Stévie
Stévie je královnou přírodních sladidel, nejen že je vynikající náhradou cukru, ale je také výrazně zdravější než tradiční sladidla získaná z řepy nebo cukrové třtiny. Existuje více než 200 odrůd stévie, ale pouze Stevia Rebaudiana Bertoni – objevená v Paraguayi koncem 19. století švýcarským botanikem Dr. Bertonim – obsahuje významné množství steviol-glykosidů, z nichž nejvyšší je steviosid a rebaudiosid A. Její extrakt je téměř 300krát sladší než cukr, přitom je prakticky bez kalorií, není citlivá na teplo a její příznivé fyziologické vlastnosti nejsou ovlivněny pečením ani vařením. Předchází zubnímu kazu, posiluje imunitní systém, podporuje trávení, detoxikuje, má protiplísňové a antibakteriální účinky a mohou ji konzumovat i diabetici.
Léčivé účinky
Stévie obsahuje cesium, zinek, fosfor, draslík, kobalt, magnesium a železo, stejně jako vitamíny A, E, C, B3 a P, aminokyseliny, pektiny, kyselinu nikotinovou a beta-karoten. Díky vysokému obsahu vlákniny podporuje stévie trávení, pomáhá odstranit zácpu a pálení žáhy, a díky obsahu železa podporuje tvorbu hemoglobinu. Nemá vliv na hladinu inzulinu a krevního cukru, takže ji mohou konzumovat i diabetici. U diabetiků 2. typu stévie mírně snižuje hladinu krevního cukru. Mezi její antioxidanty patří flavonoid kaempferol, který přispívá k prevenci rakoviny slinivky, zatímco glykosidy obsažené ve stévii udržují normální hladinu krevního tlaku, a v případě vysoké hladiny jej pomáhají snižovat.
Působí antivirově, antibakteriálně a antimykoticky, mimo jiné proti kmenům Escherichia coli, které způsobují zánět tlustého střeva, bakteriím Streptococcus mutans, které způsobují zubní kaz, a kvasince Candida albicans. Kromě toho má stévie diuretické účinky, podporuje vylučování těžkých kovů a dalších toxinů, a podporuje samočisticí procesy organismu. Proto je její konzumace doporučována během detoxikačních a redukčních diet. Stévie zmírňuje alergické příznaky, pečuje o pleť, urychluje hojení ran a přispívá k léčbě ekzému. Steviosid obsažený ve stévii působí protizánětlivě, zvyšuje aktivitu fagocytů, posiluje a udržuje imunitní systém zdravý.
Co říká věda?
Švédští a italští vědci zkoumali účinky výtažků ze stévie obsahujících steviosid a rebaudiosid A. Ve studii publikované v odborném časopise Caries Research zjistili, že stévie inhibuje růst bakterií Streptococcus mutans, které jsou zodpovědné za vznik zubního kazu. Tím brání tvorbě zubního plaku a obnovuje zdravou pH hodnotu ústní dutiny.
Použití
- Prevence zubního kazu
- Zažívací potíže
- Bakteriální, plísňové a virové infekce
- Záněty
- Zácpa
- Ekzém
- Hojení ran
- Detoxikace
- Vysoký krevní tlak
Zdroje
Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Foods, Drugs, and Cosmetics, 2d ed. New York: John Wiley & Sons, 1996, 478–80.
D’Agostino M, De Simone F, Pizza C, Aquino R. Sterols in Stevia rebaudiana Bertoni. Boll Soc Ital Biol Sper. 1984 Dec 30;60(12):2237-40.
Goyal, S.K., Samsher and Goyal, R.K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: A review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 61, 1, 1-10.
B Singh, S Bhatt, P Uniyal, V Pal and DS Chauhan. In vitro bioassay to study phytotoxicity effects of stevia rebaudiana on food crops. Journal of Tropical Forest Science. Vol. 22, No. 4 (October 2010), pp. 364-369.