Údolí Lecivych Bylin

Kombucha

V Číně je čaj z houby kombucha – společenství tří druhů kvasinek a bakterií – považován za nápoj nesmrtelnosti. Jedná se o skutečný elixír života: patří mezi nejúčinnější posilovače imunity, detoxikační prostředky a obnovovatele střevní mikroflóry, zpomaluje stárnutí a pomáhá předcházet rakovině a onemocněním kloubů. Produkuje vysoké množství enzymů, vitamínů skupiny B a vitamínu C, a jeho antibakteriální vlastnosti ničí škodlivé bakterie. Není náhodou, že v Kyrgyzstánu, kde je vysoký podíl lidí starších než 100 let, pije většina obyvatel denně alespoň 3 decilitry kombuchového čaje.

Léčivé účinky

Kombucha, známá také jako kombuča nebo „čajová houba“, se v Číně tisíciletí používá k fermentaci obilovin a zeleniny s cílem obohatit potraviny o živiny a zlepšit jejich zdravotní vlastnosti. Je mimořádně účinná při detoxikaci, protože kyseliny laurová a glukuronová obsažené v kombuše čistí játra od toxinů a vážou na sebe těžké kovy. Zlepšuje odbourávání tukových tkání a regeneruje metabolismus, čímž se stává skvělým doplňkem při dietách a hubnutí. Jedním z největších zdravotních přínosů kombuchového čaje je jeho schopnost regenerovat střevní mikroflóru: pokud dojde k narušení rovnováhy střevní flóry, může dojít k poruchám trávení a oslabení obranyschopnosti organizmu. Je to proto, že přibližně 80% imunitního systému je spojeno s tlustým střevem, a proto jeho funkce do značné míry závisí na stavu střevní mikroflóry. Kromě posílení imunitního systému jeho antioxidační vitamíny eliminují vysoký krevní tlak a chrání stěny cév, čímž pomáhají předcházet onemocnění oběhového systému. Kombucha též snižuje hladinu LDL (zlý cholesterol), a proto může být používána k prevenci aterosklerózy. Je doporučována při respiračních problémech, astmatu, zánětech tlustého střeva a prostatitidě. Působí též jako výborný prostředek na omlazení, protože brání přirozenému úbytku koenzymu Q-10, zajišťuje klidný spánek a vyhlazuje vrásky. Kombuchový čaj obnovuje acidobazickou rovnováhu, předchází tvorbě ledvinových a močových kamenů, léčí ekzémy, spáleniny od slunce, impotenci a šedý zákal, zlepšuje růst vlasů a zvyšuje pocit pohody. Úspěšně se také používá v boji proti rakovině, protože kombuchový čaj brzdí růst rakovinných buněk a neutralizuje volné radikály, které se podílejí na vzniku nádorů, kardiovaskulárních onemocnění a stárnutí.

Co říká věda?

Výzkumníci z Jadavpur University v Indii našli důkazy o antioxidačním účinku a ochranných vlastnostech kombuchového čaje na játra. Jak vyplývá ze studie zveřejněné v lékařském odborném časopise Pathophysiology, kombuchový čaj výrazně zvyšuje odolnost jaterních buněk vůči toxínům a volným radikálům.

Využití

  • Detoxikace
  • Posílení imunity
  • Prevence rakoviny
  • Alkalizace
  • Problémy s pokožkou (ekzémy, vrásky)
  • Popáleniny od slunce
  • Vypadávání vlasů
  • Bakteriální infekce
  • Onemocnění oběhového systému
  • Jaterní onemocnění
  • Obnova střevní mikroflóry

Zdroje

Dufresne, C., and E. Farnworth. (2000). Tea, Kombucha, and health: a review. Food Research International; 33: 409-421.

Santos, R.J. Jr., S. A. Rodrigues., L.X. Filho and A. S. Lima. (2009). Antimicrobial Activity of Broth Fermented with Kombucha Colonies. J. Microbiol. Biochem. Technol; 1: 72-78.

Bhattacharya S, Gachhui R, Sil PC. Hepatoprotective properties of kombucha tea against TBHP-induced oxidative stress via suppression of mitochondria dependent apoptosis. Pathophysiology. 2011 Jun;18(3):221-34.

Dragana D. Četojević-Simin, Aleksandra S. Velićanski, Dragoljub D. Cvetković, Siniša L. Markov, Jasminka Ž. Mrđanović, Višnja V. BogdanovićSlavica V. Šolajić. Bioactivity of Lemon Balm Kombucha. Food and Bioprocess Technology 2010.

G. Sreeramulu, Y. ZhuW. Knol. Characterization of Antimicrobial Activity in Kombucha Fermentation. Acta Biotechnologica 2001. 21 (1), 49-56.

kombucha

Kombucha

Název:

Kombucha

Latinský název:

Medusomyces gisevii