhá odstraňovat střevní potíže, zažívací potíže, různé infekce (např. močových cest), zmírňuje příznaky chřipky a nachlazení a je účinná proti plísním a bakteriím.

Léčivé účinky

Suchá skořicová kůra obsahuje pouze 10 % vody, 4 % různých bílkovin a zanedbatelné množství cukru a tuku. Je také bohatá na mangan, vápník, vlákninu, vitaminy B1, B2, B3, B5, B6, A, C, E, J a K. Skořice obsahuje celou řadu aminokyselin, včetně kyseliny asparagové, glutamové, alaninu, argininu, cystinu, glycinu, fenylalaninu, histidinu, izoleucinu, leucinu, lyzinu, prolinu, metioninu, serinu, tyrosinu, tryptofanu, valinu a threoninu. Díky svým účinným látkám má skořice vynikající antivirové, antibakteriální a protiplísňové účinky. Ne náhodou je základní složkou mnoha zubních past a ústních vod, protože prevence začíná v ústech: odstraňuje zárodky a zápach z úst způsobený špatným trávením.

Skořice je jedním z nejvýznamnějších přírodních antibakteriálních činitelů proti plísni Candida albicans, která způsobuje infekce a záněty močových cest, a bakterii Escherichia coli a je také účinným inhibitorem bakterie Bacillus cereus, která způsobuje otravu jídlem, a bakterie Helicobacter pylori, která způsobuje žaludeční vředy a rakovinu žaludku. Je také účinná při dezinfekci trávicího traktu, zklidňuje střeva a žaludek a napomáhá trávení. Zabraňuje kvašení odpadních látek ve střevech, snižuje nevolnost, nadýmání a průjem (často se používá zejména při léčbě dětských průjmů) a upravuje hladinu cukru v krvi po jídle. Vláknina zmírňuje příznaky syndromu dráždivého tračníku (IBS), zmírňuje břišní potíže a zácpu, čistí střevní trakt od toxinů a pomáhá odstraňovat škodlivé odpadní látky. To vše přispívá k tomu, že skořice může snižovat riziko rakoviny tlustého střeva. Podporuje léčbu cukrovky 2. typu tím, že u lidí s tímto onemocněním snižuje hladinu cukru v krvi a zlepšuje aktivitu inzulínu (zabraňuje inzulínové rezistenci), takže se cukr může dostávat do buněk v dostatečném množství.

Skořice také reguluje hladinu triglyceridů a LDL (špatného) cholesterolu, čímž pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním. Je silným antioxidantem, posiluje imunitní systém, pomáhá neutralizovat volné radikály, které způsobují rakovinu, záněty, cévní poruchy a urychlují stárnutí buněk. Pomáhá zmírňovat příznaky chřipky a nachlazení a dodává energii. Antiseptické vlastnosti skořice lze uplatnit i zevně: posypejte mletou skořicí rány, abyste podpořili rychlé a nekomplikované hojení ran. Její aromatické sloučeniny posilují mozkové funkce a mohou pomoci zpomalit mentální úpadek ve stáří.

Co říká věda?

Účinky konzumace skořice po jídle, zejména na rychlost vyprazdňování žaludku a změny hladiny cukru v krvi, zkoumali vědci z univerzity v Malmö poté, co čtrnácti dobrovolníkům podali 300 g rýžového nákypu nebo 300 g rýžového nákypu a 6 g skořice. Pomocí měření se jim podařilo prokázat, že skořice významně zpozdila vyprazdňování žaludku a snížila koncentraci cukru v krvi, ale neovlivnila pocit sytosti. Studie byla publikována v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Využití

Zdroje

Akilen, R., Tsiami, A., Devendra, D., Robinson, N. Glycated haemoglobin and blood pressure-lowering effect of cinnamon in multi-ethnic Type 2 diabetic patients in the UK: A randomized, placebo-controlled, double-blind clinical trial. Diabet Med. Oct 2010;27:1159–116

Zoladz P, Raudenbush B, Lilley S. Cinnamon perks performance. Paper presented at the annual meeting of the Association for Chemoreception Sciences, held in Sarasota, FL, April 21-25, 2004. 2004.

Su, G., Mi, S., Tao, H. et al, Association of glycemic variability and the presence and severity of coronary artery disease in patients with type 2 diabetes. Cardiovasc Diabetol. 2011;10:19

Hlebowicz J, Darwiche G, Björgell O, Almér LO. Effect of cinnamon on postprandial blood glucose, gastric emptying, and satiety in healthy subjects. Am J Clin Nutr. 2007 Jun;85(6):1552-6. 2007. PMID:17556692.

Anderson RA, Broadhurst CL, Polansky MM, Schmidt WF, Khan A, Flanagan VP, Schoene NW, Graves DJ. Isolation and characterization of polyphenol type-A polymers from cinnamon with insulin-like biological activity. Diabetes Res Clin Pract. 2003 Dec;62(3):139-48. 2003.

Quale JM, Landman D, Zaman MM, et al. In vitro activity of Cinnamomum zeylanicum against azole resistant and sensitive Candida species and a pilot study of cinnamon for oral candidiasis. Am J Chin Med 1996;24(2):103-9. 1996. PMID:12530.

Crawford, P. Effectiveness of cinnamon for lowering hemoglobin A1C in patients with type 2 diabetes: a randomized, controlled trial. J Am Board Fam Med. 2009;22:507–

Moldenke, H., Moldenke, A. Plants of the Bible. Ronald Press Co, New York; 1952.

Calucci L, Pinzino C, Zandomeneghi M et al. Effects of gamma-irradiation on the free radical and antioxidant contents in nine aromatic herbs and spices. J Agric Food Chem 2003 Feb 12; 51(4):927-34. 2003.

Khan A, Safdar M, Ali Khan MM, Khattak KN, Anderson RA. Cinnamon improves glucose and lipids of people with type 2 diabetes. Diabetes Care. 2003 Dec;26(12):3215-8. 2003.

Ceylan, E., Fung, D.Y. Cinnamon Is a Lethal Weapon Against E coli 0157:H7. ; 1999 (Presentation at the Institute of Food Technologists Annual Meeting, July 27th).

Impari-Radosevich J, Deas S, Polansky MM et al. Regulatino of PTP-1 and insulin receptor kinase by fractions from cinnamon:implications for cinnamon regulation of insulin signaling. Horm Res 1998 Sep;50(3):177-82. 1998.

Tabak, M., Armon, R., Neeman, I. Cinnamon extracts‘ inhibitory effect on Helicobacter pylori. J. Ethnopharmacol. 1999;67:269–277.

VanderEnde DS, Morrow JD. Release of markedly increased quantities of prostaglandin D2 from the skin in vivo in humans after the application of cinnamic aldehyde. J Am Acad Dermatol 2001 Jul;45(1):62-7. 2001. PMID:12510.

Qin B, Nagasaki M, Ren M, Bajotto G, Oshida Y, Sato Y. Cinnamon extract prevents the insulin resistance induced by a high-fructose diet. Horm Metab Res. 2004 Feb;36(2):119-25. 2004. PMID:15002064.

Wood, Rebecca. The Whole Foods Encyclopedia. New York, NY: Prentice-Hall Press; 1988. 1988. PMID:15220.

fahéj

Skořice

Název:

Skořice

Latinský název:

Cinnamomum zelanycum